Home » Histori, Lajme » Stybera e Derronëve

Stybera e Derronëve

Stybera e DerronëveNumizmatika e fisit Paeion të Derronëve ( ca 479-465 prKr)

Derronet ishin fis i lashtë Paeion. Njohuritë për këtë fis vijnë kryesisht nga numizmatika e gjetur. Shtrierja tyre gjeografike ishte në pjesën veriore të të Maqedonisë së sotme ( në pjesen veriore të Luginës së Strymes.
Në perëndim të Prilepit janë gjetur mbetjet arkeologjike të qytetit të derronëve Styberra. Sipas sh nimeve të Muzeut arkeologjik të Maqedonisë , shënimet më të hershme për kete qytet janë Polybiusi dhe Straboni. Qyteti ishte në mesin e rrugës Stobi-Heraclea ( Shtip- Manastir) .
Hulumtimet e para arkeologjike u bënë nga N. Vuliç në vitin 1924. ( neve nuk n lejohej ,e as nuk e “njihnim” arkeologjinë, e dimë tashmë se pse? ) Studimet e më vonshme u zhvilluan rreth viteve 1953, dhe 1980 . ku u gjetën mbetjet e qytetit të Styberras, dhe dolën në pah kështjella e Perëndeshës Tyche dhe një pjesë e kompleksit Gymnasion. Stomi i trashë mbi 3 metra i fshehte mbetjet e tarracave dhe mureve të kështjellës së kësaj përendeshe . Kështjella e ka forme e gjysmë harku dhe në muret jugor dha ta verior lexohen emrat e donorëve ( dhënësit e parave për ndërtim); pastaj janë gjetur bustet e Orestit dhe Filoksenit. i ati dhe i biri , si dhe skulptura e foshnjës Bacchus.
Numri i madh i monumenteve të gjetura nga mermeri mbanin mbishkrimet e ndryshme janë gjetur edhe përmendoret e mermerta te kultit qe mbanin emrat e of Asclepiusit, Hermesit
dhe Bacchusit. si dhe një portret trupore që e paraqet gruan e tipit Herkulian dhe të tjera.
Fillet e qytetit Stybera datojnë që nga shek 3 prKr, lulëzimi i tij rreth shekullit të 2-ë prKr si dhe shuarja rreth shek 3 psKr. Njiheshin 4 Makedomonarkët qe vinin nga rradhët e qytetarëve: Septimius Mestrius Lycon, Septimius Silvanus Claudianus, Septimius Silvanus Nicolaus and Septimius Silvanus Celerus.
Qyteti nuk mundi t`i bëjë ballë sulmeve të Goths rreth viteve 268-270 psKR . sipas zbulimeve , shpjegohet se qyteti pas asaj kohe asnjë herë nuk ishte rindërtuara
Fahri Xharra, 29.11.15 Gjakovë
Stybera e Derronëve - 2Stybera e Derronëve - 3Stybera e Derronëve - 4Stybera e Derronëve - 5

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

Home » I pakategorizuar » Stybera e Derronëve

Stybera e Derronëve

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress