Home » Histori » Skënder Luarasi-Njeriu i Fjalës së Lirë

Skënder Luarasi-Njeriu i Fjalës së Lirë

Petro Luarasi

Skënder Luarasi

Skënder Luarasi  legjendë, mit dhe realitet

Këtë vit përkujtojmë 115-vjetorin e lindjes së Skënder Luarasit (1900-1982) Nder i Kombit,  ndër personalitetet më përfaqësues të inteligjencies shqiptare në shekullin XX.

Në kushte të vështira ai kreu veprimtarinë madhore të atdhetarit demokrat-antifashist, si mësues edukator e pedagog, publicist, biograf, përkthyes, dramaturg, historian, linguist poliglot, me shumëllojshmëri arritjesh cilësore.  Për bindjet republikane e antifashiste ai u burgos nga rregjimi monarkist dhe  vuajti kampet e përqëndrimit fashist. Në sistemin diktatorial u përndoq si intelektual demokrat jokonformist ndaj kultit të individit dhe tezave të ideologjizuara që i imponoheshin letërsisë dhe historiografisë shqiptare. E përjashtuan për disa vjet ngaLidhja e Shkrimtarëve, e akuzuan për veprimtari armiqësore, si ‘’historian borgjez’’ e ‘’oportunist’’ dhe rrekeshin ta izolonin,  censuronin dhe  pengonin në botimin e veprave, i sajonin  dhe e përgojonin me historiçka e shantazhe, por nuk e mposhtën dot  Njeriun e Fjalës së Lirë!

 

Këtë mekanizëm terrori mund ta përballonin vetëm njerëz idealistë me karakter të fortë. ‘’Skënder Luarasi, Kasëm Trebeshina, Mehmet Myftiu e ndonjë tjetër, mbetën të vetëm në përpjekjen e tyre ballore ndaj diktaturës. Mungesa e karaktereve të fuqishme, ishte fatkeqësia më e madhe e letërsisë dhe e shoqërisë shqiptare në ato vite 60′ ‘’. 1. (Fatos Arapi. Kujtohem që jam, f.150.)

 

Edhe pas ndryshimeve demokratike,  ndihen paragjykimet politike-ideore me teza tabu të së shkuarës dhe interesat  klanore që  Skënder Luarasi  të  mënjanohet  nga studimet akademike dhe programet shkollore.

 

Për  masat e gjera ai përfaqëson personazhet e mirënjohur: shkrimtarin Astrit Larinasi në librin e Vedat Kokonës “Në valët e jetës”, atdhetarin demokrat Prof. Luarasi në veprën “Burgu” të Haki Stërmillit, ideologun antifashist prof. Tomorri në “Hasta la Vista” të Petro Markos, pedagogun  e letërsisë të Qemal Stafës me shokë  në filmin “Qortimet e Vjeshtës, vullnetarin e parë antifashist që u nis  nga Shqipëria të luftojë fashizmin në Spanjë,  ku më 1937 organizoi  dhe transmetoi    për herë të parë në histori emisionet radiofonike në gjuhën shqipe,  me platformë antifashiste dhe program të qartë për bashkimin kombëtar pa dallim feje, krahine, ideje dhe përkatësie ekonomike. Me qindra  e qindra intelektualë, shkrimtarë e historianë, pëshpërisnin bëmat e Skënder Luarasit dhe frymëzoheshin nga  sfida e tij  kundër dhunës e terrorit të sistemit  monarkist, fashist  dhe atij  diktatorial,  kundër dhunimit të principeve demokratike, nëpërkëmbjes së personaliteteve dhe vlerave kombëtare.

 

Në dy dekadat e fundit, të mendimit të hapur dhe shtypit të lirë, janë publikuar vlerësime të shumta për Skënder Luarasin. I janë kushtuar poezi e studime, janë zhvilluar aktivitete letrare e kulturore mbi  personalitetin, veprimtarinë dhe disa anë të veprës së tij. Përgjithësisht ai përmendet në fushën e përkthimeve ( shqipëruesi i Shekspirit, Gëtes,Shilerit, Uitmanit, Pushkinit, Bajronit me shokë) më pak në punimet biografike (biografi i I.Qemalit, I.Boletinit, Migjenit……)  dhe  pak si drejtues mediash, gazetar e publicist, me  kontribute në  pedagogji, studimet historike e dramaturgji. Përkundër ndonjë kapitulli përshkrues, ende nuk i është botuar ndonjë biografi apo bibliografi. Institucione në Shqipëri e Kosovë e kanë vlerësuar Skënder Luarasin me dekorata të larta, emërtime objektesh sociale, arsimore e kulturore.

 

Ndërkohë veprimtaria dhe vepra e Skënder Luarasit paraqet interes për opinionin  publik  duke u bazuar në  koeficientin e lartë të referimit  dhe klikimit  në mediat e shtypura e elektronike. Me qindra shqiptarë intelektualë, akademikë, pedagogë, shkrimtarë, gjuhëtarë, regjisorë teatri e  kinemaje, aktorë,  studjues të rilindjes e të luftës antifashiste, e  kanë përmendur  dhe i referohen për çështje të ndryshme historiko-letrare, sikurse Fan S.Noli, Kristo Luarasi, B.Merxhani, T.Zavalani, L.Poradeci,  I. Kadare, D.Agolli, A.Buda, V.Kokona, P.Marko,  A. Uçi, K.Frashëri, N.Prifti, M.Zeqo, etj.

Dëshmitarë ngjarjesh e studjues të ndryshëm kanë zbuluar ngjarje, kontribute dhe veprimtari ‘’të pabesueshme’’ të cilat edhe të vetme do ti bënin nder kujtdo personaliteti.

 

Thuhet se kush ndjen dhimbje është i gjallë, por kur ndjen dhimbjen  e  tjetrit  është Njeri. Skënder Luarasi mbi të gjitha vlerësohet si Njeri i dhimbsur, bujar dhe i sakrificës. Shumë intelektualë e shkrimtarë bashkëkohës, ia kujtojnë me nderim ndihmën që u ka dhënë në fushën humane, letrare, kulturore, pedagogjike, etj. Ata janë nga ajka e elitës intelektuale, letrare e kulturore shqiptare ndër vite : Parashqevi e Sevasti Qiriazi, Lasgush Poradeci, Aleks Buda, Qemal Stafa, Arshi Pipa, Xhemal Broja, Migjeni, Ismail Kadare, Jusuf Vrioni, etj, etj.

 

Ylli Popa, Kryetar i Akademisë së Shkencave, e çmoi: “Nëse lexon disa prej veprave të tij, qoftë krijimtari e mirëfilltë, qoftë përkthime, do të vesh re disa veçori morale aq të vlefshme sa dhe kontributi i tij në fushën e kulturës”. 2. (Petro Luarasi, Skënder Luarasi personaliteti, veprimtaria dhe vepra.Studim.Bibliografi.)  http://www.forum-al.com/showthread.php?t=15197&page=2

 

Në tërësi ato përbëjnë traditën e Skënder Luarasit legjendë, mit dhe realitet, traditë  e cila  ka zënë rrënjë në shtresa të thella të kombit shqiptar, tek ata që e kanë njohur, kanë lexuar, analizuar e përqafuar  pikëpamjet dhe idealin e tij.

 

Dritëro Agolli e shquan si  intelektual me kulturë të  gjerë evropiane, hallka lidhëse e epokës së Rilindjes  me atë të demokracisë. ‘’Në kulturë zë radhën e parë të traditës përparimtare demokratike, ndërsa në traditën e dinjitetit të njeriut të kulturës është i pakrahasueshëm me asnjëri.’’ 3. (Dritëro Agolli. Skënder Luarasi-legjendë, mit dhe realitet, Zëri i popullit, 20.1.2000, f.10.)

 

Ndaj  kombi shqiptar, shteti me institucionet e tij,  kanë nevojë për traditën Skënder Luarasi, për të kapërcyer me sukses pengesat në rrugën e ndërtimit të  një shteti demokratik me shoqëri të emancipuar.

 

Monografia Ismail Qemali (1962)

Skënder Luarasi ka dhënë kontribut të vyer  edhe si autor  monografish  mbi personalitete të shquar të kombit shqiptar. Ndër vite ai botoi veprat: ”Kolonel Thomson” (1934), ”Migjeni”(1957), ”Petro Luarasi (1958), ‘Ismail Qemali” (1962), ” Isa Boletini” (1971), ”Gjerasim Qiriazi”(1962), ”Motrat Qiriazi” (1962) (anglisht e frengjisht). Ndërsa veprat ”Sevasti Qiriazi” dhe ”Motrat Qiriazi” (1962) iu bllokuan nga censura, Fan Noli-jeta dhe vepra ‘’humbi’’ në Institutin e Historisë.

 

‘’Do të mjaftonin këta emra atdhetarësh për të kuptuar kostelacionin e yjeve që ndizte Skënder Luarasi në qiellin tonë sterrë për të kuptuar se çfarë rruge i tregonte ai këtij populli, dhe më në fund, për të kuptuar se prej çfarë materie, prej çfarë drite dhe me çfarë orbitash jete dhe lirie jetonte ky burrë’’.

 

Historiku i botimit të monografive të tij, madje edhe për Flamurtarin e Pavarësisë Ismail Qemal-Vlora,  përmban  peripeci të shumta.  Skënder Luarasi vërente që në diskutime, artikuj e botime historianësh e politikanësh, për arësye subjektive, mbahej një qëndrim jo i drejtë ndaj jetës dhe veprës së personalitetit të shquar Ismail Qemali. Nga disa thuhej se kinse nuk njihej, nga të tjerë se kishte bërë gabime të mëdha. Përkundër këtyre pikëpamjeve, ai  theksoi se pikërisht ‘’për veprën madhore, Ismail Qemali u bë njeriu më i luftuar dhe më i lëvduari në historinë e Rilindjes shqiptare, ndaj të cilit u sajuan shumë shpifje e intriga nga armiqtë e Shqipërisë, por që populli shqiptar duhet ti marrë si lëvdata për të, e t’i jetë mirënjohës për jetë.’’4 (S.Luarasi. Ismail Qemali, Tiranë, SHBLP, 1962, f.10-11)

 

Ai në përkujtimin e 50-vjetorit të Pavarësisë këmbënguli që t’i botohej monografia e flamurtarit të saj. Pretekstet e recenzentëve të urdhëruar nga lart qenë të shumta, ata theksonin gabimet dhe mbivlerësonin opinionet  kundër Ismail Qemalit. Skënder Luarasi bëri sfidën e rradhës me sentencën:’’Bota nga balta bën heronj, ne heronjtë i bëjmë baltë’’ duke theksuar: ‘’Në shtypin patriotik shqiptar janë bërë kritika, nganjëherë të ashpra jashtë masës, për veprime, ose qëndrime të caktuara të Ismail Qemalit.

Mirëpo veprimtaria e Ismail Qemalit nuk duhet vlerësuar nga pozitat e asaj kritike që iu bë atëherë, por duhet vlerësuar para së gjithash nga rezultatet përfundimtare të gjithë punës së tij… Në këtë rrugë të gjatë, të vështirë e të ndërlikuar që ndoqi Ismail Qemali, nuk do të kishte pasur burrë që tu shpëtonte gabimeve. Është për tu çuditur që e mbylli jetën me kaq pak gabime.’’5  (S.Luarasi. Ismail Qemali, f.11)

 

Botimi, edhe pse iu censurua me mbi 30 fletë, ngjalli entuziazëm të madh në Shqipëri, Kosovë e diasporë  ku u shkruajtën mjaft komente mbi këtë vepër dhe autorin e saj. Libri fillonte me amanetin kuptimplotë të Ismail Qemalit: ‘’Djemtë e mi, nuk bëra pasuri tja lija trashëgim Shqipërisë. Po ju lë një atdhe  amanet. Lamtumirë!’’

 

Ndër të tjera,  bënte  paralelizma midis Ismail Qemalit e Shqipërisë dhe Isa Boletinit e Kosovës, këtyre dy prijësve të njohur politike e luftarake, kështu  farkëtonte unitetin mbarëkombëtar.

‘’Profesor Skënder P.N.Luarasi ka treguar kujdes të posaçëm duke mbledhur në libra dhe nëpër broshura jetën dhe veprat patriotike të Nacionalistëve Shqiptarë që lëftuan me pushkë dhe me penë për çlirimin e Shqipërisë nga kthetrat e robërisë së huaj.’’ 6 (Lajmërim. Liria, Boston, Mass. 12.5.1972, f.2.)

 

Ai  ndjehej i lumtur që mundi të paguajë këtë tribut të vogël të detyrës ndaj Varrit të Dëshmorëve. ”Ç’është e vërtetë për Ismail Qemalin, mund të thuhet edhe për shokun e tij të armëve Isa Boletinin, i cili bëri për atdhenë në fushën e betejave, atë që bëri Ismail Qemali në fushën e politikës e të diplomacies.” 7.  (S.Luarasi. Isa Boletini: Jetëshkrim i shkurtër, Tiranë, Naim Frashëri, 1971, f.5.)

 

Rëndësinë që paraqiste për kohën botimi i  monografisë për Ismail Qemalin  e dëshmon edhe regjisori i shquar Viktor Gjika, kur në  vitin jubilar të 70-vjetorit të Pavarësisë iu vu punës për të realizuar filmin ‘’Nëntori i Dytë’’. ‘’Angazhimi në një vepër të tillë ishte i paprecedent. Deri atëherë nuk ishte realizuar asgjë në këtë temë, nuk ishte shkruar asnjë dramë, roman apo tregim, as në lëmin e arteve figurative nuk kishte ndonjë portret apo tabllo, e aq më tepër ndonjë vepër në fushën e muzikës së kultivuar.

Për çudi, edhe në historiografinë shqiptare nuk kishte shumë materiale, studime e botime. Në duart e mia kisha vetëm librushkën Ismail Qemali të shkruar nga Skënder Luarasi, një shirit me disa këngë popullore dhe shumë pak fotografi. Si i thonë fjalës i hyra detit më këmbë!’’ 8 (Viktor Gjika, Kur ëndrra bëhet film) http://www.aqshf.gov.al/artikull-1.html

 

Pikëpamje  mbi vdekjen e Ismail Qemalit

Skënder Luarasi ka analizuar me profesionalizëm dhe kurajo edhe një nga çështjet më delikate: ndarjen e Ismail Qemalit  nga jeta, për të cilën diskutimet dhe spekulimet  nuk kanë rreshtur.

Në monografinë Ismail Qemali (1962) ai shkroi :

 

‘’Le ta marrim si testament letrën që na ka mbetur nga ato të fundit, dhe të cilën e ka shkruar vetëm katër ditë para vdekjes: “Sot është dita vendimtare për Shqipërinë: Do të ngjallemi apo do të vdesim. Të kisha marrë të holla do të hidhesha gjer atje për një marrëveshje të plotë me gjithë atdhetarët e Amerikës. Po pas marrëveshjes me qeverinë, e gjeta të nevojshme të vajturit në Romë. Së andejmi mund të bëja një marrëveshje me gjithë shqiptarët e Shqipërisë për të vendosur veprimin kombëtar në këtë kohë kaq të rrezikshme dhe t’i japim fund hartimit të programit. Nga Italia kam uzdajë të bëj të nisen prej Shqipërisë së sipërme, të mesme e të poshtme, tre a gjashtë delegatë të cilët me delegatët e Amerikës të vemi në Pariz për t’i propozuar konferencës kërkesat dhe të drejtat e Shqipërisë…

 

Pas kësaj letre, i thirrur nga Qeveria e Romës, ai u nis për në Itali. Në Peruxhia i erdhi urdhëri të presë atje sepse ata që e kishin ftuar Kryeministri dhe Ministri i Punëve të jashtme të Italisë, nuk ndodheshin në Kryeqytet. Ismail Qemali, i tronditur nga kjo dredhi, nuk u përmbajt dot dhe thirri: ‘Më hëngër me të pabesë!” se e kuptoi që e ftuan për ta izoluar në ItaliEtemi, biri i Ismail Qemalit, ia ka treguar kryetarit të Bashkisë, Ali Asllanit, qëndrimin e tyre në Peruxhia kështu: “Një ditë i përgatitën Ismail Qemalit një konferencë për gazetarët. Pas buke, Ismail Qemali hyri në sallonin ku e prisnin korrespondentët. Që në fjalitë e para të bisedës, i zverdhur dhe i lëkundur, nisi të belbëzojë e të mos i lidhte dot fjalët. Kërkoi ta shpinin në odë e banjës. Atje e mbyti shkuma e të vjellët… Ismail Qemali vdiq më 24 janar 1919. Kufomën e mbajtën në Peruxhia edhe nja dy javë që ta “baslamosnin” dhe e nisën për në Vlorë më 9 shkurt. Në fakt ja nxuarë gjithë të brendshmet që të mos i linin asnjë shenjë në rast autopsie“…  Kur të dihet shkaku i vërtetë i vdekjes së tij, Ismail Qemali do të qëndrojë jo vetëm në krye të shtyllës së pionierëve, por edhe në krye të shtyllës së dëshmorëve të Shqipërisë sonë të rilindjes.” 9. (S.Luarasi, Ismail Qemali, 1962, f.89-90)

 

Nga sa shkruhet: Etemi, biri i Ismail Qemalit, ia ka treguar kryetarit të Bashkisë, Ali Asllanit, për vdekjen e I.Qemalit,  Ali Asllani është  referues dhe jo dëshmitar. Gjithashtu askund nuk përmendet fjala helmim, por aludohet me autopsinë.  I theksojmë këto pika në ballafaqim me ditarin  e akademikut Dhimitër Shuteriqi dhe sajesat e  disa historianëve.

 

Trillim, nga kush dhe përse?!

Dhimitër S. Shuteriqi në ditarin  e tij, datë  22 shkurt 1966,  ka shkruar  që së bashku  me Odhise Paskalin, Abdullah Cangonjin dhe bashkëshorten Mynever ka vizituar  Ali Asllanin e sëmurë, kur ai tregoi se si vdiq Ismail Qemali. ‘’Po kopjoj ç’tha, nga sa shkrova kur ai fliste (pasi i mora leje që të shënoj).’’

Ndër të tjera Shuteriqi  shkruan se Ali Asllani i ka thënë:

‘’Përjashta u hap lajmi se I. Qemalin e helmatisën italianët… Pas buke më thonë të pyes qysh ngjau kjo vdekje e papritur dhe pyes djemtë e I. Qemalit. Tahir beu tregon:’’…Me nderime dhe me tren të posaçëm vajtëm në Peruxhia dhe u vendosëm në një hotel. Atje qëndruam disa ditë dhe babai kërkoi prapë gazetarë, të cilët erdhën. Po atë kohë që u ngrit të flasë, për çudi nuk i lidhte dot mendimet! U çua dhe me ngut vajti në banjë prej ku dëgjuam të na thërrasë: Evladëm! Evladëm! E gjetëm duke vjellë e duke pëgërë, e ngritëm dhe e vumë në shtrat. Të nesërmen vdiq dhe ne telegrafuam në Vlorë.’’

Kështu na ka treguar Tahir beu  thotë Ali Asllani. Unë përsëris çfarë kam dëgjuar dhe nuk kam asnjë siguri se vërtet italianët e vranë I. Qemalin. Këtë s’e kam vërtetuar dot. Them si dëgjova nga djali i tij i madh Tahir beu dhe si e dëgjuan aty dhe të tjerë. Populli besonte se e helmuan, po këto nuk thuheshin sheshit, se italianët qenë brenda në Vlorë dhe kishin një pjesë të mirë të jugut….Këto ja kam treguar edhe Skënder Luarasit, po ai i këmbeu. Unë sthem dot se italianët e helmuan siç më ka bërë ai të them në librin e tij mbi I. Qemalin. Më erdhi keq kur ja këndova dhe ja thashë. E pranoi se qe gabim shtypi. I kërkova deklaratë që unë si kam thënë një gjë të tillë; më tha se do ta ndreq gabimin kur të shkruaj një gjë më të gjatë për I. Qemalin. U zemëruam e u ftohëm. Skënder Luarasi ka shkruar se I. Qemali qe nisur të vijë në Shqipëri. Kjo nuk qe e mundur. Në Shqipëri qe pushtimi italian.

 

Ai nuk donte të ishte nën Piacentinin, i cili do ta mbante si në kuvli të artë. Këtë i kishte propozuar edhe Esat Toptani I. Qemalit, po ky se pranoi dhe nuk i vajti.’’ 9. (Dhimitër Shuteriqi.  Ali Asllani për Ismail Qemalin)  http://www.voalonline.ch/index.php?mod=article&cat=K%C3%8BNDIISHKRIMTARIT&article=27224

Nga data e ditarit të Dhimitër Shuteriqit (22.2. 1966 ) rrjedh  se pretendimi i Ali Asllanit, sipas versionit të  Dhimitër Shuteriqit, duhej të  bazohej tek  libri i Skënder Luarasit ‘’Ismail Qemali-Jeta dhe vepra’’ i vitit 1962, f. 89 ( i ribotuar edhe më 1972 dhe në Kosovë në vitin 1971).  Por kushdo mund ta verifikojë që në këto botime, S.Luarasi shkruan  se Etemi , biri i Ismail Qemalit (dhe jo Tahiri!) ia ka treguar ngjarjen kryetarit të Bashkisë, Ali Asllanit. Kështu e dinë të gjithë që i janë referuar A.Asllanit.  Gjithashtu nuk shkruhet asgjëkundi nga  Skënder Luarasi se A.Asllani  e deklaroi helmimin e I.Qemalit, as  se në atë kohë I. Qemali qe nisur të vijë në Shqipëri!!!   Natyrshëm lind pyetja: Nëse Skënder Luarasi  nuk ka shkruar asgjëkundi çfarë  pretendohet nga Dhimitër Shuteriqi të jetë shprehur Ali Asllani,  atëhere nuk qëndron as paragrafi:  ‘’Këto ja kam treguar edhe Skënder Luarasit, po ai i këmbeu…’’ Si mundet Skënder Luarasi  të korrigjonte atë që nuk e kishte shkruar?!

 

Në kujtimet e tij dhe publikimet  në media  nga studjues gazetarë,  hasen shumë sajesa mbi  kinse çfarë ka thënë e shkruar Skënder Luarasi.

Miq të vjetër si Ali Asllani, Thoma Papapano i kanë treguar sajesat që u kanë servirur për ti armiqësuar në kohën e diktaturës.

Skënder Luarasi kujton: ‘’Me Ali Asllanin patëm qenë njohur në Sofje ku qe ministër i Shqipërisë, më 1927, gjatë një udhëtimi që bëra festave të Pashkës së Madhe nga Vjena nëpër Danub, në Lom e Sofje. Këtu ai më ftoi për drekë në kryeqytetin e Bullgarisë dhe më dha vizë për të vazhduar shëtitjen time gjer në Stamboll…Shpesh vija në Klubin e Lidhjes së Shkrimtarëve, i sëmurë siç isha, me ndjenjën se po shërohesha nga vegimet e bukura kur bëja  krahasimin midis së kaluarës së hidhur dhe të ardhmes së lumtur të atdheut. Doja të kisha shëndet e gëzime  që të punoja por nuk po më ndaheshin provokacionet dhe shpifjet. Piqesha në Klubin e Lidhjes së Shkrimtarëve edhe me Ali Asllanin. Nga mosha isha më afër tij, prandaj ndoshta na hahej muhabeti aq shumë. Një herë, më priti në klub i zemëruar. – Për gjëra që kanë ndodhur kur ti, Skënder, s’ke qenë këtu, pyet ata që i dinë mirë. Isha kryetar i bashkisë së Vlorës. Më ftuan në një luftanije italiane. Vajta. Përnjëherësh vapori u nis dhe më zbriti në Bari. Pa ditur asgjë vetë më paraqitën në komisionin që kish arrirë për t’i shpënë kurorën e Skënderbeut mbretit të Italisë. A e kupton dot se në çpozitë u ndodha?’’

-Po pse ma tregon mua këtë ngjarje? e pyeta.

-Se ke folur kundër meje në komisjonin e Lidhjes!

-Po nga mund të flisja për një gjë të tillë kur unë sot po e dëgjoj për të parën herë çtë paska ndodhur? iu përgjegja.

Thoma Papapanon e pata njohur në Gjirokastër atë ditë qershori 1920, kur u ktheva nga Sh.B.A. dhe banda Vatra marshonte nga Tepelena  drejt Vlorës për të ngritur atje flamurin e Skënderbeut për të dytën herë…’’

Një ditë  mori prej Thoma Papapanos një letër ( Gjirokastër, më 18.8.1963)ku i shkruante se sa herë dhe kur kishte  shkuar në Itali: ‘’Prej nëntorit 1923 sytë e mi s’e kanë parë tokën italiane.Thuaju atyre që të kanë thënë se Thomai i Papapanos ka shkuar në Itali edhe ndonjë herë tjetër: ‘’Jini rrenashë të poshtër!’’   Thomai.

Kur u poqa me mikun tim të vjetër në Tiranë dhe e pyeta se ç’më interesonte mua sa herë pati qenë ai në Itali, më bëri po atë akuzë që më pat bërë Ali Asllani. Veç se miku im vlonjat ma tregoi me emër intrigantin, kurse gjirokastriti mik nuk m’i tregoi, që të vija dhe tu thosha: Jini rrenashë të poshtër! Merimangat po mbështillnin cergat rreth meje dhe mua më mungonin shamitë tu lidhja gojën intrigantëve’’.

Kohët e fundit janë botuar e ribotuar  disa  shkrime (nga F. Balliu, B.Velaj etj)  se kinse Skënder Luarasi  e ka shpallur dhe mbrojtur  i pari tezën e helmimit të Ismail Qemalit:

‘’Këtë tezë, e cila më parë qarkullonte në heshtje, e shpalli publikisht Skënder Luarasi në biografinë që ai botoi për Ismail Qemalin në vitin 1962. Skënder Luarasi shkruan tekstualisht se kur I. Qemali mori vesh se edhe Kryeministri italian u largua për në Paris pa iu përgjigjur fare kërkesës së tij, u revoltua jashtë mase. “Më prenë në besë”, paskësh thënë plaku i prekur thellë në sedrën e vet… Megjithatë, vazhdon S. Luarasi, shkaku i vërtetë i vdekjes duhet të ketë qenë një dozë helmi e dhënë nga një dorë e fshehtë para konferencës së shtypit.’’ 10. (Fatjon Balliu,  Vdekja dhe varrimet e Ismail Qemalit ) http://www.albaniapress.com/lajme/10392/Vdekja-dhe-varrimet-e-Ismail-Qemalit.html

Normalish një pohim kaq i rëndësishëm, duhej të  propagandohej në media vetëm po të bazohej    në referenca. Derisa nuk ekziston, as tek botimet e librit të Skënder Luarasit, teza përmban jo vetëm  lajm sensacional, por edhe shpifje me sanksione penale.

Në monografinë e tij  mbi Ismail Qemalin, ndonëse nuk e përmend  helmimin, Skënder Luarasi ka theksuar se atë e balsamosën që të mos i linin asnjë shenjë në rast autopsie. Kështu ai shprehte dyshimin e tij si historian objektiv për rrjedhën e ngjarjeve duke u bazuar  në  disa të dhëna, mbi të gjitha nga dëshmia  e të birit  Qazim Ismail- Vlora, i cili  u helmua po atë ditë së bashku me të atin. Ai i mbijetoi helmimit, por me pasoja  shëndetësore  gjatë tërë jetës së tij, me  sëmundje kronike në fyt.

Kujtimet ‘’Ç’kam parë e ç’kam dëgjuar’’

S.Luarasi filloi të shkruante kujtimet e tij, të  titulluara ‘’Ç’kam parë e ç’kam dëgjuar’’ ( të lëna në formë të daktilografur, në dorëshkrim dhe me indikacione)  kur e nxorrën në pension në fund  të viteve 60-të, në një periudhë kur  sundonte terrori, kur nëpërkëmbej liria e fjalës dhe  e vërteta historike mbi ngjarje e personalitete madhore kombëtare si  dhe  kur nuk dihej se si do të  përfundonte  jeta e tij.

Në atë situatë ai shkroi mbi idealin e tij dhe mbrojtjen e së vërtetës historike: ‘’ …Duke qenë, pra, ai që jam, them se  kam vepruar kështu për dy arsye: Së pari, e kam ndjerë veten të lidhur me atdhenë gjithë jetën time. Shprehem kështu që të mos përdor fjalën patriotizëm, me të cilën janë bërë aq shumë spekullime. Së dyti, kam dashur që në këtë atdhe populli të bënte një jetë të njerëzishme, me drejtësi dhe barazi shoqërore, që secili të gëzonte frutet e punës së vet, të nderohej si qytetar i plotë e të mos rronte njeri në kurriz të tjetrit. Shprehem kështu që të mos përdor fjalën socializëm, me të cilën nuk janë bërë më pak spekullime… Më bie të flas për një periudhë gjatë së cilës kanë ndodhur ngjarje me rëndësi historike të jashtëzakonshme …Dhe përse u kthehemi këtyre ditëve? Thuhet se i vetmi mësim që

nxjerrim nga historia  është se prej saj nuk mund të nxjerrim asnjë mësim. Por jo, mund dhe duhet të nxirret. Epo, përse nuk nxirret?

Mua më duket se njerëzit i rrëmben me vete lumi i jetës dhe vështrojnë përpara. Ajo që na pret përpara është e lidhur me atë që kemi lënë prapa shpine dhe që koha sa më shumë shkon aq më shumë e mjegullon. Dihet se me moshën dobësohet kujtesa por historinë nuk e shtrembëron vetëm skleroza e trurit. Ka edhe interesa e pasione të poshtra, të egra, barbare, gjer në atë gradë sa stë besohet se mund të ketë të tilla. Njerëz me këto vese kanë guxim të kërkojnë prej historisë jo vetëm përligjen, por edhe lavdinë në fron të nderit! Prandaj na dhimbset e vërteta në histori dhe do të isha i lumtur të ndriçoja përmes këtyre kujtimeve, në dritën e së vërtetës, qoftë edhe ndonjë ngjarje ose personë të kësaj historie të së kaluarës, se ja që do sdo vjen një kohë kur duhet të bëjmë bilancin e jetës e ti japim përgjigjen shoqërisë: Çi lamë vendit? Epo unë? Vetëm fjalë: ja, këta kujtime. Mirpo fjala është forcë, është vlerë. Thuhet: Në fillim qe Fjala. Por jo fjala sido-kudo. Për kombin tonë qe fjala shqipe. Kjo Fjalë, që u shkrua në Abetare dhe përhapi Dritën, ngriti Shqipërinë. Qofshin edhe këto kujtime pjesë të fjalës shqipe’’.

Këtyre kujtimeve ai  i  shtoi dedikimin: ”E shkruaj për vogëlushin tim, Petron, që të dijë kush qe i ati kur të më jetë kyçur goja për fare”. Ky ishte një nder  e motivim  për të birin, ende të parrahur me jetën, por edhe detyrim  përkushtimi për t’ia ruajtur të pacënuar emrin dhe nderin e  gjenin  paraardhës,  origjinalitetin e mendimeve të autorit, por edhe  ta ringjallte duke  vijuar  idealet e misionin, të  provonte dhe sqaronte publikisht  mjaft çështje, sajesa e spekulime  në vitet e mëvonshme, kur  për mbarësi edhe do të gëzonte  liri  fjale.  Pjesë të këtyre kujtimeve  u publikuan nga media duke ngjallur entuziazëm, vlerësime e replika, edhe për keqkuptime nga  gabime shtypi, perifrazime, komente apo edhe diçitura të gabuara  fotosh. Këta faktorë e rritën përgjegjshmërinë e publikimit, nxitën sqarimin me referenca e dokumenta të çështjeve, por edhe zgjeruan lëndën bazë të kujtimeve të Skënder Luarasit me fakte, dokumenta e  referenca, analiza  e opinione, të mbledhura gjatë  një periudhe 30-vjeçare pas ndarjes së S.Luarasit  nga jeta. Mendojmë se polemikat e debatet, kur  i ndihmojnë  zbardhjes së të vërtetës, kanë  vlerë dhe e justifikojnë kohën e humbur.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress