Home » Lajme, Opinione » Pse po vonohet vendosja e shtatores së Skënderbeut në qendër të Bujanocit !?

Pse po vonohet vendosja e shtatores së Skënderbeut në qendër të Bujanocit !?

Refik HasaniShkruan:  Mr. Sc. Refik  HASANI

Autori i këtyre pak rreshatve, njëkohësisht edhe inciatori i vendosjes së shtatoresë në qendër të Bujanocit më 17 janar të vitit 2007 shkroi në të gjitha mediat e shkruara dhe elektronike në gjithë hapsirat shqiptare. Po ashtu më 16.10.2008 kemi parashtruar edhe shkresën me shkrim dorëzuar organeve gjegjësë në Bujanoc.

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 2Kjo u bë pas shumë dilemave që një shtatore e tillë është më me rëndësi të vaçant që të vendoset në Preshevë apo Bujanoc!?. Pas shumë dilemave dhe marrjes së mendimit të shumë intelektualve me peshë se rëndësia është që shtatorja e Skënderbeut për shumë arsye të vendoset në Bujanoc se sa në Preshevë. Sikur të mendohet dhe të peshohet rëndësia e këtij projekti kapital për tri Komunat, sivjet me rastin e 28 nëntorit do të duhej të bëhej përurimi i kësaj shtatoreje.

 

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 3Me kohë duhet t’i tejkalojmë të gjitha pengesat administrative, organizative dhe ato financiare. Ky projekt kapital më shumë se kulturor nuk duhet të zhagitet, kjo nismë nuk kushton shumë as nga ana materiale e as ajo organizative. Subjektet politike që veprojnë në këtë krahinë shqiptare të mbetur nënë administrinin e Serbisë

 

 

Përgjëgjësia do të jetë pak më e madhe e organeve gjegjëse të Bujanocit pasi shtatorja do të vendoset në këtë Komunë, por duhet të mbështet nga tri Komunat.

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 4Të tejkalojm secili nga vetja e tij ngapak, për të arritur diçka konkrete për një interes të përgjithshëm. Ky propozim është kërkesë e momentit historik dhe ka mbështje deri në realizim të vendosjes së shtatores së Skënderbeut në qendër të Bujanocit. Çështja e vendosjes së një busti, pllake përkujtimore, lapidari, riemërtimi dhe emërtimit të një rruge, sheshi, bulevardi, emërtimi të një institucioni edukativo-arsimor është në kompetencë dhe ingerencë exluzive e nivelit lokal, gjegjësisht Kuvendi Komunla i Bujanocit në këtë rast. Me shumicë të Këshilltarëve Komunal shqiptarë, do të kërkohej të votohej dhe do të miratohej pa problem.

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 5Duhet të bëhet një arsyeshmëri e argumentuar në KK të Bujanocit pse duhet të vendoset shtatorja e Skënderbeut mu pikërisht në qendër të Bujanocit dhe kjo të arsyetohet para Këshilltarëve Shqiptarë e Serbë por edhe para opinionit të gjërë. Së pari të ndiqen të gjitha procedurat e rregullta administrative për gjetjen e lokacinit të sakta në qendër të Bujanocit e pastaj të formohet një Këshill Organizativ nga parfaqësimet e subjekteve të tri komunave. Organet Komunale, Shoqatat e Luftës e OJQ-të tjera njerzëve eminent me ndikim të kulturës, shkencës, artit por edhe tjerë. Vendi më i përshtatashëm përë këtë shtatore është në qendrën e qytetit mu para ndërtesës së Kuvendit Komunal.  Për menaxhimin e këtij projekti kapital deri në përfundim. Të citojm një mendimtarë se ,, Më lehtë është të ndërtohet diçka, se të kuptohet pastaj ’’.

                    Pse kjo shtatore të vendoset pikërisht në Bujanoc e jo në Preshevë apo Medvegjë!?

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 6Në Medvegjë do të ishte e mira e së mirës, por janë pakë këshilltarë dhe nuk do të kalohej në votim. Në Preshevë nuk e ka atë rëndësinë, sepse është tejet në skaj dhe aty nuk bëhet luftë për ta fituarë se veç e kemi edhe si Komunë me popullatë shumicë.
– Komuna e Bujanoci është në mes të komunës së Preshevës dhe të Medvegjës si një qytet strategjik,

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 7– Horoi ynë kombëtarë Skënderbeu kishte kaluar këndej pari për të shkuar dhe ndihmuar në Hungari aleatit të tij asaj kohe, Janosh Huniadin.

– Në Dobrosinë të Bujanocit ishte vendosur Shtabi i Përgjithshëm i UÇPMB-së,

– Në Konçul të Bujanocit, UÇPMB-së si forcë ushtarake së bashku me udhëheqjen politike të ksaj krahine kan organizuar dhe mbajtur takime të nivelit të lartë me faktorit politikë dhe ushtarak të NATO-s dhe u nënëshkrua Marrëveshja e njohur e Konçulit.
Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 8Me këto elementë shqiptarët nga këto hapsira arritën afirmimin e plotë të ndërkombëtarizimit të çështjes së ksaj krahine shqiptare. Përmesë Bujanocit, lokalitete dhe vendbanimet edhe të Preshevës dhe të Medvëgjës do ta ken me një farë mënyre si në mes. Vendosja e dhe ngritja e ksaj shtatoreje me përmasa të mdha në qendër të Bujanocit, siç është në Tiranë, Prishtinë, Shkup, në Zvicër, SHBA, Itali etj. Opnionit i përkujtojmë që një shtatore në vitin 2006 u vendos në Bukuresht e poetit të Madh Shqiptar Naim Frashërit. Në Bujanoc do të kishte efekte psikologjike, do të ishte forcë e kurajo, do tu jepte zemër që të qëndrojnë në trojet e tyre shekullore dhe të mos zbrapset edhe më tutje Bujanoci, do të krijonte efekte pozitive një psikozë pozitive në shumë sfera të jetës.

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 9Do të ishte edhe një simbolikë me plotë kuptim për të gjithë ata shqiptarë që dikur ishin të tokat e tyre në qytetin e afërt të Vranjës e Leskocit
***
Me rastin e zbulimit së shtatores së Skënderbeut në Bujanoc do të duhej të ishte një festë e madhe dhe të shenohej ashtu si duhet si një manifestim që i kalon suazat e një nëntorit të festës së flamurit tonë kombëtar.

Refik Hasani - Skenderbeu Bujanoc - 1Në zbulimin e ksaj shtatoreje do të merrnin pjesë shqiptarë nga e gjthë bota, kudo që janë, veprojnë a punojnë si nga Maqedonia, Shqipëria, Mali i Zi, Qamëria, Kosova e Diaspora. Më këtë rast në të ardhmen do të shtoheshin edhe aktivitete të tjera si kulturore, vizita të ndërsjella të ansambleve e Shoqërit Kulturoro-Artistike, do të duhej organizuara seminare e tribuna letrare e mitingje të poezisë me tema të ndryshme të interesit gjithëshqiptar. Ekspert të lëmive të ndryshme do të mirreshin me hulumtime të Arkeologjisë këmbim përvoje e eksperienc në

shumë aspekte.

Autori është inciator dhe propozues i kësaj ideje, duke parashtruar edhe shkresën me shkrim dorëzuar organeve gjegjësë në Bujanoc për ngritjen e shtatores së Skënderbeut në qendër të Bujanocit .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress