Home » Lajme, Opinione » Pellazgët e Paul Adhamidhit- Frashërit

Pellazgët e Paul Adhamidhit- Frashërit

Fahri Xharra 2015-1( shkrimi për Kosova në UNESCO )

( Dielli nuk fshehët , nëse nuk do me e pa mos thuaj se nuk ekziston f.xh )

Një debat shkencor në Institutin egjiptian ( Kairo) , 1902 me temën “Pellazgët dhe stërnipërit e tyre shqiptarët” (Les Pelasges et leur descendants les Albanais BULLETIN DE L INSTITUT EGYPTIEN 1904,LES PELASGES ET LEURS DESCENDANTS LES ALBANAIS Par Dr.Frasari Adamidi ) zhvillohet si zakonisht me grekët të cilët në çdo kohë mundoheshin e edhe sot mundohen t`a mohojnë origjinën tonë . Fatbardhësisht , ne këtë Institut në atë kohë kishte edhe shqiptar e posaçërisht ata të me origjinë nga Frashëri ( Shqipëri ) , familja e Adhamidhëve , të cilët me një dashuri të madhe për atdheun i çasen çështjes shqiptare të kohë dhe asaj parahistorike .
Është për t`u habitur se si këta frashëriotë nuk u habiten vetë pas pasurisë së tyre të madhe por historisë së atdheut ,të vërtetës së saj i kushtuan një rëndësi të madhe.

Paul Frashëri , reagon ashpër kundër një historiani grek të kohës ( v.1902) Dr. . Apostolidès i cili thoshte që “ pellazgët ishin helenizuar dhe tretur nga helenët që moti duke u bazuar të një gjetjeje të një guri me mbishkrim pellazgjik në ishullin Lemnos . (Dr. Apostolidès ..« que l’inscription ne pouvait être pélasgiienne, étant donné que les Pélasges avaient été entièrement, hellénisés et absorbés par les Hellènes ». )
“Unë sot , thoshte Dr. Paul Adhamidhi , propozoj që ta korrigjojmë këtë gabim dhe që para jush t`iu demonstroj të kundërten e asaj që e thotë Dr. Apostolidès d..m.th që pellazgët nuk kanë mundur të tretën nga grup i vogël helen, gjithashtu pellazgë sepse pellazgët ende jetojnë në stërnipërit e tyre që janë shqiptarët “
“Këte qe them unë , është fryt i punës dhe studimeve të mia 23 vjeçare , të cilin kam dëshirë ta ndaj me ju sot . -thoshte Dr. Paul Adhamidhi , të cilën e kam ndarë në du krerë historik dhe gjuhësor .”
Të gjithë historian e antikës njëzëri i pranojnë që Greqia para sa të quhej “Ellas “ , quhej Pellazgia dhe se pellazgët ishin autoktonë. Herodoti e pranon duke thënë: “Eskili ne punimet e tij na trason hartën e një perandorie të madhe pellazgjike: që nga Argosi në qendër e deri të kufinjt e tij, nga Adriatiku në Hellespont , kështu duke u shkrirë në Erebusin e perandorisë së Plutonit në Epir. Sipas dëshmive të deri sotme ( mos harroni jemi në vitin 1902 ) veriu i Pellazgjisë e prekte Veriun tek Danubi. Por edhe bregdeti që nga ai italian , që nga Sicilia dhe që nga Azia e Vogël ishte e banuar me pellazgë. Epiri apo Shqipëria e Jugut ishin qendra e fiseve më të mira hyjnore e Pellazgëve të Homerit.
Molloset , Myrmidet Sellet ose Hellet ishin grupuar rreth Dodonës , pranë malit të Tomorrit. Poashtu të gjitha këto fise janë përmendur edhe veprën Iliada të Homerit , të njohur si ushtarët e Akilit: Pattalet , një fis tjetër i mbretërinë e Akilit të cilet shkuan rreth luginës së Peneusit dhe u quajt më vonë Thesalia.

Rreth maleve të Pindit i gjejmë Pellazget Dolopes dhe ata Perrébi. Oh e madhe ishte Pellazgjia !
(Autour du mont Pindos nous trouvons les Pélasges Dolopes et Perrébi. Entre Œtlié et Parnasse, la célèbre tribu des Dropes les Pélasges Doriens et Macédoniens des auteurs) s’occupait des mines et des forêts, et dans ce but on la rencontre, ainsi que les fouilles et les monuments en témoignent, eu Epire, en Macédoine, en Eubée, en Argolide, aux îles de Grète, de Chypre, Karystos, etc. Pélasges étaient les Kranaoi d’Athènes, Pélasges, les tribus des Miuiens avec leur résidence en Béotie, Thébés, Théra, Orchomenos. Tous les Ioniens anciens du littoral sud de Pélopouèse étaient nommés Pélasges par Hérodote.)
“Pellazgët ishin edhe Lelegët ashtu të përzier me Egjuptian dhe Fenikas. Ishujt Andros dheAntandros kishin një popullatë pellazgjike . Edhe Straboni pajtohet në këtë me Homerin, se ta ishin pellazgë”. (Les Pelasges et leur descendants les Albanais )

Ishujt Lemnos, Samos , Samotraces dhe Kalkidiki ishin të banuar dhe të mbretëruar nga Pellazgët- shkruan më tutje në librin e tij
“Dardanet dhe samothrakë e bëjnë koloninë e Dardanëve dhe Tukritëve dhe e formojnë Trojen.
Dardanët shpërndaheshin në karshi Iliri Maqedonase . Frigjet e Azisë ishin pellazgë dhe prindët e Brygëve dhe Maqedonasve të Epiro – Ilirisë. Sikulët ose Sikalët ishi pellazgë si dhe gjithashtu fiset tjera homonime qe banonin në të dy brigjet e Adriatikut ishin Pellazgë.
Pupullta pellazge bashkëpunonte dhe ndërmerrte ekspedita detare nga më të vështirat dhe të rrezikshmet. Në gjuhën pellazge kendoheshin odat e Olimpit, Orfeut. Tamirit etj. për ti madhëruamuzat e famshme të Peresë , të dy pajenet dhe Herkulin.
Më në fund , Pellazgët janë të famshëm e të paharruar nga muret e tyre ciklopike të cilat tejkalojnë epokat megalitike, nga artet. (Enfin, les Pélasges, célèbres par leurs murs cyclopiens, franchirent l’époque mégalithique et développèrent aussi les arts. Les lions de Mycènes, les canaux d’Orchomenos, le bouclier d’Achille, les toiles de Pénélope, surtout les merveilles d’art extraites des fouilles de Troie et des environs, tout rend un éclatant témoignage d’une civilisation déjà avancée parmi les Pélasges avant l’apparition des Hellènes et de leur rôle dans l’histoire Iai sïoixante ans après la chute clo Troio, la physionomie de ce grand eini)iro pélasgique va changer : les Hellènes vont paraître sur la scène de Thistoire, éblouir par leur civilisation éclatante le nom des Pélasges sans les absorber. Vingt ans après, les Doriens suivirent; les uns et les autres, peuplades pélasgi(|ues du nord, en quittant l’Epire et l’Illyro-Maeédonie (Albanie), émigrèrent vers le sud. )
Të gjitha këto i gjeta në librin “Les Pelasges et leur descendants les Albanais “ të Dr. Paul Adhamidhit- Frashërit Per më shumë: (Les Pelasges et leurs descendants les albanais (Publisher:Le Caire : Institut egyptien, 1902.) Edition/Format: eBook : Document : FrenchView all editions and formats Database:WorldCat )
Fahri Xharra21.10.15
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress