Home » Lajme, Opinione » Revolucioni dhe taktikat e Social Demokracisë

Revolucioni dhe taktikat e Social Demokracisë

Ali Hertica

Eshtë shumë e vështirë të mbash ritmin me ngjarjet, të cilat sigurojnë një masë mahnitëse të një materiali të ri për vlerësimin e parullave taktike të partive  ,Tashmë kemi theksuarqë madje edhe ata Socialdemokratë që kishin shpikur teorinë e rebelimit si një gjyq dhe kishin refuzuar propagandën për një qeveri të përkohshme revolucionare, duke detyruar këto ngjarje që në të vërtetë të shkonin ose të fillonin me kundërshtarët e tyre, me shpejtësi dhe tërësi, gjë që duket e pamundur në periudhat e zhvillimit politik paqësor. Dhe ajo po mëson atë që është shumë e rëndësishme, jo vetëm për drejtuesit, por edhe për masat.

Nuk ka dyshim se demokratizmin social, do të konfirmojë në praktikë programin dhe taktikat e Social Demokracisë, sepse do të zbulojë natyrën e vërtetë të klasave të ndryshme shoqërore, karakterin borgjez të demokracisë sonë dhe aspiratat e vërteta të masave fshatare, të cilat në një kuptim borgjez-demokratik janë revolucionare nuk është, sidoqoftë, ideja e “shoqërizimit”, por lufta e re klasore midis borgjezisë bujqësore dhe proletariatit rural. Iluzionet e vjetra të drejtimit të vjetër narodnik, të cilat shprehen aq qartë, për shembull, në programin e projektimit në aspektin e zhvillimit të kapitalizmit  ashtu edhe të demokratizmit të ‘shoqërisë sonë’, për sa i përket rëndësisë së fitores së plotë të kryengritjes fshatare, të gjitha këto iluzione do të shqetësohen pa mëshirë nga revolucioni. Klasat e ndryshme do të pësojnë pagëzimin e tyre aktual politik në zjarr për herë të parë në revolucion. Këto klasa do të dalin nga revolucioni me një fizionomi të caktuar politike, e cila do të pasqyrohet jo vetëm në programet dhe parullat taktike të ideologëve të tyre, por edhe në veprimin e hapur politik të masave.

Por për partinë politike ndërluftuese tani shtrohet pyetja nëse do të jemi në gjendje të mësojmë revolucionin. A do të jemi në gjendje të përdorim korrektësinë e doktrinave tona Social-Demokratike dhe lidhjet tona me të vetmin klasë vazhdimisht revolucionare, proletariatin, në atë mënyrë që të vendosim vulën proletare mbi revolucionin, revolucionin në të vërtetë, dhe jo me fjalë, fitoren vërtet vendimtare? paralizoni kokëfortësinë, gjysmë zemrën dhe tradhëtinë e borgjezisë demokratike?

Ne duhet të përqendrojmë të gjitha përpjekjet tona për këtë qëllim. Nëse e arrijmë atë varet, nga njëra anë, nga korrektësia e vlerësimit tonë për situatën politike, nga korrektësia e parullave tona taktike, dhe nga ana tjetër nga mbështetja e këtyre parullave nga forca e vërtetë e masave të punëtorëve. Puna shumë e zakonshme, e rregullt, e vazhdueshme e të gjitha organizatave dhe grupeve të partisë sonë ka për qëllim forcimin dhe zgjerimin e lidhjeve tona me masat: propagandën, agjitacionin dhe punën e organizimit. Kjo punë është gjithmonë e nevojshme, por në kohë revolucioni mund të vlerësohet si e mjaftueshme më pak se kurrë. Në raste të tilla, klasa punëtore insiston në mënyrë instiktive në veprim të hapur revolucionar, dhe ne duhet të dimë saktësisht qëllimet e këtij veprimi, dhe pastaj të përhapim sa më shumë që të jetë e mundur njohuritë për ato qëllime dhe të kuptuarit e tyre. Duhet mbajtur mend se pesimizmi aktual për lidhjet tona me masat tani shumë shpesh fsheh pikëpamje borgjeze për rolin e proletariatit në revolucion. Padyshim që ende duhet të punojmë shumë, mbi edukimin dhe organizimin e klasës punëtore, por ajo që ka rëndësi tani është se ku duhet të qëndrojë fokusi kryesor i këtij edukimi dhe organizimi. Në sindikatat dhe shoqatat juridike apo në kryengritjen e armatosur, në formimin e një ushtrie revolucionare dhe një qeverie revolucionare. Dhe një dhe tjetra është natyrisht e nevojshme.ajo që është e gjithë çështja tani, pasi po zhvillohet revolucioni, është ajo ku qendra e gravitetit të arsimit dhe organizimit të klasës punëtore do të jetë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch