Home » Opinione » Partitë në një sistem dypartish dhe kualicioni

Partitë në një sistem dypartish dhe kualicioni

Ali Hertica 02Ali Hertica

 

Partitë në një sistem dypartish,i ndryshojnë me vetëdije platformat e tyre politike,kështu që fillojnë t’i ngjasin njëra-tjetëres,

 

Siq kemi tani në kosovë kur secila parti politike don që ti gjason njera tjetëres nga platforma e saj se cilit krah i tako a është majtiste apo djathtiste, llojë plagjiatura të platformes politike të LDK-së dhe PDK-së.Ku deri para kualicionit ishin ideologjikisht shumë larg njëra-tjetra.

Ideologjitë dhe linjat e partive,në sistemin më shumë parti,janë më të përcaktuara se në sistemin me dy parti,por programet faktike të qeverisë janë më pak të integruara.Në teorin e zgjedhjeve racionale parapelqimet japin si të natyrshme.Teori të rëndsishëme,nënvizojnë se parapelqimet mund të reflektojnë shumë në qëndrimet motive të ndryshme,gjithashtu altruizëm dhe egoizëm,por modeli zotërus tek ato reflekton interesin vetjak ose egoizmi.Downis e përshkruan hollësisht këtë gjë.Të gjithë qytetarëtve u vihet si kusht të votojnë jashtë interesave të tyre,nëdrkohë që anëtarët e partisë,veprojnë eskluzivisht për të arritur ato të ardhura,prestigje dhe pushtet ,që ka një funksionar i lartë shtetëror.

Në modelin tonë në Kosovë, politikanët e kërkojnë një funksion të lartë shtetëror si mjet për të vënë në jetë një politikë të caktuar.Qëllimi i vetëm i tyre është një vjelje frytash nga pushteti,për veten e tyre.Ata e vështrojnë politikën si një mjet për të arritur objektivat private dhe vetëm kjo është arsyja që ata duan të zgjidhen qoftë liderë partie pa kundërkandidat apo qeveritarë.Partitë duhët të formulojnë politikën e tyre për të fituar zgjedhjet dhe jo të fitojnë zgjedhjet për të formuluar një politikë.

Në realitet njerzitë nuk janë gjithmonë egoistë,edhe në politikë.Ata bëjnë shpesh ndonjë gjë që mendojnë, se është individualisht racionale,sepse besojnë se ajo është shoqëria racionale,që do të thotë se u bëhet mirë të tjerëve,megjithëse i dëmtojnë personalisht.Reflektimi i fundit niset nga një pikë qendrore në teorinë politike klasike.Kur kërkohet mendimi mbi institucionet politike,kombëtare,nuk duhet kërkuar aktorë të përkryar.Modelet racionale,që shkojnë larg në këtë drejtim të kushtëzimit të egoizmit të ngushtë,modelet realiste.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress