Home » Lajme, Opinione » Qytetarët nuk janë të kënaqur me sjelljen e politikanëve

Qytetarët nuk janë të kënaqur me sjelljen e politikanëve

Ali Hertica 

Kundërforcimet janë thelbësore në një demokraci të ekuilibruar, mbi rëndësinë e drejtësisë së pavarur në shtetin demokratik kushtetues, një pjesë e rëndësishme e analizës sime ishte se tensioni do të rritej midis gjyqtarit dhe “administratës demokratike” të përbërë nga qeveria dhe parlamenti. Arsyeja dhe struktura e këtij speciali për sundimin e ligjit e konfirmojnë këtë analizë. Deklarata e problemit të këtij speciali është: “Besimi në shtetin e së drejtës nuk është i lartë dhe sigurisht që nuk është ndër më pak të arsimuarit. Ka dyshime në lidhje me pavarësinë e gjyqtarëve (“gjyqtarët d66″). Gjyqësori duket më pak i demokratizuar sesa legjislatura dhe ekzekutivi. A duhet të ndryshojë kjo? Çfarë kontribuon në (rivendosjen) e besimit dhe ruajtjen e pavarësisë në shtetin e së drejtës? ” 

Besojë në shtetin e së drejtës nuk janë të larta dhe se ekzistojnë dyshime për pavarësinë e gjyqtarëve bazohen në kërkime të hollësishme ose vijnë nga “biseda” të dëgjuara shpesh. Unë do të doja të shihja një kontroll të fakteve të këtyre deklaratave. Këto vendime – të paprovuara – formojnë më pas bazën për propozimin që gjyqësori “duket” më pak i demokratizuar sesa dega legjislative dhe ekzekutive. Arsyeja për pyetjen “a duhet të ndryshojë kjo? 

Unë nuk kam ndonjë lidhje politike, por ndihem i pakënaqur me këtë pyetje të idesë, sepse për mendimin tim, në baza të paqarta, po ngrihet një pyetje në lidhje me demokratizimin e drejtësisë. Një pyetje që ka anët shumë të rrezikshme nga një perspektivë evropiane. Mbi të gjitha, qeveria polake ka argumentuar para Gjykatës Evropiane të Drejtësisë se ndërhyrjet polake në organizatën gjyqësore që u sfidua nga kjo gjykatë ishin të nevojshme për demokratizimin e gjyqësorit. Emërimi i gjyqtarëve është politizuar në Poloni dhe tani që PIS ka shumicën, gjyqtarët e PiS po emërohen. Në këtë mënyrë, pavarësia e gjyqtarit prishet. A është ai legjitimitet demokratik për gjyqtarët? 

Anketa e vazhdueshme të Qytetarëve ka treguar për vite me radhë se gjyqësori gëzon besimin më të lartë në shoqërinë tonë dhe qeveria dhe parlamenti strukturorisht më të ultën. Prandaj, një pyetje përkatëse do të ishte më mirë: si mund të rritet besimi te qeveria dhe parlamenti? Unë gjithashtu do të doja të theksoja se vetëm 315,019, ose 2.3% e qytetarëve Hollandezë me të drejtë vote, janë anëtarë të një partie politike. Mbështetja për demokracinë në mesin e popullatës është më e madhe se 95%, por mbështetja për “politikën” është dukshëm më e ulët. 

Prandaj nuk është e mençur të identifikosh demokracinë dhe politikën. Demokracia si institucion është “e banuar” nga politikanë, të cilët mund të sillen mirë ose jo, duke qenë pak a shumë besnikë ndaj virtyteve demokratike, siç është vërtetësia. Sipas gjendjes shpirtërore në shoqërinë tonë, qytetarët nuk janë shumë të kënaqur me sjelljen e politikanëve. Nëse çështja e kësaj speciale ka të bëjë me demokratizimin e gjyqësorit, a nuk do të kishte të bënte me politizimin e gjyqësorit. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch