Home » Lajme, Opinione » Partia politike kundrejt grupit të veprimit

Partia politike kundrejt grupit të veprimit

Ali Hertica 

Një parti politike është një grup njerëzish që janë bashkuar në bazë të parimeve të përbashkëta politike, me qëllim që të marrin pjesë në qeveri. Partitë politike përpiqen të fitojnë vende në parlament, këshillin bashkiak, Këshillin ose bordin e ujit përmes zgjedhjeve. Përveç kësaj, ka një numër vendesh në Parlamentin Evropian. Në këtë mënyrë ata duan të përpiqen të ndikojnë në politikën e qeverisë. Prandaj, një parti politike është kryesisht një shoqatë elektorale: për të marrë pjesë në zgjedhje, një parti përpilon një listë të kandidatëve.Një parti politike ndryshon nga një grup presioni ose veprimi në atë që dëshiron të mbajë përgjegjësi të përbashkët për menaxhimin e një niveli të qeverisjes. Kjo do të thotë që partitë politike duhet të merren me një larmi të madhe të problemeve politike. Ata duhet të kenë një përgjigje për të gjitha llojet e problemeve politike. Grupet e presionit dhe veprimit mund të kufizohen në disa kërkesa: ata zakonisht qëndrojnë për një grup specifik ose për një interes të veçantë.Partitë politike përmbushin funksione të ndryshme në demokracinë tonë parlamentare: 

Ata propozojnë kandidatë në zgjedhjet për organet përfaqësuese: Parlamenti Evropian, Senati dhe Dhoma e Përfaqësuesve, Këshilli dhe këshillat bashkiakë dhe bordet . Si rezultat, ata u ofrojnë qytetarëve mundësinë për të zgjedhur nga partitë dhe kandidatët. Kështu votuesit mund të ndikojnë në politikën e qeverisë. Përveç kësaj, partitë zgjedhin kandidatë për emërime në zyra publike, të tilla si ministra, kryetarë bashkish, komisionerë të mbretit dhe anëtarë të organeve këshilluese. 

Duke hartuar programe partiake, partitë politike zgjedhin të gjitha llojet e dëshirave dhe kërkesave që shprehen në shoqëri. Një parti ka një sy për dëshirat e një grupi, pala tjetër për ato të një grupi tjetër. Qytetarët mund të bashkohen me një parti politike dhe kështu të ndikojnë në përmbajtjen e programit të saj. Pastaj u takon votuesve të bëjnë një zgjedhje. 

Partitë politike gjithashtu kanë për detyrë të stimulojnë qytetarët të bëhen politikisht aktivë. Ata u ofrojnë njerëzve mundësinë për të bërë diçka në politikë apo edhe të bëjnë një karrierë. Partitë ofrojnë arsimim dhe trajnim për anëtarët e tyre dhe ofrojnë trajnim për ata që janë zgjedhur në organet parlamentare.Megjithëse partitë ndryshojnë nga grupet e presionit, ne gjithashtu njohim parti që përqendrohen fuqimisht në interesat e një grupi specifik. Ne i quajmë këto palë palë të interesuara. Shumica e partive politike “kryesore” nuk bazohen në një interes, por në një vizion politik ose një ideologji. Ata kanë ide dhe besime të caktuara për atë se si duhet të duket shoqëria jonë dhe sistemi ynë politik. Ata kanë një seri idesh, dëshirash dhe kërkesash, me pak fjalë një program partie, i cili tregon se cila politikë qeveritare duhet të ndiqet për të arritur atë shoqëri më të mirë, ose gjithashtu atë sistem politik më të mirë. Palët zakonisht kanë vendosur pikat e tyre të përgjithshme të fillimit, idetë dhe pikëpamjet në programet parimore. Në zgjedhje, ata dalin me programe të hollësishme zgjedhore në të cilat thonë se çfarë politike, bazuar në ato parime, duhet të ndiqet në periudhën e ardhshme të politikave. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch