Home » Lajme, Opinione » Roli i opozitës në sistemin demokratikë

Roli i opozitës në sistemin demokratikë

Ali Hertica

Në vendet demokratike, opozita numëron dhe gjykon në masa të caktuara për qevrinë . Sistemet demokratike funksionojnë me kontrollë të ekuilibruar. Ata gjithashtu mbështeten në transparencë, përgjthjësi dhe përgjegjësi,ku në demokracitë parlamentare, organi legjislativ është sigurimi i kontrolleve dhe ekuilibrave. Partitë e opozitës janë përbërës të pandashëm të parlamenteve dhe ato gjithashtu funksionojnë sipas rregullave të lojës, duke siguruar zbatimin e atyre kontrolleve dhe ekuilibrave me kontributin e tyre në politikat qeveritare dhe kritikat konstruktive. Demokracitë bëhen të plota me kundërshtimin,duke aluduar se jan të demëshme për shoqërin

Qeveritë, ndërkohë, duhet të paguajnë respekt për praninë e opozitës. Ata duhet të internojnë dhe tretin parimin themelor të demokracisë që dikton “fituesit nuk duhet dhe nuk duhet t’i marrin të gjitha”. Rezultati i kutisë së votimit është vetëm tregimi se zgjedhjet kanë dalë në favor të një pikëpamjeje të caktuar politike dhe politikat që sjellin të gjitha janë mishëruar në programin e një partie politike. Por ka pikëpamje të tjera të partive të tjera politike dhe ato gjithashtu duhet të merren në konsideratë. Mos pranimi i kësaj është shkelje e rëndë e funksionimit të një sistemi demokratik dhe nuk sjell përparim. Ajo sjell vetëm prapambetje.

Por këto rrethana nuk e pengojnë respektimin e saj ndaj parimeve demokratike. Ajo pritet të kërkojë nga opozita të dalin me pikëpamjet dhe idetë e tyre për mënyrën se si mund të merren ato sfida me të cilat përballet vendi. Ajo besohet të ketë thënë si vijon: “Ne mund të mos jemi dakord për gjithçka, por idetë mund të sqarohen dhe përmirësohen dhe të gjendet një mënyrë më e mirë përpara”.

Qeveria dhe opozita mund të mos bien dakord për gjithçka, por idetë mund të qartësohen dhe përmirësohen për të gjetur një mënyrë më të mirë përpara. Kjo është ajo që demokracia ka të bëjë sistemin e sajë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch