Home » Lajme » Populizmi po,e jo demagogji

Populizmi po,e jo demagogji

Ali Hertica 2A dëshironi të përfshihemi në mbrojtjen e ‘zakonshme’,ku  njerëzit e thjeshtë kundër një elite të caktuar intelektualizmit të falsifikuar të diplomave , dhe se dyti roli i njerëzve të zakonshëm në historinë e shumë pak është diskutuar – dhe jo të pretenduara nga ky komb është – nëse kjo sot – duhet pa shumë të ketë protestë –  sepse pabarazia duket të jetë një fenomen i pranuar gjerësisht nga shtresa e mirëfilltë intelektuale.  Pesimizmi  tingëllon si një  konstatim  se progresi i rëndësishëm në zonat reale do të  jetë demokracia  dhe siguria sociale – arritjet që përsëri sot janë nën presionin e varferisë – për t’i dhënë fund pabarazive midis qeveritarve dhe nepotizmit te tyre, dhe përqendrimi i fuqisë ekonomike hendeku në mes të pasurëve dhe të varfërve.

 Njerëzit janë të lehtë për tu mashtruar, dhe janë kështu të ndjeshëm ndaj demagogjisë.  Filozofët bëjnë  një dallim të qartë midis populizmit dhe demogagjisë.  Demagogji është demagogji, se të “gjithë pushteti vjen nga populli.” Që do të    thotë kryengritjet janë shpresë, një shenjë të qartë se demagogjia  është një kohë ku mund të kontrollohen po qe shoqëria  kemëngul në mbroje të sundimin të ligjit dhe të drejtat e njeriut.

 Barazia  në shoqëri  do të duhet të respekton dallimet, por në të njëjtën kohë e bën  të gjithëve të mund  në qfardo vendim marrje , dhe për këtë arsye shoqeria duhet të bëjë.  Sepse filozofet e marrin  fjalën  e dhënë dhe premtimin se barazitë janë shpesh të kota, dhe prandaj njerëzit ikanë tjetërsuar idealet e tyre.  E cila nuk do të thotë se qytetarët e thjeshtë, të atilla si anëtarët partisë në pushtet  , nga ana tjetër mashtrojnë veten e tyre, duke ndjekur ndryshimet shoqërore që do të bien objektivisht keq për ta.

 Një strategji kyçe në mbajtjen e njerëzve nën gishtin e madh të të popullsisëtve, vetëm të mendojnë për të krahasuar hebrenjtë për minjtë.  Por po aq i habitshëm është mungesa e solidaritetit ndërmjet grupeve të shtypura nga qeveritarët. Kombi është më shumë i zakonshëm në kuptimin e më shumë duke punuar së bashku në arritjen e qëllimeve të përbashkëta për ta ndryshuar këtë demagogji qeveritare që po e qonë Kosovën në një gjendje shumë të rend ekonomike dhe politike..  Duke shpresuar me zhdukjen e nepotizmit dhe intelektualëve të diplomuar në mënyrë të falsifikatuar ku edhe universiteti u bë qerdhe e krimit dhe falsifikimit. Kurse qytetari i mjerë vepron si një shërbëtor të një elite të falsifikuar me demagjogji të demokracisë së re që po rritet në Kosovë. Ne mund të thonim   sa ‘më pak të aftë’është  si mbrojtje e strofullit të këtyre qyqarëve të falsifikimit të shkollimit të tyre,dhe kështu këta I ua zgjasin jetën vetës. Reagimet  duhet të jenë të  ashpëra është bërë  çuditërisht shpejt, pjesërisht për shkak të dështimit të modeleve alternative të kësaj qeverie të punësuar edhe në tre  apo katër  vende ,ku marin paga shumë të majme duke menduar se ata janë të pa zëvendsueshëm në këtë shtet mafioz, ku qytetari është pjesërisht i hutuar prej një  tolerancës represive, sepse krerët e qeverisë sikurse  janë pranë qytetarit dhe absorbohet nga elita në pushtet.

Bota është e realizueshme, njerëzit  jo inteligjent krijon mafitë e mjedisit të vetë dhe shtetit ku jetojnë.  Bota sot është rezultat i punës kolektive. Dy gjëra janë të rëndësishme këtu, veçanërisht njerëzit të mbajnë kontrollin mbi punën  vetë dhe të tjerëve për të pasur një  barazi në jetën e tyre në shtet demokratik. Është një mundësi nëse u japet rasti për njerëzit e vlerave të mirëfillta  për aftësitë  e tyre intelektuale ose manuale, ku duhet vlerësuar dhe talentet  duhet të jenë pjesë  për të zhvilluar shtetin dhe shoqërinë e Kosovës.

  Qytetarët duhet të jenë në gjendje për të vendosur mbi të gjitha çështjet që i preokupojnë ata.

 Pavarësisht nga fakti se ne jemi aktualisht në jetën ‘kohë të këqija’ ne duhet të supozojmë se shumë politikëbrës që bëjnë zgjedhje të gabuara, e që me qëllimet jo  të mira – nuk duhet për të shpëtuar por duhet për të denuar sepse askush nuk duhet të jetë mbi ligjin  .  Për të gjetur përgjigjet e duhura duhet për të gjetë  sfidat që lindin dhe në këtë mënyrë  të dëgjojnë njerëzit  ku  duhet për të ndryshuar këtë qeveriseje të tmerrshme .  Nuk duhet të jetë jo më i mirë nga ndonjë imazh utopik të shoqërisë ideale për njerëzit që të marrin për atë utopi, por nga përvoja dhe problemet e përditshme sesa për të kërkuar zgjidhje.

Sepse edhe një demokraci radikale mund të bëjë objektivisht zgjedhje të gabuara madje edhe pas raundet të  informacionit të gjerë.  Por, ky është një debat pa fund, le të bien dakord se një zgjedhje e themeluar në mënyrë demokratike e gabuar është e  preferueshme për një zgjedhje të gabuar të bërë nga një elite politike siq është kjo e Kosovës.

Është i pa shmangëshem ky diferencim ndërmjet demagogjisë dhe populizëmit.  Por, kam frikë se në betejën për mendje të shendoshtë një elitë,është relativisht e pafuqishëme kundër demagogjisë së të drejtës.

Ali Hertica

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress