Home » Lajme, Opinione » Socializmi demokratik mund të mbrojë politikën revolucionare

Socializmi demokratik mund të mbrojë politikën revolucionare

Ali Hertica 

Socializmi demokratik është një filozofi politik që mbështet demokracinë politike brenda një ekonomie në një shoqëri familjare, me një theks të veçantë në një demokraci ekonomike, demokraci në një punë e-punë për punë të punës që duhet të punojë në vendin e-punës në vend të e-punës në vend të e-punës në vend të punës në internet një formë e një socialisti të planifikuar e ekonomisë së decentralizuar. Socialist demokratë argumentojnë se kapitalizmi është në thelb i papajtueshëm me vlerat e lirisë, barazisë dhe solidaritetit dhe se këto ideale mund të arrihen vetëm brenda realizimit të një shoqërie socialiste. Megjithëse shumica e socialistëve demokratikë kërkojnë një kalim gradual në socialize.Socializmi demokratik mund të mbrojë politikën revolucionare ose reformuese si mjet për të bërë socializmin. Si term, socializmi demokratik u popullarizua nga social demokratët dhe socialistët dhe të tjerët që ishin kundër mbrojtjes autoritar socialist në Rusi dhe gjetjen gjatë shekullit të 20-të.  

Origjina e socializmit demokratik mund të gjurmohet nga mendimtarët socialistë utopikë të shekullit të 19-të dhe lëvizjes Chartist Britanike që ndryshon ndryshimin në një gomë të efektshme, megjithëse në të gjithë prononcimin publikon botimin e të gjithë vdanimmin avëvizjes të gjithë vjeshtën e vjeshtës së vjeshtës së vjetër të vjeshtës .Në fondin e shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, socializmi demokratik dhe ndikimi i tij nga demokracia sociale. Forma gradualiste e socializmit dhe promovimit nga Shoqëria Britanike Fabian dhe socializmi evolucionar i Eduard Bernstein në Gjermani ndikon në lojë e socializmit demokratik. Socializmi demokratik është ajo që shumica e socialistëve dhe kuptojnë nga koncepti i socializmit.  Mund të jetë një koncept shumë i gjerë ose më i kufizuar,  duke ju referuar të gjitha formave të socializmit që janë demokratike dhe hidhen poshtë një shtet autoritar markist – leninist.  Socializmi demokratik është një etiketë dhe lëvizje e gjerë që formon shoqërinë e lirisë,  socializmi i tregut,  socializmi reformist  dhe socializmi revolucionar  si dhe socializimi social etiketat liber, demokraci sociale dhe disa forma të socializmit shtetëror  dhe socializëm utopik. [8] 

Socializmi demokratik është në kontrast me Marksizmin – Leninizmin të cilin ata socialistë e perceptojnë si autoritar ose jodemokratik në Praktikë. Socialistët demokratikë kërkojnë një politikë staliniste dhe një ekonomik të tipit sovjetik, duke hedhur poshtë formën e autorizimit të qeverisjes dhe qeverisjes qendrore të komandës së administratës sovjetike që formon një sistem sovjetik të administratës së bashkuar të formimit të bashkimit të qeverisë . Socializmi Demokratik dallohet nga  demokracia e Rrugës së Tretës [mbi bosët që socialistët demokratikë Jane përkushtuar për transformimin e sistemit të ekonomisë Nga kapitalizmi në socializëm ndërkohë që mbështetet social-demokratik i Rrugës së Tretës ishin të shqetësuar për ju sfiduar Të Drejtën e Re për të fituar demokracinë Shoqëria bën një pushtet. Kjo ka rezultuar në analistët dhe kritikët socialistë demokratikë duke argumentuar se në fakt ai mbështet kapitalizmin, edhe nëse kjo nuk do të ishte për shkak të njohjes që anti-kapitalizmi është hapur në këpurdhë ojhapur në këmba të politikës ase këmto rreptë vetëm antisocialist dhe neoliberal, por demokratik antisocial nëraktikë. Disa thonë se ky është rezultat i llojit të tyre për reformimin që bën ata të administrojnë sipas logjikës kapitaliste  ndërsa do të shikoni në një formë të çliruar dhe modernizuar të shoqërizoni moderne që ka socializegmit socializegmit çlironi dhe moderne të tjera sociale , duke e dalluar atë nga socializmi klasseik demokratik, kërkohet në Mbretërinë e Bashkuar.  

Sepse kanë socializmin si një afat të zgjatur,  disa socialistë demokratikë që ndjekin shoqërinë demokratike janë më interesante për frenojnë tepricat e kapitalizmit dhe të mbështetur në reformat progresive ditore për njerëzit njerëzore taiz progresive për sot.  Në kundërt, socialistët e tjerë demokratikë bëjnë më ndërhyrja e ndërhyrjes ekonomike dhe reformimi i teknikës politike që bashkohen me adresën e pabarazive shoqërore dhe shtypjen e kontradiktave ekonomike të bashkimit të ekonomisë së ekonomisë së politikës së veprimtarisë së politikës tjetër nën një maskim tjetër. Ata socialistë demokratikë që kërkojnë themelimin e kapitalizmave janë natyra sistematike dhe mund të zgjidhen vetëm pasi të vendoset mënyra e ehimit kapitalist me mënyrën e prodhimit të mënyrave të prodhimeve të prodhimeve të prodhimeve të duhura private të prodhimeve të duhura. sfera ekonomike në formën e industriale të demokracisë.  Kritika kryesore e socializmit demokratik ka bërë te kete  pajtueshmërinë e demokracisë dhe socializmit. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch