Home » Lajme » Të pafuqishëmit e demokracisë

Të pafuqishëmit e demokracisë

Ali Hertica

Në një demokraci të plotë, qytetarët gëzojnë tre lloje të të drejtave…të drejtat civile, të drejtat politike dhe të drejtat sociale. Të drejtat civile janë më themelore, të drejtat politike bazohen në këtë, dhe të drejtat shoqërore bazohen në të drejtat politike. Asnjë e drejtë politike e drejtë pa të drejta të plota civile, pa të drejta të drejta shoqërore pa të drejta të plota politike. Kosova nukë shënon rezultatet positive të mira në fushën e të drejtave civile. Varet nga të drejtat politike që ka një mangësi të madhe në jetën e perditëshem poltike dhe atë sociale. Kjo do të thotë që të drejtat shoqërore Kosovare kurrë nuk mund të jenë plotësisht të ligjshme për aq kohë sa asgjë nuk ndryshon në strukturën politike të vendit nga kjo kastë e brishit politike e cila e ka ngulfatur qdo hap të sistemit demokratik nga kastat e mafis poltike që e tjetersuan pasurin e shetetit. Kushdo që dëshiron të zbatojë përmirësime sociale pa përmirësuar së pari të drejtat politike, nuk do të ketë hap drejt një normalizmim të sistemit ligjor dhe atë demokratik ku vendos kalin pas qerreve,e jo qeren para kalit. “Të drejtat e deformuara politike në Kosovë nënkuptojnë se koncepti i solidaritetit që po e shetmton tërsisht dhe po keqpërdoret nga kasta e brisht poltike ruajtur sistemin shtetëror. Parimi i solidaritetit është i drejtuar nga të drejtat shoqërore. Të drejtat politike të deformuara në Kosovë, pra, çorjerjetoin konceptin e solidaritetit e brisht dhe abuzohet për të ruajtur sistemin shtetëror siq është tani nga kjo akst poltike e cila thujsae ësht shendruar sheti ne anarki. Solidariteti mund të ruhet ‘vetëm nëse përmirësohen të drejtat politike mbi të cilat bazohet sistemi ligjor ,,dhe asksh mbi ligjin,,. Dhe kjo kërkon një reformë të plotë të sistemit shtetëror, një në të cilin kjo kast e brisht poltike dhe klanore në demokrcinë Kosovare është eliminuar në mënyrë të duhur,dhe ëshë pastruar e gjitha mbetjet e plaqkitësve dhe bandave plaqkitse të sistemit ëligjor dhe demokratik. Edhe kur partitë që duan të ndryshojnë të drejtat politike marrin një peshë të madhe në politikën Kosovare , ata përsëri rezultojnë të jenë të pafuqishëm, pavarësisht nëse janë ‘të djathtë’ ose ‘të majtë’. Kjo vlen po aq mirë për qeverinë aktuale si ajo e mëparshmja. Aty ku qeveria aktuale ndryshon nga ajo e mëparshmja është se përfaqësimi ka ndryshuar dukshëm dhe shtetit është duke e luftuar dukrit negative si korrupsioini dhe bandat e mafis poltike të cilat e zhvatin shtetinë.. Një padrejtësi që ka kapërcyer kufirin e gjuhës, dhe që duhet të jetë një gjembë në sytë e çdo demokrati. Duhej të pritej që kjo të shkaktonte protestë të dhunshme në mesin e folësve parlementar me fyrej dhe sharje të një katergoria minore apo rrugaqëris , por ata mbajtën një profil të jashtëzakonshëm të ulët në kultuiren e tyre profesionale dhe at mendore.Ky rezultati I sistemit demokratik nga kjo kalstë ebrisht poltike rezulton se nuk është gjë tjetër veçse ‘kauza demokratikee rrem për shetin dhe shoqërin Kosovare ,ku duhet të ket nga lidershipi dhe poletikëberësit përmirësimin e të drejtave politike të të gjithë qytetarëve. Ekziston një mekanizëm i çorodituri kësaj kaste të brisht poltike dhe mashtruse ku ekziston rreziku që reformat demokratike mund të rezultojnë në fund të shtetit Kosovarë. Për përkrahësit e status quos të Kosovës , kjo duhet të shmanget me çdo kusht, edhe nëse ai çmim quhet demokraci. Kushdo që e merr demokracinë dhe është demokratë në plan të parë duhet të vendosë vetë nëse është e pranueshme që përfitimet demokratike bllokohen vetëm për të mbrojtur mbijetesën e një shteti. Ko do të ishte më normale që të popullsisë që voton të ndryshojë gjithnjë sistemin shtetëror, se qytetarët mund të qeverisen nga një qeveri që më shumë se gjysma përbëhet nga përfaqësues mbi fuqinë e të cilave ata nuk kanë kontroll, ku secili demokrat mund të preferojë ekzistencën e vazhdueshme të një sistemi të keqë dhe te shtrembur me shumë të metë shtetëror në një demokraci jo të plotë.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch