Home » Lajme, Opinione » Transparenca është një mjet thelbësor kundër korrupsionit

Transparenca është një mjet thelbësor kundër korrupsionit

Ali Hertic

Vlerësimet e reja këtë vit tregojnë se sa para humbasin në Bashkimin Evropian përmes korrupsionit.Pra, po dhe atë çdo vit. Sidoqoftë, korrupsioni nuk ka të bëjë vetëm me paratë, ka të bëjë me drejtësinë. Rastet konkrete të korrupsionit na neverisin sepse gjithmonë shkel parimin se të gjithë janë të barabartë. Sepse përmes korrupsionit, njerëzit fitojnë fuqi, para dhe përfitime që nuk i kanë fituar. Fuqi që duhet të qëndrojë tek qytetarët dhe paratë që në të vërtetë duhet të përfundojnë në një bankë derrash kolektive apo thesari.

 Korrupsioni është si një sëmundje infektive. Një metaforë e mirë është se mund të shihet si një virus që përhapet shpejt dhe infekton njerëzit, institucionet dhe politikat në një mënyrë të padukshme, ndërsa gjithashtu vjedh edhe paratë e shërbimeve publike dhe kolektive. Korrupsioni është një virus që përhapet dhe rritet në errësirë, për shembull për shkak të klimës tropikale dhe diskrete të qendrave financiare në det të hapur, ku zyrtarët e korruptuar dhe të gjitha llojet e ofruesve të shërbimeve të biznesit ndihmojnë në praktikat e tyre të pastrimit të parave. Ky virus është njerëzor, por ne nuk kemi nevojë për mjekë për ta fshirë atë. Thjesht kërkon 15 minuta të domosdoshme politike dhe shumë punë të palodhur. Ose më saktë, shumë punë ekipore.

Kjo sepse kaq shumë veprime të ndryshme janë të nevojshme për të fituar luftën kundër korrupsionit. Dhe ne kemi nevojë për fjalë një ushtri njerëzish të gatshëm për të marrë përsipër këtë sfidë. Lajmi i mirë, nga ana tjetër, është se ka mënyra të panumërta për të dhënë një ndikim dhe për të dhënë një kontribut. Duke filluar nga puna gazetareske – shumë e rëndësishme siç tregon puna – deri në fushatë, presion ndaj politikanëve, ngritje të vetëdijes, trainim të zbatimit të ligjit dhe forcave juridike, ose shtytje për ndryshime në legjislacion që e vështirësojnë korrupsionin. , etj. Gjëja e rëndësishme është: ka vend për të gjithë ata që duan të bëjnë ndryshime në luftën kundër korrupsionit. Kjo është një luftë demokratike në formën e saj më të pastër.

Transparenca është një mjet thelbësor kundër korrupsionit sepse e bën më të vështirë për ata që përpiqen të largohen nga praktikat korruptive. Nëse e drejta për të hyrë në informacion respektohet më mirë, mundësia për t’u kapur nga njerëz të korruptuar është shumë më e lartë. Mendoni në këtë mënyrë, një politikë e mirë për transparencën është si larja e duarve tuaja: parandalon ndotjen me bakteret patogjene.

Kjo është arsyeja pse ne mbetemi vigjilentë dhe aktivë në institucionet evropiane, jo vetëm për të mbrojtur transparencën, por për të përmirësuar transparencën në hartimin e politikave: transparencën për mënyrën e marrjes së vendimeve, si shpenzohen paratë, ose transparencën për mënyrën se si bëhet një ligj evropian implementuar .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch