Home » Lajme, Opinione » Qytetarët e kanë humbur kontrollin e tyre në çështjet të rëndësishme

Qytetarët e kanë humbur kontrollin e tyre në çështjet të rëndësishme

Ali Hertica

Zhvillime të ndryshme kanë çuar në humbje të konsiderueshme të kuptimit e fundit të një shekulli për qeverinë dhe parlamentin. Më parë ky seksion adresoi zgjerimin e fuqisë së Bashkimit Evropian në kurriz të lirisë së veprimit në Shtetet Anëtare, por edhe të operacioneve të mëdha të decentralizimit. Përveç kësaj, ka pasur formimin e organeve të pavarura administrative dhe autoriteteve të pavarura mbikëqyrëse, përveç privatizimit të shumë shërbimeve publike. Të gjitha këto zgjasin në kurriz të kontrollit të drejtpërdrejtë të qeverisë dhe parlamentit.

Kjo nuk do të thotë gjithmonë një humbje demokratike ose një dobësim të sundimit të ligjit, por në shumë raste kjo ndodh falë një përgjegjësie të kontrolluar plotësisht për qytetarin  .Më shumë se gjysmën e një viti më parë, unë nuk ngurrova ta quaja atë problemin tonë më të madh demokratik. Qytetarët thjeshtë e kanë humbur kontrollin e tyre në çështjet e rëndësishme të jetës. Më së shumti ata mund të – jo gjithmonë! – ende apelojnë në gjykata, por zakonisht është një rrugë e komplikuar dhe në çdo rast një kusht.

Komiteti i përhershëm për Sistemin Parlamentar është i vetëdijshëm për këtë çështje. Në ‘Tussenstand’ ajo tregon se edhe më shumë dhe në një front më të gjerë sesa në ‘Fillimin e hulumtimit’ të saj fillestar. Në ‘Tussenstand’, historia është ende pak prapa dhe ende jo shumë e profilizuar ashpër. Më së shumti vëmendje i kushtohet operacioneve kryesore të decentralizimit të tremujorit të fundit të një shekulli (në fushën sociale dhe në politikën mjedisore) dhe Komiteti Shtetëror po bëhet gjithashtu më konkret.

Ajo me të drejtë beson se decentralizimi duhet të bëhet në një standard shumë më të fortë: me një sy për atë që ju mund të kërkoni nga komunat, me një rimbursim real të kostove dhe me hapësirë ​​të mjaftueshme për veprim të pavarur lokal, nën kontrollin e trupit të tyre përfaqësues. Ai siguron kriteret për një ‘ligj të decentralizimit’, për të cilin shpreson të japë një kryq në raportin përfundimtar. Në këtë mënyrë, ai gjithashtu synon të formësojë qartë atë që, pas Këshillit të Shtetit, e quan “përgjegjësinë e sistemit” të shtetit kombëtar .

Tani termi “përgjegjësi e sistemit”, i cili është i rrënjosur në administratën publike, është një koncept që, përmes paqartësisë së tij, ngjall keqkuptimet. Këshilli i Shtetit është përpjekur ta formulojë atë në mënyrë të tillë që të bëhet e qartë se shteti dhe, rrjedhimisht, ligjvënësi kombëtar, janë përgjegjës për formën që decentralizimi merr për peshën e rregullt midis pushtetit të shtetit dhe asaj të komunës ose krahinës, por gjithashtu për qëndrueshmërinë me të cilën ndahen detyrat ndërmjet autoriteteve.

Përgjegjësia e sistemit prandaj presupozon sigurimin e lirisë së veprimit dhe disponueshmërinë e instrumenteve të nevojshme dhe (burimeve) të parave, por edhe kohën për të formuar atë. Kjo është shumë ndryshe nga ajo që Dhoma e Përfaqësuesve nën “përgjegjësinë e sistemit” zakonisht do të thotë: se mund të ndërhyjë në çdo kohë dhe kudo sa më shpejt që i përshtatet dhe se ministrat mund të mbahen përgjegjës për çdo sjellje të pahijshme. Kështu që pak ose asgjë nuk mund të vijë nga decentralizimi i rregullt.

Megjithatë, ka tri arsye për njëfarë mëshire me Dhomën. Marrëdhëniet midis qeverive kanë një dinamikë natyrore , e cila periodikisht çon në tensione politike dhe për këtë arsye mund të çojë gjithashtu në marrëdhënie të reja sa më shpejt që të jetë e nevojshme. Kjo është ajo që shteti unitar qëndron në formën federale të qeverisjes.

Një arsye tjetër qëndron në Kushtetutën tonë, e cila përmban një kapitull krejtësisht të pakuptimtë mbi decentralizimin që nuk mund të lidhet me: provincat dhe komunat janë të prishur së bashku; konceptet qendrore siç janë autonomia dhe bashkë-qeverisja mbeten të paqarta; zyra të ndryshme janë hedhur në një grumbull. Komisioni shtetëror do t’i siguronte atdheut një shërbim nëse do të formulonte një kapitull të ri ose do ta nxiste me forcë që ta riformulonte atë, gjithashtu t’i jepte parlamentit një njohuri të hershme për rolin e komunave dhe krahinave.

Arsyeja e tretë është se shumica e decentralizimit të qeverisë janë kryesisht operacione shtrënguese dhe nuk janë fryt i respektit për demokracinë komunale apo provinciale. Si rezultat, standardet e veprimit përcaktohen në detaje, por rreziqet dhe zbatimi kompleks në komuna hedhen mbi gardhin. Ministria e parë përgjegjëse për sistemin e decentralizimit, qëndron pranë dhe e shikon atë . Nuk e di nëse një ligj i veçantë për decentralizim është i nevojshëm për të luftuar gjithë këtë. Një udhëzues i zhytur në mendime dhe i njohur tashmë do të ishte me vlerë shumë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch