Home » Lajme, Opinione » Partit bëhen të varur nga punësimet e militantëve

Partit bëhen të varur nga punësimet e militantëve

Ali Heretica 

Si e krijoni një shoqëri në të cilën të gjithë mund të jetojnë të lirë dhe pa frikë nga jeta dhe gjymtyrët, dhe si siguroheni që një urdhër i tillë të jetë edhe rezistent ndaj goditjeve? Shumë mendje të shkëlqyera janë përqendruar në këtë. Pas shpërbërjes së strukturës së tolerancës, në të vërtetë ishte menjëherë e qartë se cila do të ishte tema e fushatës zgjedhore.Mbi të gjitha, socialistët janë gjithashtu shumë më të kujdesshëm në lidhje me integrimin evropian sesa shumica e partive të tjera politike, dhe me pozicionet e tyre euroskeptike ata mund të dallojnë veten bukur nga konkurrenti i tyre. 

Për sa kohë që partitë e mesme nuk e ndryshojnë strategjinë e tyre në lidhje me Evropën, kam frikë se do të përballen me një dënim të madh elektoral në shtator. Çfarë mund të bëjnë ata për të parandaluar këtë? Si fillim, ata duhet të lexojnë punën e avokatit, historianit, sociologut, ekonomistit, shkencëtarit politik dhe filozofit . 

Puna e tij e vështirë ndoshta kontribuoi gjithashtu në prishjen e tij mendore rreth një vit më vonë. Kjo krizë ishte rezultat i drejtpërdrejtë i vdekjes së papritur të babait të tij, me të cilin kontakti i fundit ishte kthyer në një grindje të ashpër. Për shkak të problemeve të shëndetit mendor. Në 1904 ai filloi të shkruante përsëri dhe për një kohë të shkurtër botoi një numër veprash me shumë ndikim. Weber vdiq një dekadë e gjysmë më vonë, në vitin 1920. Një nga pyetjet që ai ka menduar gjerësisht në vitet e tij të fundit është se cila është tani mënyra më e përshtatshme për të organizuar një sistem politik. 

Konkluzioni i tij kryesor ishte se themeli për çdo sistem politik që funksionon mirë është udhëheqja e mirë politike. Prandaj Weber e pa një demokraci jo aq sa një formë qeverisjeje në të cilën njerëzit qeverisin vetë, por më shumë si një mënyrë e përshtatshme për të zgjedhur udhëheqësit më të mirë politikë. Weber e vlerësonte kaq shumë udhëheqjen e mirë për dy arsye. Së pari, thotë ai, udhëheqësit e mirë mund të kundërpeshojnë “përbindëshin e burokracisë” dhe së dyti, ata mund të mbajnë nën kontroll opinionin publik. 

Së pari ai përbindëshi i burokracisë. Weber e pa burokracinë si një sistem të strukturuar hierarkik, karakterizuar nga rregulla të shkruara, procedura të përcaktuara dhe specializim teknik. Sipas Weber, burokracia është forma më efikase, e saktë, e qëndrueshme dhe e besueshme e organizimit për një shoqëri. Por megjithëse ai ishte shumë entuziast për burokracinë dhe, për më tepër, e kuptonte në mënyrë të përsosur që një burokratizim gjithnjë e më i madh i shoqërisë moderne ishte i pashmangshëm, ai ishte në të njëjtën kohë shumë i shqetësuar. Sipas Weber, ekzistonte një rrezik i madh që rregullat dhe procedurat në një burokraci të merrnin një jetë të tyren dhe të shndërronin sistemin burokratik në një juggernaut të ngathët, pa personalitet. Weber ishte i tmerruar nga një sistem i ngurtë dhe jo fleksibël në të cilin çdo individualitet, liri dhe krijimtari do të ishin të ndaluara. Përveç kësaj, ai argumentoi se gjithmonë do të kishte probleme që do të kërkonin përgjigje politike sesa teknike dhe procedural. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch