Home » Lajme, Opinione » Paragjykimi është liberalët gjithmonë më shumë për të drejtat e qytetarëve sesa ato të shtetit

Paragjykimi është liberalët gjithmonë më shumë për të drejtat e qytetarëve sesa ato të shtetit

Ali Hertica

Në një kontekst të BE-së, përgjithësisht është pajtuar që një azilkërkues të kalojë procedurat e pranimit në vendin e hyrjes në Bashkimin Evropian. Nëse ai nuk e bën këtë dhe vazhdon të udhëtojë në një Shtet tjetër Anëtar, ai mund të kthehet nga ai Shtet Anëtar në vendin ku ai hyri në Union. Me respektimin e duhur të këtyre rregullave,. Të paktën thuajse, sepse Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut e ndaloi atë. Ajo gjykoi pranimin e azilkërkuesve në Greqi me një cilësi kaq të egër që do të ishte një shkelje e të drejtave të njeriut për ta kthyer atë atje. Filozofi Blok nuk shqetësohet të kundërshtojë këto fakte, por prapë mendon se gjykimi është i pasaktë,sipas tij, rregullat e BE-së janë më të rëndësishme sesa mbrojtja e të drejtave njerëzore . E quajta të jashtëzakonshme këtë rezistencë liberale. Paragjykimi është se liberalët gjithmonë kujdesen më shumë për të drejtat e qytetarëve sesa ato të shtetit. Shtë relativisht e re që liberalët duan të mbrojnë shtetin nga përdorimi i të drejtave të tij njerëzore nga qytetari, edhe nëse gjykohet me të drejtë nga gjykata më e lartë e të drejtave të njeriut. Një shpjegim për këtë ndryshim të pozitës mund të gjendet në disa vende. Kur u miratua traktati i të drejtave të njeriut, nuk kishte aq shumë si hartuesit e traktatit nuk ishin të vetëdijshëm se po vinin. Me fjalë të tjera, në atë kohë nuk na shqetësonte koncepti i të drejtës njerëzore.

Shtë sigurisht e rëndësishme të vazhdosh të ndjekësh në mënyrë kritike këtë linjë mendimi, aq më tepër pasi që duket se është në gjendje të mbështetet në simpatinë në qarqet qeveritare.

Sidoqoftë, gjendja demokratike kushtetuese, përfshirë respektimin e të drejtave të njeriut, është një realitet i gjallë dhe duket se nuk ka gjasa që popullsia të largohet prej saj.

Me këtë po e lë pyetjen e parë që shtrova në fillim. E dyta ishte nëse është e imagjinueshme që efektiviteti i një demokracie mund të minohet në atë mënyrë që të ketë mbështetje për kalimin në një sistem të ndryshëm. Gjermania në vitet ’30 është natyrisht një shembull famëkeq. Gjithashtu mendoni për Greqinë dhe Portugalinë në vitet ’60 dhe ’70. Të dy vendet janë gjithashtu në mot të rëndë. Për fat të mirë, ka Evropë që t’i mbështesë ata.

Kjo nuk ndryshon faktin se besimi në sistemin demokratik mund të gërryhet nëse një vend bëhet pothuajse i pa qeverisur përmes mjeteve demokratike. Unë jam duke menduar për shtetin e Kalifornisë, ku një seri referendumesh që kërkojnë më shumë performancë të qeverisë nga njëra anë, por sigurojnë më pak burime për këtë, nga ana tjetër, e bëjnë praktikën e rregullt administrative të pamundur me një rregullsi. Kohët e fundit, një numër i madh i administratave federale të SH.B.A.-së dukej se po mbyllnin sepse republikanët dhe demokratët nuk mund të pajtoheshin për buxhetin. Në kohën e duhur ata mund të ranë dakord përsëri.

Në Belgjikë, mosgatishmëria ose paaftësia e palëve për të formuar një qeveri të re misionare, e cila ka zgjatur më shumë se një vit, nuk duket se ka çuar në trazira administrative. Kabineti në largim po bën atë që duhet të bëhet dhe ka mbetur pesë qeveri që funksionojnë normalisht. Sidoqoftë, në planin afatgjatë kjo vështirë se mund të kontribuojë në besimin në funksionimin e një sistemi qeveritar. Unë jam akoma i mahnitur me atë se si me leje qytetari lejohet të kapërcejë bllokimin e sistemit të tij qeveritar.

Me një rend krejtësisht tjetër, por me rëndësi jetike për shtetin kushtetues demokratik, është respekti që vetë protagonistët në demokraci kanë treguar për sistemin. Do të jap disa shembuj. Ne gjithnjë e më shumë jetojmë në një sistem që ka vetëm dy fuqi:,fuqia politike / administrative dhe gjyqësori. Qeveria dhe shumica parlamentare janë dy duar me një stomak. Ajo që është rënë dakord në marrëveshjet e koalicionit është praktikisht e paprekshme. Më shqetësuese, ekzistenca e vazhdueshme e një gjyqësori të pavarur duket se po bëhet shumë për disa. Politika po kritikon gjithnjë e më shumë dhe për këtë arsye bën presion mbi gjyqësorin. Aktgjykimet kritikohen nga ministrat dhe deputetët dhe gjyqtarët shqyrtohen herë pas here nga një deputet i vetëm. Kjo nuk promovon qëndrueshmërinë e rendit tonë demokratik juridik. Një pikë e tretë e vëmendjes më duket se është se ata që kanë një përgjegjësi parësore në një sistem demokratik duhet të sigurojnë që sistemi të funksionojë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch