Home » Lajme, Opinione » Shprehja e “zhurmës së kambanës” ose zbulimit të informacionit

Shprehja e “zhurmës së kambanës” ose zbulimit të informacionit

Ali Hertica

Në praktikë shohim që ndikimi kontrollues i fuqisë së katërt zvogëlohet. Presioni tregtar, përqendrimi i mediave, apo politikanët-biznesmenë dhe oligarkët që thjesht po blejnë shtypin e lirë, e bëjnë profesionin e gazetarit një profesion gjithnjë e më të rrezikshëm, gjithashtu për shkak të presionit psikologjik dhe kërcënimeve fizike apo edhe kohës së burgut. Raportet e fundit tregojnë gjithashtu se liria e mediave ka rënë në të gjithë botën gjatë dekadës së fundit

Prandaj ne po hetojmë në nivelin Evropian se si mund të ndihmojmë në zbutjen ose zgjidhjen e këtyre problemeve strukturore për gazetarët që thjesht duan të bëjnë punët e tyre. Kjo ka të bëjë me studimin e modeleve të ndryshme të financimit që mund të rrisin pavarësinë e gazetarëve, si dhe hapësirën e tyre për gazetari hulumtuese. Në mënyrë të veçantë, bëhet fjalë për pikat e mëposhtme të veprimit..

Vendosja , e cila bëri punën e saj duke denoncuar korrupsionin dhe duke ndriçuar dritën e bashkëpunimit midis krimit të organizuar dhe ‘botës së sipërme’, ne jemi të përkushtuar që për vendosjen e një çmimi të tillë gazetaresk. Kjo gjithashtu në kujtim të vacant dhe të jetë në gjendje të nderojë punën e guximshme të shumë gazetarëve në përgjithësi dhe veçanërisht për t’i mbështetur ata në mënyrë aktive përmes publicitetit pozitiv. Mbrojtja e njoftuesve është një aspekt i rëndësishëm i lirisë së shprehjes dhe “zhurmës së kambanës” ose zbulimit të informacionit, mund të veprojë si një agjent dekurajues kundër korrupsionit dhe mund të sigurojë prova themelore që prokuroria të ndjekë aktivitetet e korrupsionit

Rreth 40% e të gjitha rasteve të mashtrimit në BE zbulohen nga marrësit në internet. Qështja kryesore është që njerëzit mund të bëjnë zile më shpejt nëse diçka nuk shkon në prokurimin publik nga qeveritë (në të gjitha nivelet).

Aktualisht ne po bëjmë fushatë së bashku me sindikatat, organizatat e shoqërisë civile, gazetarët dhe njoftuesit për të siguruar që mbrojtja juridike e palëve të bllokimit është rregulluar përfundimisht si duhet në nivelin Evropian.

Për më tepër, ne duam të sigurojmë që të gjithë bilbilat mbrojtës të mbrohen mbi baza të barabarta. Për shembull, ka mbrojtje për ata që ekspozojnë krime mjedisore, shkelje të të drejtave të njeriut, konsumatorit ose pacientit, sesa vetëm ata që ekspozojnë mashtrime financiare.

Fushata jonë po jep fryte përmes propozimit të vet për një ligj për mbrojtjen të propozuar në maj 2016. Kjo, nga ana tjetër, çoi në që Komisioni të zhvillojë një konsultim publik dhe një vlerësim të efekteve të mbrojtjes ligjore. Këto janë hapat e parë në propozimin e legjislacionit të ri.

Rezultatet e konsultimit publik demonstrojnë një mbështetje të madhe për legjislacionin e fortë evropian, duke vendosur një standard të përbashkët për mbrojtjen e  një grup ndër-partiak i deputetëve, së bashku me OJQ-të, gjithashtu morën masa përpara Komisionit Evropian që të punojë për këtë mbrojtje sa më shpejt të jetë e mundur.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch