Home » Lajme, Opinione » Parandalimi i udhëheqjes shkatërruese

Parandalimi i udhëheqjes shkatërruese

Ali Hertica 

Kur ka një udhëheqje shkatërruese brenda një kompanie apo shteti , zakonisht përfshihen menaxherë që përdorin fuqinë e tyre në një mënyrë negative. Ata abuzojnë me pozicionin e tyre për të përmbushur qëllimet dhe nevojat personale dhe klaneve te tyre. Sjellje keqdashëse, që synon përfitime personale, në kurriz të të dy punonjësve dhe organizatës. Ky udhëheqje shkatërruese mund të përfshijë lëndime dhe frikësime, kthimin e njerëzve kundër njëri-tjetrit, gënjeshtra dhe lojëra, gjë që krijon ndjenja të pasigurisë dhe mosbesimit tek punonjësit. Ekzistojnë gjithashtu vjedhje dhe mashtrime të rregullta, përhapjen e gënjeshtrave për punonjësit dhe kontrollin e tepruar të punonjësve.Një formë tjetër e udhëheqjes shkatërruese është lundrimi i kursit të vet, në të cilin pikëpamjet kritike të kundërta injorohen sistematikisht. Shpesh, ndërmerren rreziqe në rritje të papërgjegjshme. Mund të ketë pasoja katastrofike për organizatën tuaj në tërësi.Liderët shkatërrues shpesh kanë tipare të forta udhëheqëse që, të kombinuara me një pozicion të fuqisë, mund të çojnë në një sjellje të tillë. Ata gjithashtu kanë nevojë për ndjekës: njerëz që ndjekin udhëheqësin shkatërrues nga bindja, admirimi ose oportunizmi. Tifozët besnikë dhe oportunistët legjitimojnë, si të thuash, pozicionin e pushtetit që ka lideri. Shumica e ndjekësve nuk e pranojnë sjelljen shkatërruese të mbikëqyrësit, por kanë frikë nga pasojat nëse shkojnë kundër saj. Ky grup në këtë mënyrë legjitimon pa dashje mënyrën në të cilën vepron menaxheri.Më në fund, në një mjedis të favorshëm, shpesh ka mungesë të “kundërforcës” së shëndetshme dikush që ngre alarmin kur situata del nga kontrolli. Për një menaxher të linjës destruktive, ai mund të jetë mbikëqyrësi i tij, por edhe kolegët mbikëqyrës ose vetë punonjësi i tij. Problemi është shpesh që njerëzit e vërejnë sjelljen shkatërruese, por banalizojnë ose arsyetojnë keqmenaxhimin. Shpesh ka gjithashtu një mungesë të guximit të nevojshëm për të adresuar në mënyrë kritike sjelljen shkatërruese. Këta tre faktorë çojnë në një “trekëndësh toksik” të udhëheqjes shkatërruese. Por çfarë mund të bëni për të parandaluar këtë brenda kompanisë tuaj.Parandalimi i lidershipit shkatërrues në tërësi është ndoshta një iluzion. Mund të zhvillohet gjithashtu te dikush që më parë ka funksionuar mirë, ose dikush që përfundoi të gjithë kompaninë me bisedën e tij simpatike. Por ju mund të bëni diçka vetë për të zvogëluar rolin e një lideri shkatërrues brenda kompanisë tuaj, për shembull nga,kushtojini vëmendje të madhe nëse menaxherët tregojnë mungesë të vetë-reflektimit dhe ndjeshmërisë.Duke vërejtur në kohë të duhur nëse ka ndonjë pyetje të sjelljes arrogante ose fodulle ose nëse menaxheri nuk mund të trajtojë reagimet siç duhet;Një mënyrë shumë efektive për të parandaluar sjelljet e këqija të tilla në ndërmarrjen tuaj është të kryeni një hetim shqyrtimi. Pjesë e kësaj është hetimi i gjyqtarëve, në të cilin arrijmë në fund të mënyrës se si kandidati ka funksionuar më parë dhe kështu zbulojmë në asnjë kohë nëse ka pasur një udhëheqje shkatërruese më parë. Në pozicionet përkatëse, një agjenci shqyrtimi gjithashtu vë në dyshim kandidatin për integritetin. Gjatë këtij hetimi të integritetit, kandidatit i paraqiten një numër rastesh që ofrojnë një pamje më të mirë se si personi do të vepronte në situata të caktuara. Në këtë mënyrë ne kontrollojmë nëse kandidati është me të vërtetë aq i besueshëm dhe i sinqertë sa ai ose ajo e bëri atë të shfaqet gjatë procedurës së tij të aplikimit dhe sa i madh është rreziku i udhëheqjes shkatërruese. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch