Home » Lajme, Opinione » “ Tradhtia “ e tradhtarit si karrem i infiltrimit – Kaplan Resyli –Buroviq (Pjesa e pare )

“ Tradhtia “ e tradhtarit si karrem i infiltrimit – Kaplan Resyli –Buroviq (Pjesa e pare )

Kaplan Resyli –BuroviqIsha shumë i ri në kohën kur lexoheshin librat tinëz , kur ishe i kufizuar që pas 12 orësh librin që të kishte rënë në dorë duhej t`ia dorëzoje tjetrit të besueshëm  , në mënyrë që sa më shumë veta ta lexonin dhe të binte prap në duer të besueshme nga kishte ardhur.
Po në këtë mënyrë qarkullonte edhe  “Tradhtia “ e Kaplan Resylit ; lexuesi mbushej pezm për tadhtinë e madhe sllave-komuniste që iu ishte bër popullit tonë pas Luftës së Dytë Botërore . Por ne nuk e dinim se cili ishte ky Kaplani ?
Studiuesi Fehmi Ajvazi ka bërë hulumtime për të gjet autorin e vërtet të romanit. Ai ka piketuar dy autorë të mundshëm:

“Mësuesi H.K. (nga fshati Kokaj, i Gjilanit) dhe Haki Limani (profesor i Letërsisë dhe Gjuhës Shqipe nga fshati Tërrnavë e Preshevës). I pari, është likuiduar së bashku me gruan e tij dhe me patriotin Hasan Alia duke e kaluar lumin Drin (në zonën e Hasi/ Prizren) në tentim për të dalë ilegalisht në Shqipëri. I dyti, Haki Limani është aksidentuar për vdekje (mbase me qëllim) në afërsi të “Radio Prishtinës”, në Prishtinë (ka qenë në shoqëri me poetin Azem Shkreli, dhe me një person tjetër).”( I.K.)

(• 08.08.1934 i lindur në Ulqin, me mbiemër Resulbegoviq.• 1958 mbaron shkollën e lartë pedagogjike në Shkup.•1953-1959 mësues në Tearcë të Tetovës.• 1959 arrestimi në Tetovë.• 1961 “arratisja” në Shqipëri.• 1963-19770 mësues historie e letërsie në Lushnje.• 1970 arrestimi në Shqipëri.• 15.06.1971 gjykimi në Gjykatën e Tiranës.• Janar 1991 amnistia nga vuajtja e dënimit.• 1993 strehohet në Gjenevë, ku vazhdon të jeton si i strehuar politik.)

Shtypi serb e jep kështu pak më gjerësisht . (Академик проф. др Каплан Буровић рођен је 1934. године у Улцињу (Црна Гора). Ту је завршио седмогодишњу школу, а вишу гимназију у Београду. Дипломирао је у Скопљу, на албанологији, и – по други пут – у Тирани, на Факултету албанског језика и књижевности. Почео је да ради као главни и одговорни уредник београдског листа Искра, затим као дописник многих органа штампе, међу којима су: цетињски часопис Сусрети, подгорички Омладински лист, загребачки Полет, скопски листови Трудбеник, Флака е влазнимит (Пламен братства), приштински часопис Јета е ре (Нови живот), лист Јединство, а у последње време: београдски лист Таблоид и И-н Сербске, српске електронске новине Истина (Беч), сајтови Корени, Глас дијаспоре, француска ревија Lettre internationale, енглеска ревија The voice of truth, црногорска ревија Српски глас Боке, па и Светигора, македонски листови Вест и Битолски бвесник. Он је познат и као оснивач ревије Ylberi (Дуга) и годишњака Улцињ. Једно је време радио и као професор језика и књижевности у Тетову (Македонија), затим у Љушње (Албанија).)

Pse u desht që Kaplan  “albanologu “të shkonte në Shqipëri ?

Në shenimet për të , thuhet se ai i shkroi mbi 100 libra e të gjitha mbasi iku nga Shqipëria; “Një gjë është e sigurt, Kapllani vet nuk ishte autori. Secili që është marrë me atë tematikë, ka shtruar pyetjen: përse Kapllani nuk shkroi dot pastaj ndonjë vepër tjetër letrare, të përafërt me romanin TRADHTIA, gjatë viteve 1963-1970, sa kohë që ishte mësues historie në Lushnjë, ose nga viti 1991 deri tani? ( I.K. ) Kush ia shkruan librat , ditëve të sotit ? Ose pse Kaplani është aq i mbrojtur nga qarqet serbe ?

(Академик Буровић је познат као публициста, књижевник и научник, балканолог и албанолог. Он је стриктно научним аргументима доказао да Албанци нису на Балкану ни аутохтони, нити следбеници Илира. Његове албанолошке тезе су већ усвојене од стране многих научних институција, универзитета и академија наука. Универзитет у Њујорку га прогласио за famous dissident and historian, а француски медији за grand homme, qui a sacrifié sa vie pour la recherche. Македонска академија наука и уметности увела је његове албанолошке тезе у своју Енциклопедију Македоније. )

Pra Kaplani shërben si publicist , shkrimtar dhe shkencëtar , balkanolog dhe alabanolog që t`i publikon teoritë serbe që me argument të del nga goja e një shqiptari se “ Shqiptarët nuk janë autokton në Balkan dhe as trashigimtar të ilirëve “

Vetëm një pyetje , sa kaplanresula u cfaqën pas vitëve të  `90 –ta në Shqipëri , Kosovë , Maqedoni, Mal të Zi , Kosovë Lindore dhe diasporë ?
Propagandimi lajmit të djeshëm sensacional, për “albanologun” dhe “akademikun” serb Kapllan Buroviq, nuk ishte aspak profesional!

Por ka edhe më keq :” Ndoshta propaganduesit e ish-Kapllan Rsulit do të jenë penduar për shkrimet e tyre të dikurshme, duke e propaganduar “shkrimtarin disident” Kapllan Resuli, i cili rezulton se nuk duhet të jetë burgosur e gjykuar kot në Tiranë…”

Përshëndetje , lexohemi nesër në pjesën e dytë.

Fahri  Xharra ,08.06.15
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress