Home » Lajme, Opinione, Vendore » PËR BASHKËPUNIM NDËRKUFITAR TË FORMOHEN GRUPE PUNUESE

PËR BASHKËPUNIM NDËRKUFITAR TË FORMOHEN GRUPE PUNUESE

 Shkruan : Refik HASANI

 

Trekëndëshi kufitarë nga tri shtete të tanishme Kosova , Serbia dhe Maqedonia kufizohen ku në këtë rast Gjilani mbetët qyteti  më i madhe  që kufizohet me Preshevën dhe Kumanovën .Jo vetëm  Presheva dhe Kumanova  që  kufizohen , por përmesë Gjilanit afrohen , lidhen me Prishtinën , Tiranën dhe detin shqiptarë .   Pra ky trekëndësh , ishte dhe ende mbetët  me një domethënjë të madhe , kulturore-historike dhe ekonomike , prandaj duhet të  filllohet komunikimi  ndërshqiptarë . Arsyet pse do duhet të formohet  ly grup punues , komision për integrim , komitet a trup punuese për bashkëpunim të këtyre  komunave . Emërtimi si do të quhet është çështje tjetër , por ngritja , formimi dhe punë e këtij grupimi do të ishte i nevojshëm .   Pasi Gjilani dhe Anamorava jan të stërmbushur me banorët të ardhur nga  Komuna e Bujanocit e Preshevës e më pakë kemi banorë të ardhur nga  Kumanova    . Por ,  shumë banorë të Komunës së Gjilanit , si nga Zhegra  , Stanqiqi , Shurdhani tani vazhdojn të jetojn  në Kumanovë e Likovë  , kjo vlen të cekët që edhe dhjetra e qindra qytetar të fshatrave kufitare të Komunës së  Vitisë jan tani banorë të Kumanovës  . Vetëm komunikimi na krijon lehtësira që më lehtë të  zëm hapin dhe të nisemi drejtë bashkëpunimit të ndërsjelltë dhe integrimit gjithëshqiptarë  . Të fillojm dhe mbahen kontakte të rregullta në mesë të Kryetarëve  të këtyre Komunave  .

Preshevës

Kumanovës

Likovës dhe

Bujanocit , pasi që  :

Gjilani si qendër e Anamoravës duhete t’ju prij dhe inicoj disa procese ve pasi  para luftë së dytë botërore ishte Prefekturë e këtyre nenëprefektuarve dhe tani  këto komuna jan njësi admnistratavie të tri shteteve të veqanta  të Kosovës , Serbisë dhe Maqedonisë  . Pra , kemi arsye të shumta , por dy jan kryesore :

Një numër i madhë i banorëvë nga Komuna  e Preshevës dhe Bujanocit  jetojn në Gjilan  e Anamoravë ,

Për shkak që Gjilanin e konsiderojn si urë lidhësë për në Prishtinë , Tiranë e bregdetin shqiptarë . Ky grup , Komision do të shtrinte bashkëpunimin  në disa fusha , por edhe do të ftoheshin ku  Gjilani me rastin , e

–          Përvjetorëve të ndryshme e akademive     ,

–          Ditës së çlirimit  të qyteteve të këtij trekendëshi ,

–          Ditës së 28 nënëtorit  ,

–          Nëse mbahet sivjet  ndonj aktivitet me rastin e 100 vjetorit të shtetit shqiptarë dhe aktivitete tjera sa herë që organizohen në Gjilan  .

Bile Gjilani duhet të vllazërohet , miqësoihet e binjakëzohet me  Preshevën , Bujanocin , Kumanovën , Likovën  .   Propozimi  i ynë  që Kuvendi Komunal i Gjilanit të formoj –  Grup punues  – për bashkëpunim më këto Komuna  . Të ngriten trupa të përbashkta për bashkëpunim ndërkufitar  në lehtësime si për :

–          Pajisje me dokumenta  ,

–          Shkëmbim  përvojash ,

–          Për luftimin e kalimeve ilegale ,

–          Për shikimin e hapjes së pikave të reja kufitare ,

–          Për caktimin e saktë të vijave kufitare ,

–          Për mos pengimin e punimeve të tokave afër-përbri vijave kufitare kemi shumë shtëpi , pyje si zabele në vija kufitare që nuk lejohet të shfrytëzohet në asnjërën anë  etj .

–          Për bashkëpunim në fusha të kulturës , arsimit dhe fushave tjera

Kemi prasysh që shumë kompetenca që u cekën jan të niveleve qendrore , por me njëfarë mënyre qeverite bazohen dhe mbështetën në preokupime të banorëve të çdo cepi të shtetit të vetë . Shqetësimet e përbashkëta të  këtyre komunvave që do të identifikohen dhe ngriten më lehtë do të shtrohen për trajtim  .

 

 

12.08.2012

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch