Home » Lajme, Opinione » Pika fillestare e arsimimit politik dhe shoqëror është një rezultat i këndshëm, por jo qëllimi i synuar

Pika fillestare e arsimimit politik dhe shoqëror është një rezultat i këndshëm, por jo qëllimi i synuar

Ali Hertica 

Kapitulli  i manualit të sociologjisë përdor përkufizimin e mëposhtëm të sociologjisë: “Sociologjia studion strukturat dhe proceset e politikës dhe shoqërisë në marrëdhëniet e tyre të ndërsjella dhe e bën këtë duke studiuar çështje politike dhe sociale duke përdorur koncepte nga shoqëria Shkenca “. Quite me plot gojë, por gjithsesi një formulim mjaft jo-përkushtues për mendimin tim. Thelbi qëndron në kuptimin e çështjes sociale përmes sistemit konceptual për të cilin jeni mësuar. Për mua, kjo është veçanërisht e rëndësishme për të kuptuar botën në të cilën jetojmë. Nxënësit janë në gjendje të shohin problemet në shoqëri përmes kësaj aftësie dhe të formojnë një mendim adekuat. Sipas mendimit tim, situata fillestare e studentëve është mjaft e zbrazët, ata janë aq të zhytur në botën e tyre të jetesës dhe janë vetëm minimalisht të vetëdijshëm për sistemin shoqëror në të cilin ndodhen. Si mësues ju i udhëzoni ata në pozicionimin e tyre brenda kësaj shoqërie, në të cilën bëjnë pjesë. Këtu kam ardhur në pikën time të kritikës për gjendjen aktuale në të cilën duhet të formësohen studimet shoqërore, këto janë tani tre elementët e mëposhtëm. 

Sipas mendimit tim, pika fillestare e arsimimit politik dhe shoqëror është një rezultat i këndshëm, por jo qëllimi i synuar. Sigurisht që miratoj dobinë e një pajisje konceptuale; është e rëndësishme që të keni një mirëkuptim dhe një fjalor të madh që të jetë në gjendje të ndjekë debatin shoqëror fare mirë dhe të jetë në gjendje të marrë pjesë në mënyrë kritike në të. Kjo menjëherë krijon një lidhje me elementin e tretë: aftësinë për pjesëmarrje politike dhe sociale, për të cilën do të kthehem në përfundim. Por kjo shkrim e lexim në fushën tonë përqendrohet kryesisht në vulosjen e termave dhe koncepteve dhe në të vërtetë njohjen, për shembull, të të gjithë organeve administrative, nga të cilat “ne” i konsiderojmë të rëndësishme sociale që studentët i dinë. Shtë pjesë e zhvillimit të përgjithshëm, apo jo ?! Tani kjo është shumë e kuptueshme dhe thelbi i saj është i qartë, por a funksionon gjithashtu? Në mjedisin tim të menjëhershëm vërej sa pak studentë me arsim të lartë e dinë se si është i strukturuar shteti . Të gjithë kishin studime sociale në shkollë të mesme. Kur i pyes se cili është ndryshimi midis dhomës së parë dhe të dytë, ata vijnë me përgjigjet më krijuese. Mrekullueshëm, unë jam një shembull i asaj vetë. Nuk mbaj mend asgjë për studimet shoqërore, vetëm se mësuesi im fliste gjatë gjithë mësimit. Mbaj mend që kam marrë një 9 për provën time, sepse i kisha mësuar të gjitha faktet nga koka ime dhe kështu i kisha harruar të gjitha. Unë nuk kam prekur një gazetë në vite dhe kur vendosa ta bëja këtë në një moment, në të vërtetë fillova përsëri: Unë nuk dija asgjë tjetër. Shtë e vështirë të thuash në çfarë mase profesioni ka ndikuar në zhvillimin tim, por të paktën përsa i përket shkrim-leximit politik dhe shoqëror kam bërë pak përparim (të paktën të përkulur plotësisht me kalimin e kohës). A ka vulosje e gjithë ajo njohuri dhe koncept në të vërtetë ka kuptim nëse rezulton se ajo nuk zgjat shumë? Kjo dilemë është paraqitur bukur në kapitullin  të manualit. 

“Doktrina shoqërore, ashtu si lëndët e tjera, përballet me dilemën e zgjedhjes së një kurrikule” objektive “, e cila u jep studentëve njohuri të mjaftueshme të hollësishme për të funksionuar si qytetar dhe të jenë në gjendje të gjykojnë në mënyrë të pavarur, ose një kurrikul që është më i kufizuar në njohuritë e tij të hollësishme, por më shumë në thellësi merret me pyetje kryesore në lidhje me strukturën e shoqërisë . Nga teoria për mësimin e nxënësve dhe si funksionon kujtesa, mund të konkludojmë se një kurrikul me shumë njohuri të hollësishme në lidhje me lëndët separate të veçanta ‘që trajtohen veçmas ka më pak efikasitet të mësimit sesa një kurrikul që është më pak i përqendruar në mësimin përmendësh të njohurive të hollësishme, por ajo arrin t’i bëjë çështjet e studimeve shoqërore të rëndësishme për nxënësit dhe të thellojë mësimin e tyre rreth tyre. ” 

Unë preferoj qartë kurrikulën e cila është më e kufizuar në thellësi dhe më e thelluar. Si kundërshtim, ju mund të thoni se pa atë shkrim-lexim nuk do të afroheni as me elementin e dytë: një gjykim politik dhe shoqëror. Nëse nuk i njihni konceptet e nevojshme, nuk mund të gjykoni siç duhet për një situatë të komplikuar. Dhe kjo, për mendimin tim, prek akordin e ndjeshëm në mësimin e koncepteve në studimet shoqërore. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch