Home » Lajme, Opinione » Takimet e vendlindjes në Malësi të Bujanocit-një dekadë nga organizimi i tyre

Takimet e vendlindjes në Malësi të Bujanocit-një dekadë nga organizimi i tyre

Takimet e vendlindjes Zarbince - 1

Sivjet bëhet një dekadë nga organizimi i takimeve të vendlindjes që filluan në vitin 2005 , për herë të par   në Malësi të Bujanocit,këto takime jan organizuar pas shumë përpjekjeve dhe ishte marrë vendimi që nga Gjilani, Bujanoci dhe Kamenica e vende   tjera të organizohemi  me  autobus dhe me mjete të  të qytetarëve që dëshirojn të marrin pjesë  . Këto takime të para dhe për një dekadë ishin dhe janë  meritë , kontribut dhe angazhime  të  dhjetra e qindra  aktivistëve , veprimtarëve , rinisë studentore , mërgimtarëve, mësuesë e veteran të arsimit , intelektualë dhe  donatorë që ndihmuat dhe mbështetën në forma të ndryshme aktivitetin dhe takimet tradicionale të  Malësisë së Bujanocit . Këto takime karakterizohen dhe kan disa specifika të veqanta pasi shumica e ksaj popullatë tani jeton në Gjilan e gjetiu e që për tu mbajtur manifestim i takimeve duhet të kalohet kufiri administrativë në Muhocë .
Takimet e vendlindjes Zarbince - 2Takimi i parë  është mbajtur më 14 gusht ditën e dielë para dhjetë viteve , dhe ishte një masë e madhe që asnjëherë nuk mbahet mendë që kishte një masë aqë të madhe të njerëzve , pasi ishim shpërngulur, dëbuar dhe zhvendosur  .

Në këto takime të para kishte program dhe aktivitet kulturore dhe artistike shumë të pasur por edhe u nderua me pjesëmarrje nga struktura Komunale të Bujanocit . Masiviteti i këtyre takimeve  , pjesëmarrja aqë e shumtë në këto takime organizimi tepër i mirë dhe nga frika që mundë të kthehemi ne Malësia e Bujanocit e trembi Beogradin  .Të nesërmen , pra më 15 gusht 2005    gjatë vizitave të pronave të tyre në fshati Priboc  ndodhi  burgosja e  shtatë të rinjëve,ndodhi maltretimi dhe keqëtrajtimi duke i arrestuar dhe pastaj edhe pse u liruan u denuan në të holla . Këto takime përveqë në këtë vit  vazhduan  të mbahen sipas një vendimi nga organizatorët  në ditën e fundit të muajit korrik  në vitin  2006  dhe në vitin 2007 nga Shoqata e të shpërtngulurve shqiptarë ,,Vatra’’ , me seli në Gjilan . Kurse në vitin  2008, kan vazhduar takimet të organizohen nga Këshilli i Malësisë së Bujanocit ku është arritur edhe të vendoset pllaka përkujtimore , kurse  që nga viti 2009 , 2010 dhe 2011 nga Lëvizja për Kthim dhe Integrim ,,Guri i Zi’’,kurse në vitin 2012 dhe 2013 nuk pati ndonjë organizim . Në vitin 2014 ,ishte një organizim i përbashkët,që u mbajtën në fillim të muajit gusht. Kurse dita e dielë e fundi të muaji korrik ishte dhe mbetët për çdo qytetarë të  dy  Bashkësive  Lokale që jan Malësi e Bujanocit.

Takimet e vendlindjes Zarbince - 3– BL-Zarbicë , me fshatrat  : Suharrën , Novosell dhe Priboc dhe

– BL-Muhoc  , me fshatrat  : Ramabuq , Qarr , Xherxhec dhe Bilinic,është muaji i takimeve të vendlindjes.

Mbajtja dhe vazhdimi i takimeve të Vendlindjes në Malësin ton , ngjallë  shumë kujtime . Si rezultat i këtyre organizimive shumë njerëz tan u inspiruan dhe do të inspirohen nga këto takime , tani që po mbushen dhjetë vjetë . Lindën shum propozime  , dhe do të vazhdojn të marin formë  shumë inciativa . Po , mos të ishin takimet as pllaka përkujtimore nuk ishte arrit të vendoset, tani ku gjendët  .Po mos të ishin takimet as edhe shkrimtari , publicisiti , Mësuesi dhe veterani i arsimit që hapi shkollën shqipe në Malësin ton Tahir ( Zeçë ) BERISHA , jo që do të kishim arsye ta ftonim por as nuk do të merrte pjesë fare . Takime e vendlindjes,   sikur kan dhe do të inicojn  shum gjëra në të mirë të asaj ane .Prandaj vërtet ky ishte aktivitet që është zhvilluar për një ditë të vetme që është shpalosur në këto takime , por : Gati gjatë tërë vitit ka patur takime , biseda që jan shtruar dhe trajtuar tema  jo vetëm për këto takime por edhe për shumë çështje që i mundojn dhe preokupohen vendasit ton kudo që janë .Mbajtja gjallë e këtyre takimeve të vendlindjes do të ndihmonte edhe rrumbullaksimin e projektit kapital për asfaltimin e rrugës Muhocë-Zarbicë, meremetimin e Mejtepit shekullor,ndërmarrjen e shumë inciativa për të gjitha lagjet e këtyre fshatarve të Malësis  son .    Këto takime për të gjithë ne Malësorët ishin dhe përherë do të mbesin si një : Frymëzim për ne, inspirime dhe njohje e çmallje në mesë të gjëneratave tona  , Manifestim për të gjallët , ishin një lloj akademi për ti nderuar të gjith të rënët e asaj ane , ishin mbështetje për ata pak banor të mbetur , ishin dhe do të mbetën kurojo e forc që të vazhdojn të qëndrojn në ato troje  etj .Takimet luajtën rolin që të çmallemi me vendet e të parëve tan , ti vizitojm varret e të parëve , të përkujtojm e nderojm mundin , djersën dhe sakrificën e paraardhësve ton.

Muaji i korrikut,shenon hapjen e temës për organizimin e takimeve tradicionale të vendlindjes në Malësi të Bujanocit   , ku do të shtrohen për diskutime organizimet , ku do të kyqen një numër më i madh i njerëzve të të gjith moshave , profesioneve e bindjeve të ndryshme . Organizimi i përbashkët dhe vazhdimi  që të mbahen gjallë këto takime mbi të gjitha, të jen të përbashkëta në një ditë për të gjithë , pasi jan sivjet  edhe takime  jubilare 2005-2015 .

Shkruan : Mr. Sc.   Refik  HASANI

12  Korrik   2015

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress