Home » Lajme, Opinione » Politika mbi shtetin dhe mirëqenien

Politika mbi shtetin dhe mirëqenien

Mr.Ali Hertica 

Njerëzit në Holandë janë marrë në kujdes  nga embrioni  deri në varr. Ajo fillon me shëndetin e fëmijëve, dhe përfundon me shtëpi pleqsh. Gjithkush ka sigurim shëndetësor, dhe shpreson në një moshë të vjetër të lumtur  me një pension shtetëror dhe një pension të mirë.E kjo kur do të ndodh në Kosovë?  

Holanda është një shtet i mirëqenies, qeveria merr shumë përgjegjësi në kujdesin për qytetarët e saj. Të gjitha llojet e shërbimeve dhe përfitimeve për të siguruar se askush në Holandë nuk  vjen buzë rruge pa punë, sigurim shendetësor dhe pension .  

Sistemi social-ekonomik i këtij vendi tregon se si qeveritë të ndërhyjnë për të zgjidhur pabarazinë sociale dhe për t’u kujdesur për të. Qytetarët kanë një qeveri të përfshirë mjaft intensive, për një “shtetit social”. Kur qeveritë nuk do të ndërhyjë këtu flasim për një “shtet rojtar nate”. Për shkak se qeveria e mban ekonominë dhe shërbimet sociale përmbajtur në një gjendje nate-Roja shpesh pabarazi të madhe në shoqëri lind.  

Holanda është një shtet i mirëqenies, qytetarët dmth kanë të drejta sociale. Këto janë  të quajtur edhe të drejtat e kujdesit social. Qeveria ka për detyrë të kujdeset nëse ata vetë nuk janë aq të aftë, ndërsa në Kosovë jo që kujdesën për ata që nuk janë të aftë por asë për ata që janë të aftë. Qytetarët shpesh  kanë të drejtë të  sillen rreth parave në formën e ndihmës.  

Objektet në kuadër të mirëqenies të kushtojë një shumë të holla. Për këtë arsye i përkasin të drejtave sociale dhe  detyrat shoqërore. Qytetarët të cilët kanë të ardhura nga punësimi, janë të detyruar të paguajnë pjesën e sigurimeve sociale dhe pensioneve shtetërore. Ata gjithashtu duhet të paguajnë taksat, kështu që qeveria mund të paguaj sigurimet shoqërore. Përveç këtyre detyrave formale, ka edhe detyrime morale që kanë të bëjnë me çështje që qytetarët mund të presin nga njëri-tjetri si detyrën e kujdesit për të afërmit, miqtë apo fqinjët.  

Në aparatin e shtetit social është ende pyetja se çfarë duhet të jetë balanca ndërmjet vlerave të barazisë sociale dhe solidaritetit nga njëra anë dhe vetë-përgjegjësia dhe vetë-mbështetja në anën tjetër.  

Shteti social është një kompromis i parimeve sociale demokratike dhe liberale. Lëvizja social demokratike thekson barazinë, drejtësinë dhe solidaritetin. Liberalët japin rëndësi të madhe për lirinë përsonale, përgjegjësi dhe funksionimin shpërndares të tregut. Që partit e majta apo progresive për një shtet të gjerë të mirëqenies ku qeveria luan një rol të madh në rishpërndarjen e pasurisë. Politikanët liberalë apo konservatorë duan për të garantuar një shtet në të cilin qeveria vetëm garanton të ardhura minimale për njerëzit të cilët nuk mund të punojnë. Ata zgjedhin për një shtet të kufizuar të mirëqenies,dhe kjo metodë e një shteti social duhet të funksionoj edhe në K  osovë  që jeta e qytetarit të jetë ashtu siq e meriton qytetari e jo vëtëm qeveritarit,sepse nga taksa e qytetarit e bënë jetën të lumtur qeveritari,,pse a nuk e meriton edhe qytetari, le të mbetet një surprizë mbas zgjedhjeve,edhe  qytetari i Kosovës ta ketë të njejtën jetë me atë të Holandës,sepse ka mjete dhe mundësi ,për jo më shumë se  2 milion kosovarë. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch