Home » Histori, Lajme » Pays de l’Albanais ose l`Albanais ose Shqiptari

Pays de l’Albanais ose l`Albanais ose Shqiptari


Rumillya HartaLundrimi nëpër gjeografi të Europës është më se i nevojshëm sepse mund të «  qendra shqiptare » për të cilat vet banorët e atyre anëve nuk dinë të japin shpjegim. Edhe nëse  e shfleton literaturën përkatëse nuk e gjënë përgjigjen e duhur.
Ashtu rastisi që të takohemi virtualisht me një regjion të vogël në Francë që për qudi e mban emrin Shqiptari ( l`Albanais ) e qendra më e madhe qenka Rumelia (Rumilly )

Shqiptari (L’Albanais, ou pays de l’Albanais ( vendi shqiptari ) është një  regjon i vogël i krahines
Savoie ( Francë) në mes të Liqenit Burzhe (Bourget ) dhe Liqenit tjetër lac d’Annecy . « Kryeqyteti «  i Shqiptarit (L’Albanais ) është Rumilly .

Në Janarin e vitit 867 , mbreti Lothaire II de Lotharingie ia dhuron gruas së tij , mbretereshës Thiedberge shumë komuna të Albanais-it : « Ariacum » (Héry-sur-Alby), « Belmontem » (Balmont) et « Virilgum » (hameau de Vergloz).
Në vitin 879 , mbreti Boson V de Provence ia falë këto Abatisë së Tournusit këto dhe shumë tjera të regjionit l` Alabanais ( shqiptari )
Po, nga erdhi ky emër Shqiptari , nuk gjeta askund  , përveç disa shpjegimeve  toponimike që u gjendkan në Albinnenses e vjetër (shek. i 8-të )  qe e shënonte një nën ndarje të krahinës së
Savoie-s , e më vonë si territor i përkufizuar si pago Albanense (1016-18) . Më vonë thuhet se emri e merr një formë jo latine si ArbanesioAlbanesio,AlbaneisAlbanois , gjatë shekullit 14-të. prap kalon në emri në latinisht Albanesium, Rumiliacum in Albanesio (1319).

Spjegimet e ndryshme japin forma të prejardhjes kelte , Albios , Albens nga, si thonë që edhe Alpet e kanë këtë origjinë.

Ndoshta në muzetë :     “Musée de l’Albanais në Rumilly “ apo “Musée d’histoire naturelle
de Gruffy “mund të gjendet ndonjë shënim më shumë për prejardhjen e emrit Albanais .

Homonimia e emrit Albanais shpjegohet nga vetë francezët
– un Albanais, un habitant de l’Albanie  ( shqiptar , banorë i Shqipërisë )
-peuple albanais, vivant essentiellement en Albanie, au Monténégro, au Kosovo, et dans la république de Macédoine  ( populli shqiptar qe jeton në Shqiperi, Mal të Zi , Kosovë dhe Maqedoni)
– l’albanais, une langue parlée entre autres en Albanie ( gjuha shqipe qe flitet nder tjerash edhe në Shqipëri )
– un habitant de la commune de Saint-Alban dans les Côtes-d’Armor ( banor i komunes Shëen Alabni në Bregdetin Azur
Bibliografia ( për të cilën e falenderoj mikun Qaz Rudi ):

-« Le guide de l’Albanais », collection des Guides du patrimoine naturel de la région Rhône-Alpes, no 25, édité par le Conservatoire régional des espaces naturels. 48 pages, 6 €, à l’Office du tourisme de l’Albanais.

-Henri Voiron, « L’Albanais au cours des siècles », décembre 1996, revue trimestrielle L’Histoire en Savoie, no 124, éditée par la Société savoisienne d’histoire et d’archéologie, Chambéry, ISSN 0046-7510. 48 pages.

-Louis Buttin, « Histoire de Rumilly, capitale de l’Albanais », 1975, monographie rééditée en 1989 par les Amis du vieux Rumilly. 96 pages.

-« Bulletin annuel des Amis du Vieux Rumilly et de l’Albanais », no 25, 2007.


Fahri Xharra,29.05.16
Gjakovë

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch