Home » Lajme, Opinione » Sistemi i demokraci Kosovar është “i këndshme, i lirë dhe i bekuar”

Sistemi i demokraci Kosovar është “i këndshme, i lirë dhe i bekuar”

Ali Hertica

Megjithatë, ia vlen të rishikoni argumentet nëse vetëm ,sepse ato janë pothuajse ngushtë paralele me skenën aktuale botërore politike në një numër pikësh. Sokrati nuk ka dyshime se është fantastike të jetosh në një demokraci. Demokracia, thotë ai, ka të bëjë me lirinë. zyrat kryesore janë në dispozicion për të gjithë. Të gjithë lejohen të bëjnë, le dhe shpallin atë që duan. Diversiteti më i madh i mundshëm i llojeve dhe filozofive të jetës së njerëzve mund të bashkëjetojnë brenda një demokracie. Ajo është pra “një fustan shumëngjyrësh, i spërkatur në të gjitha llojet e ngjyrave”, “më e bukura nga të gjitha institucionet shtetërore”. Demokracia do të shfuqizojë skllavërinë, dënimin me vdekje dhe mërgimin përmes theksit të saj mbi lirinë. Askush nuk detyrohet të bindet një tjetër, të sundojë ose të hyjë në shërbim. Kritika e kësaj lirie është vetëm “e egër dhe e guximshme”.

Ka mendje të gjërë. “Parimet e shenjta” konsiderohen të vjetruara. turpi, faji dhe moderimi shihen si shenja të marrëzisë, egërsisë dhe skllavërisë. Tërheqja dhe përmbajtja zëvendësohen me egërsi dhe një dëshirë për të mëdhenjtë. Për udhëheqësit dhe shefat, është më e rëndësishme të jesh “miq folklorikë” karizmatikë sesa të kesh ekspertizë aktuale. Gjithçka është e mundur atje ku ka kaq shumë liri. Për shembull, ju mund të merrni shumë të zënë dhe pastaj të vazhdoni përsëri në një dietë, ndonjëherë të ushtroheni me fanatizëm dhe ndonjëherë të relaksoheni, ose në një rast të studioni në izolim dhe në kohën tjetër të hyni në debatin publik plot zell.

Sigurisht, një demokraci nuk duket menjëherë kështu kur themelohet. Sokrati vetëm përshkruan atë që çdo demokraci synon të bazohet në idealin e saj të lirisë. Përkundër preferencës së tij për një qeveri filozofike, Sokrati pajtohet që të jetosh në një demokraci është “e këndshme, e lirë dhe e bekuar”. “Shumë burrë – dhe shumë grua – me siguri i kanë zili një ekzistencë të tillë,” përfundon ai.

Problemi i demokracisë nuk është pra cilësia e jetës që ndjek, por që logjika e vet e shkatërron atë. Si një kal i vërtetë Trojan, dënimi i saj paralajmërohet nga liria që ajo përqafon si e mira më e lartë. Herët a vonë, kjo liri do ta shndërrojë çdo demokraci në “lidhjen më të plotë dhe të zymtë” të mundshme: diktaturën. Kjo ndodh në pesë faza.

Së pari, njeriu fillon të “gëzohet në verën e pandryshuar të lirisë”. Njerëzit do të reagojnë alergjik ndaj regjentëve dhe ekspertëve, sepse udhëzimet dhe këshillat janë përjetuar si shirita të ngushtë. Qytetarët preken: “Dikush vetëm duhet të imponojë një detyrim mbi ta, dhe ata fillojnë të fermentojnë. Ata thjesht nuk mund ta durojnë atë! “Kushdo që sugjeron të kufizojë lirinë e njerëzve të tjerë, akuzohet për prirje oligargike. Kushdo që mbron parimet është prishur, sepse “udhëheqësit që nuk kanë asgjë dhe subjekte që kanë gjithçka për të thënë, kjo është formula! Kjo meriton lavdërim dhe nder, si privat ashtu edhe publik. “Të vetmit udhëheqës që mbeten, pra, janë ata që nuk qëndrojnë në rrugën e mbështetësve të tyre dhe shërbejnë vetëm si një megafon për dëshirat e tyre.

Së dyti, një demokraci do të ketë afërsisht tre klasa, sepse disa përdorin lirinë e pakufizuar më të përshtatshme se të tjerët. Njerëzit që janë “më energjikë” se mesatarja po punojnë për t’u bërë udhëheqës të shtetit. Ata që janë “më të rregullt” se shumica do të fitojnë pasuri mbi mesataren. Kjo lë grupin e tretë (dhe më të madh) të njerëzve që jetojnë nga puna e tyre dhe nuk kanë shumë pasuri. Në atë situatë, ka kuptim që pushtetarët do të pajtoheshin me të pasurit. Politikanët krijojnë një legjislacion të favorshëm për të pasurit, dhe si pasojë shumë para përfundojnë në xhepat e tyre. Sidoqoftë, të pasurit përfundimisht do të grabiten nga kjo lojë. Ata kanë filluar të perceptojnë politikanët dhe legjislacionin e tyre si pengesa për sipërmarrjen e tyre. Sidoqoftë, ekziston një dilemë: si mund ta shprehin publikisht këtë ankesë pa njerëzit t’i shohin si oligarkë që janë vetëm pas vetërmirësimit? Zgjidhja është natyrisht që të apelojmë në idealin e lirisë ku të gjithë tani janë të varur. Ata fillojnë të shpallin se politikanët vjedhin dhe dëmtojnë të gjithë përmes rregullave dhe procedurave të pafund. Për shkak se edhe një shtet demokratik nuk mund të ekzistojë pa rregullore, suksesi është i siguruar. Në fund të fundit, është e vërtetë që gjithmonë ekzistojnë ligje dhe procedura që nuk janë të dobishme për të gjithë. Njerëzit e irrituar prandaj do të zemërojnë, do të caktojnë një nga të pasurit si udhëheqësin e tyre dhe “e ushqejnë dhe e rritin deri sa të jetë i fortë”.

Hapi i tretë është se Udhëheqësi i madh është i korruptuar në mënyrë të pakthyeshme. Ai gjithmonë kishte qenë anëtar i një grupi elitar të uritur nga pushteti. Tani ai ka edhe një “bandë ndjekësish servilë”. Ata i japin atij fuqinë për të premtuar se do t’i injorojë të gjitha procedurat ekzistuese dhe do të synojë me force.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch