Home » Lajme, Opinione » Politike është një koncept mjaft abstrakt

Politike është një koncept mjaft abstrakt

Ali Hertica


Te Velde ishte i pari në Holandë në fushën e kulturës politike .Çfarë është kultura politike saktësisht? Te Velde shpjegon se ka disa përkufizimet e termit, por ai është më në shtëpi me përkufizimin antropologjik. Sa më shumë që një tendosje antropolog i njohur në disa studime të veçanta të zonës, si Te Velde shikon në fusha të ndryshme të politikës, të tilla si parlamenti, palët dhe marrëdhëniet në mes të politikanëve dhe votuesve. Ai prandaj pyetje  si mund politikanët te merren me rregullat pak a shumë joformale që zbatohen në politikë siq esht tek ne ne kosov, ose si për të bindur deputetët  te jen te bashku . Ç’është një fjalim të mire te shtetit dhe parlementit dhe pse? Kur duhet te bëhet  një çrregullt debat dhe kur jo….


Për t’iu përgjigjur të gjitha këtyre pyetjeve ne  mund të shikoi një rregullat zyrtare, duke përfshirë rregullat e procedurës, por jo gjithashtu  ku mund të pyes veten se çfarë  mbizotërimi është  bindja  e pashprehur dhe rregullat. Këto lloj të pyetjeve mund të kërkoim në funksionimin e parlamentit apo të mënyrës  të cilido politikanë dhe mbështetësit ku  bashkëveprojnë, dhe ne  gjithashtu mund të shikonim në të  partitë politike. Ajo është bë që  njerëzit të ndihen si në shtëpin e tyre  në një parti?
Pikëpamja klasik është që, për  akordimin e  një zgjedhësi të  punës në atë parti, sepse ai beson se partia që ai e  përfaqëson  në interesin më të mirë dhe për shkak se ideologjia e  partia e mban atë . Por, Te Velde  është interesant ku pyet veten, “njerëzit në mendime të kaluara e  jo më shumë kur pyet se  ky është vendi im, këtu ndjehem  si në shtëpin time. Nëse ata njohin diçka në një lider të caktuar politik, siç esht Albin Kurti,  Ku njerëzit e kishte idenë se vertet ky polikan nuk do te bie per e askujt dhe do te bej bised me kon do qoft me flamurin kuq e zi. Ai thotë se pikërisht ajo që unë kam menduar gjithmonë do te realizoj per te ndi obligim ndaj qyetaarit. Por,  a  është se me të vërtetë kjo do te shofin ne ditet ne vijim. A nuk është më mirë që ai të vënë disa gjëra së bashku dhe kështu shpreh se ai  i bind njerëzit qe te bashpunojn ashtu siq duhet pa e ndegju ne parlament  ,,KOSOV E METOHIJA,, “


Kultura politike, sipas Te Velde për këtë arsye më shumë se një avantazh kulturore te qdo politikani. Kultura politike është e domosdoshme për shkak se ajo mund të shpjegojë se pse disa gjëra në politike dhe jo të tjerët qe te dirigjojn me koken tande kur ti e mban ne trup.
Kultura politike është një koncept mjaft abstrakt. Karakteristikë e kulturës politike të një momenti të veçantë është se format dhe rregullat me të cilat ata karakterizohen, shpesh mbeten të pashprehur. Vetëm kur ka ndryshime të mëdha në vendin e kulturës politike janë besimet deri tani pashprehur shpesh  dhe et pa artikuluar
.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch