Home » Lajme, Opinione » Stalinistët përqafuan idenë kapitale nuk mund të vendosinë për demokracinë parlamentare

Stalinistët përqafuan idenë kapitale nuk mund të vendosinë për demokracinë parlamentare

Ali Hertica

Rëndësia jashtëzakonisht praktike e një orientimi teorikisht të saktë është edhe më e dukshme në një periudhë të konflikteve sociale të intensifikuar, ndryshimeve të shpejta politike dhe situatave të ndryshuara të papritura. Në periudha të tilla, konceptet politike dhe përgjithësimet përdoren me shpejtësi, dhe është e nevojshme që ose t’i ndryshoni ato plotësisht, gjë që është më e lehtë, ose ta bëni konkret, sqaroni ose korrigjoni pjesërisht, gjë që është shumë më e vështirë. Pikërisht gjatë periudhave të tilla ndodhin në mënyrë të pashmangshme të gjitha situatat dhe kombinimet e mundshme ndërmjetëse dhe kalimtare, të cilat ngatërrojnë të gjitha oraret e zakonshme dhe kërkojnë vigjilencë të dyfishtë dhe të vazhdueshme. Shkurt: ndërsa dikush mund të bënte lidhje me disa abstraksione të mbaruara gjatë periudhës “organike” dhe paqësore të paraluftës, çdo element i ri në këtë kohë thekson rregullin kryesor të dialektikës.

Teoria staliniste e fashizmit është padyshim një nga shembujt më tragjikë të pasojave praktike katastrofike që lindin kur dikush analizon dialektikisht realitetin – në fazat e tij konkrete, në të gjitha format e tij kalimtare, pra në shndërrimet e tij graduale, si dhe në ndryshimet e saj të papritura revolucionare ose kundër-revolucionare – zëvendëson me kategori abstrakte të formuara nga një përvojë e kufizuar dhe e pamjaftueshme historike ose nga një përvojë e kufizuar dhe e pamjaftueshme historike ose nga një pamje e kufizuar dhe e paplotë e tërësisë. Stalinistët kanë përqafuar idenë se sot kapitali financiar nuk mund të vendosë për demokracinë parlamentare dhe se është e nevojshme të kërkohet shpëtim në fashizëm. Nga ky pozicion, i cili është shumë i saktë, brenda kufijve të caktuar, ata kanë marrë vendime identike në një mënyrë thjesht deduktive dhe formale për të gjitha vendet dhe të gjitha fazat e evolucionit.

Sidoqoftë, ata harrojnë se kapitalizmi nuk ka qenë kurrë i kënaqur me demokracinë “e pastër” në të kaluarën, por që ajo shpejt u plotësua ose u zëvendësua nga një regjim i shtypjes së hapur; se një kapitalizëm financiar “i pastër” nuk ekziston askund. Ata harrojnë se, edhe nëse kapitali financiar ka marrë një pozicion mbizotërues, ai nuk varet nga një vakum, por përkundrazi duhet të marrë parasysh shtresat e tjera të borgjezisë dhe rezistencën e klasave të shtypura; dhe në fund ata harrojnë se në mes demokracisë parlamentare dhe një regjimi fashist ka një seri ndërmjetësish që ndjekin njëri-tjetrin, ndonjëherë në një mënyrë “paqësore”, në raste të tjera përmes një lufte civile. Dhe nëse duam të jemi në ballë dhe të mos jemi të detyruar, duhet të pranojmë që çdo formë e ndërmjetme kërkon kuptim të saktë teorik dhe politikë adekuate të klasës punëtore.

Eksperimenti gjerman fillimisht u tregoi leninistëve bolshevikë formën kalimtare, e cila, rastësisht, mund dhe ishte vërejtur në Itali më parë, dhe të cilën ne e kemi quajtur Bonapartizëm: qeveritë e Brüning, Papen dhe Schleicher. Më pas ne kemi njohur regjimin Bonapartist në Austri në një formë më të saktë dhe të zhvilluar. Natyra e pashmangshme e kësaj forme kalimtare – në mënyrë të pashmangshme jo në një kuptim fatalistik, por në një dialektal – është bërë e vetëkuptueshme për ato vende dhe ato periudha kur fashizmi po sulmon pozicionet e demokracisë parlamentare me rritjen e suksesit dhe më pas vrasjen e klasës punëtore, dhe kjo pa provuar rezistencën fitimtare të klasës punëtore kudo.

Në periudhën Brüning-Schleicher, Manouilsky-Kuusinen shkruajti se ky ishte tashmë fashizëm. Teoria e fazës së ndërmjetme të Bonapartizmit u shikua nga ata si një përpjekje për të mbrojtur dhe mbuluar fashizmin, që synonte të lehtësonte politikën e “më së keqes më të vogël” të demokracisë sociale. Në atë kohë, Social Demokratët u etiketuan “Fashistët Socialë” dhe “të majtët” Zyromski ose Marceau Pivert Social Demokratët ishin, pas Trockistëve, më të rrezikshmit midis Fashistëve Socialë. Everythingdo gjë është e ndryshme në ditët e sotme. Sa i përket Francës së sotme, Stalinistët nuk guxojnë të përsërisin se është “tashmë fashizëm”; përkundrazi, për të parandaluar fitoren e fashizmit në Francë, ata kanë pranuar politikën e frontit të bashkuar, politikë të cilën ata së pari e hodhën poshtë. Ata u detyruan të bënin dallimin midis regjimit të Doumergue dhe një regjimi fashist. Por ata janë në këtë dallim.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch