Home » Lajme, Opinione » Politika e besimitë në demokracinë parlamentare

Politika e besimitë në demokracinë parlamentare

Ali Hertica

Ditët në vijim mbizotërohen nga reflektimet e përgjithshme Politike, ku debatohen për këto plane të kësaj qeverie. Gjatë këtyre ditëve, koalicioni kishte një lajm të mirë për qytetarët Kosovarë . Pas viteve të krizës ekonomike dhe krimeve ordinere  , në të cilën duhej të bëheshin  ndryshimet , pothuajse shumica e Kosovarëve  kanë besimë të plot që do të  përmirësohen sipas parashikimeve dhe  premziveme nga Qeveria Kurti.

Profilizimi konsideratat të përgjithshme janë veçanërisht të rëndësishme për partitë politike që të profilizoheshin vetë. Shpesh britma më e lartë duket se shfaqet më së shumti në lajme. Organi më i lartë kombëtar demokratik është bërë një profil politik për politikanët, me rrezikun që të jenë në foto sa më shpesh që të jetë e mundur. Rezultati i këtij trendi është që përmbajtja zhduket në sfond. Pjesërisht si rezultat i rritjes së mediave sociale, departamentet e komunikimit të partive politike përpiqen të shkurtojnë në klipe, në mënyrë që pikëpamjet e tyre për tema të caktuara të theksohen vazhdimisht. Pasoja e kësaj është se theksi vihet gjithnjë e më shumë në profilizimin e vazhdueshëm, në vend të një debati thelbësor, në të cilin ka vesh për argumentet e njëri-tjetrit. Për shkak të llogarit të tyre, politikanët duket se dëgjojnë gjithnjë e më pak argumentet e të tjerëve. Pjesërisht për shkak të kësaj, shumë njerëz nuk ndjehen më të përfaqësuar.

Problemet strukturore kur shikojmë përtej konsideratave politike për një periudhë disi më të gjatë, shohim që faktorë të tjerë shkaktojnë mosbesim tek qeveria dhe përfaqësuesve të opozitës . Një shqetësim i përmendur shpesh është mungesa e transparencës.. Si përgjigje, ministrja tregoi se ajo dëshironte kohë të këshillohej me shërbimet. Pavarësisht këtij reagimi, pas zbulimeve sigurisht jo plotësisht të pajustifikuara, është krijuar përshtypja që ky raport nuk duhet të bëhet publik, sepse në të kundërt do të ndikonte në votimin e votuesit. Kur këto lloje zgjedhjesh shpjegohen vetëm kur media di si t’i kuptojë ato, kjo tregon për mungesë transparence. Qytetari po humbet shikimin, gjë që mund të rrisë mosbesimin ndaj qeverisë.

Mosbesimi ishet i rritur deri më tani  mir po  me qevrin e re ka një kthes të besimit gjithashtu sepse njerëzit  e njohin më veten në partinë që morën votën e tyre gjatë zgjedhjeve. Sigurisht, kur të bashkoheni në një koalicion, do të duhet të bëni kompromise. Kjo më pas mund të nënkuptojë që ka çështje në marrëveshjen e koalicionit që nuk përputhen me programin tuaj zgjedhor. Por kjo nuk do të thotë që kursi i partisë ose grupit në m parlement gjithashtu duhet të ndryshojë. Duke sqaruar se besimi në programe  duhët qëndruar për programin tuaj politik, por gjithashtu duhet të bëni lëshime, votuesit do të vazhdojnë ta njohin veten në idealet tuaja.

Nga mosbesimi tek besimi besimi në qeveri dhe përfaqësuesve prandaj është shumë i rriturt. Para së gjithash, debati politik duhet të bëhet më përmbajtësor. Më shumë vizion dhe më pak duke bërtitur. Qeveria gjithashtu do të duhet të bëjë një përpjekje për të siguruar transparencë ndaj qytetarit. Më në fund, partitë politike do të duhet të vëzhgojnë me kujdes rrugën e tyre ideologjike dhe të përpiqen të shpjegojnë lëshimet në një mënyrë të ndershme. Do të ishin hapa të rëndësishëm për të rikthyer besimin e zvogëluar në qeveri dhe Përfaqësuesve politikë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch