Home » Lajme, Opinione » Prishtina e Tirana zyrtare, të mos mbetën vetëm në fushta zgjedhore ta përmendin Krahinën e Preshevës

Prishtina e Tirana zyrtare, të mos mbetën vetëm në fushta zgjedhore ta përmendin Krahinën e Preshevës

Shkruan: Refik HASANI

Zgjedhjet  për Parlament të Kosovës jan caktuar  të mbahen më datën 11 qershor kurse zgjedhjet për Parlament të Shqipërisë janë dekretuar  të mbahen më datën 25 qershori të muajit tjetër. Dhe kjo fushatë e ,,nxehtë” , ka filluar që tash, madje duke e futur në lojë si kartë zgjedhore edhe tri komunat si premtime të fushatës, mu ashtu sikur edhe  Serbia që  e përdor çdo zgjedhje  bashkëvendasit e vetë që jetojn si pakicë  në Kosovë, në prag të zgjedhjeve.

Më datën 22 maj në Gjilan lideri aktual i AAK-ës dhe njëherit kandidati i nominuar për Kryeministër të Republikës së Kosovës z.Ramush Haradinaj, theksoi se ,,Shqiptarëve të Luginës së Preshevës duhet dhuruar pasaportat e Kosovës’’. I kushtoi vëmendje bukur të gjatë një fjalim parazgjedhor krahinës shqiptare që përfshin Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë. Përafërsisht edhe këso oratorie mundë të presim edhe nga dy kandidatë tjerë të  nominuar për Kryeministër, kandidati nga subjekti politik i LDK-ës z.Avdullah Hoti dhe kandidati i subjektit politik VV-ës për Kryeministër  të Kosovës z.Albin Kurti. Urojm që dy legjislaturat e reja që do të dalin nga zgjedhjet e 11 përkatësisht 25 qershorit do të prodhojn efekte  dhe reflektojn e jo si deri më tani.

Pikërisht në këtë reagim timin publik,do të ndalem  te ajo që cituam më lartë, sa është vlerësuar dhe nga cila instancë Akademike apo institucionale është peshuar nga të gjitha aspektet për të marrë një qëndrim  që ,,shqiptarë e Luginës së Preshevës  e meritojne të ken pasaportat e Kosovës”.

Pyetja e pashmangshme është, si: Të gjithë  shqiptarët e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës do të duhej të pajisen me dokumenta të Kosovës apo të Shqipërisë!?. Shqiptarëve të kësaj krahine  për aqë sa ju takojn pasaporta e  Kosovës aqë ju takojn edhe të Shqipërisë.

Po, shqiptarët e Malit të Zi,  A thua nga Tirana apo Prishtina zyrtare do të duhej të pajisen me pasaporta, kjo vlen edhe për Shqiptarët gjithandej diasporës  të shpënndarë. Pse deri më tani  as në Parlamentin e Shqipërisë e Parlamentin e Kosovës dhe në takime të përbashkëta  nuk jan shtruar këto tema, e jo të dilet me këso premtime.  Sa jan të koordinuara, harmonizuara dhe nga cila platform a strategji e Prishtinës dhe Tiranës zyrtare dalin këto premtime të kësaj fushate zgjedhore. A do të duhej ndërtuar së pari një bashkëveprim lidhur me këtë dhe çështje tjera dy parlamentet, dy qeverit,dy kryeministrit,dy kryeparlamentarët e kështu me radhë.

Para se të premtohej në fushata është dashur realizimi i rezolutës e miratuar nga  Parlamenti i Republikës së Kosovës për shqiptarët e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës, me Nr. 04-R-011, të dt. 6 qershori  të vitit 2013,nuk është zbatuar përkundrazi është ulur në një  tretman më të ulët.

Para se të premtohej në fushata është dashur të paraqitet edhe në bisedimet në mes të Beogradit dhe Prishtinës duke u kërkuar nga Brukseli zyrtar dhe instanca tjera për reciprocitet e që jan të diskriminuar shqiptarët e kësaj Krahine etj.

Para se të premtohej në fushata është dashur,që përfundimisht ndaj kësaj krahine Prishtina e Tirana zyrtare të bashkërendisin dhe ndërtojn një platformë a strategji që t’i praqesin e artikulojn kërkesat e neve shqiptarëve nga kjo pjesë në të gjitha instancat dhe mekanzimat e BE-së dhe OKB-ës. Dy Qeverit dhe dy Parlamentet të gjejnë zgjidhje për  çështjen e Abetares, nostrifikimit të diplomave, të ndajn një fondë të përhershëm etj. E jo për dy dekada vetëm nga 50 mij euro jan ndarë.  Premtim të ngjashme do të mundë të bëhen gjatë kësaj fushate edhe nga dy kandidatë tjerë të  nominuar për Kryeministër të Republikës së Kosovës. Në vendë të premtimeve  pse nuk afrojn një ndihmë vjetore prej pesë milion euro  sa kushtojn edhe këto zgjedhje të parakohshme për Parlament të Kosovës e jo të premtoj pasaportat të Kosovës e premtime tjera në fushatë dhe prap të mbetet aty ky ishte e diskriminuar kjo Krahinë nga Serbia dhe e harruar nga Prishtina dhe Tirana zyrtare.

Para se të premtohet në fushata është dashur një qëndrim rreth Referendumit të datës 1 e 2 mars të vitit 1992, për jetësimin e vlerave të luftës së armatosur të UÇPMB-ës,marrëveshjes së Konçulit, për çështje e formimit të asociacionit të  tri komunave, etj. Medvegja, Bujanoci dhe Presheva jan një rajon më i diskriminuari në gjithë Evropën, prandaj më së paku i duhet të jen një kartë zgjedhore për premtime nga më të ndryshmet. Prishtina e Tirana zyrtare,premtojn gjithëçka në fushata zgjedhore për Krahinën ton, e pas zgjedhjeve mbetën vetëm fjalë. Kjo krahinë jo që nuk e meriton,por kështu me premtime do të zbrazët heshturazi.Na mban shpresa të mos mbetët që Prishtina e Tirana zyrtare, vetëm në fushata  zgjedhore të vazhdojn ta përmendin Medvegjën, Bujanocin dhe Preshevën.

 

29 Maj 2017

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch