Home » Opinione » Putin politikani më i pasur në botë

Putin politikani më i pasur në botë

XHAVIT ÇITAKUSipas gazetës suedeze “ Aftonbladet” pasuria e presidentit rus arrinë shumën mbi 200 miliardë dollarë. Pasuria e tij është aq mirë e fshehur sa që nuk mund të zbulohet me metoda tradicionale ligjore

Nga XHAVIT ÇITAKU

Geteborg 30 prill- Gazeta autoritative suedeze “ Aftonbladet”, duke u bazuar në burime të ndryshme botoi një artikull lidhur me personalitetin e e Kryetarit rus Putin, për të cilin thotë se është politikani më i pasur në botë. Vlera e pasurisë së tij arrinë mbi 200 miliardë dollarë.

Si arriti deri të kjo pasuri enorme

Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, Rusia ishte një vend i lirë, mirëpo njerëzit e “ mëdhenjë” filluan të shtyhen me bërryla të mprehtë. Në të vërtetë, oligarkët, shumë prej tyre miqë të Putinit, rrëmbejnë pasuri të mëdha. Dhe vetë ishte Putini i cili pohon se Bashkimi Sovjetik “ ishte katastrofë e madhe gjeopolitike e kohëve moderne” duket se nuk kaloi keq. Sipas liderit të opozitës liberale, Boris Nentsov, Putini qendron mirë e rehat për më shumë se 200 miliardë dollarë. Një prej miqëve të Putinit, Gennady Timtjenko, objekt i sanksioneve nga SHBA-të, iu desh t’ia shes 43 për qind të aksioneve të Kompanis “ Gunvor”suedezit Torbjyrn Tornqvist, i cili edhe ishte njëherit  edhe aksionar i kësaj kompanie. Kjo kompani e fuqishme, që merret me shitjen e vajit, druve dhe metaleve, gjatë vitit të kaluar kishte një qarkullim të përgjithshëm prej mbi 92 miliardë dollarë dhe se për këtë, siq thonë përfaqësuesit e “ Gunvor”, Putini nuk e mori edhe një lek të vetëm.. Megjithatë, sipas New York Tmes, Putini ka një interes të madh në “ Gunvor” si dhe qasje të madhe në asetet e kësaj kompanie. Përkundër kësaj, qeveria amerikane nuk e ka konsideruar si të arsyeshme për të ngrirë pasurinë e tij për shkak se ndoshta një vendim i tillë do të mund të shkaktonte “ përshkallëzim” të marrëdhënieve në mes të këtyre dy vendeve.

Putin hedh poshtë thashethemet

Gazeta  “ Aftonbladet” më tej ndër të tjera thekson se sipas Departamentit të Kremlinit, Putin gjatë vitit të kaluar kishte fituar 102.000 dollarë apo thënë më mirë jo më tepër se një menagjer i mirë i paguar në një gazetë të madhe suedeze. Vetë Putin gjithmonë ka hedhur poshtë thashethemet për pasurin e tij. Presidenti rus edhe sa ishte Zëvendëskryetar i Shën Petersburgut gjithmonë e bër të sigurt faktin që edhe ai të marrë një “ copë byrek”. Pas luftës në Irak në vitin 2003 u gjetën dokumente që treguan transferime të mëdha për bashkëpunëtoret e ngusht të Putinit, shefit të tij të stafit dhe zyra e Presidentit.

Gary Kasparov, kampion legjendar i shahut, thët se pasuria e Putinit është aq mirë e fshehur sa që shumë vështirë është të zbulohet me metoda tradicionale ligjore. “ Unë jam i sigurt se ata do ta gjejnë, por me këtë rast duhet të thehen disa rregulla për të qenë i suksesshëm me të”, thotë ai. Kështu ndër të tjera thuhet në artikullin e kësaj gazete suedeze.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch