Home » Histori » Vjedhja e lashtësisë shqiptare

Vjedhja e lashtësisë shqiptare

Të them të drejtën , se nëse dua të nxë më shumë nga e kaluara e jonë ,atë e gjej shumë më gjerësisht në literaturën serbe se sa në atë të shkruar shqip. Ne, jo pse nuk dijmë , por lakmia për diçka ( ta quaj tradhëti) po na shtien në humbjen kronike të vetëdijës kombëtare. Aspak nuk jemi krenar me të kaluarën tonë , bile bile edhe mohuesit më të mëdhenj të saj.
Serbët në kërkim dhe rikërkim të identitetit të tyre kombëtar ( e ne në kërkim të identiteti fetar ) po mundohen ta paraqesin vetën e tyre si banuesit më të lashtë të këtyre tokava të Ballkanit. Aq bukur flasin dhe shkruajnë e dokumentojnë sa që një i pa informuar ,bie në kurthën e “hulumtimeve” të tyre. Unë e kam gjetur .një mësheftësi të vogël në deshifrimin e “zbulimeve “ të tyre . Aty ku shkruan serbët , unë e lexoj ilirët , etruskëk , shqiptarët.

Etruskët “ishin “ serbët e Rashkes (Rašani )

Njeriu s`ka si mos të mëndojë më thellë kur e lexon se etruskët e “quanin” vetën Rasenët
apo Rashanë ( RASI është qytet i vjetër ,sipas tyre serb ,Përndryshe , na bindin se se emri tjetër etnik me të cilin thirreshin serbët ishte Rasen , “ njeriu nga lumi Rashka “ kurse serb sipas tyre do të thot “sarabotnika”, “rođaka”, “saborca”, , gjegjësisht emri burimor
“srkača majčinog mleka”, , sipas sllavistikës ruse “ thithësit e gjiut të nënës “

Sipas serbëve të sotëm , të etshmëm për të vërtetën e tyre historike , në Italinë veriore paskan jetuar rashkasit në Toskana ( “ kurse fisi i toskëve të cilët po jetojkan në Shqipëri ), sot ata janë nipër të serbëve , ku edhe sot në anën e Rashkës së sotme serbët mbiemërohen me Toskiqi . Për qudi si Toskana ashtu edhe Rassina “spjegohen “ vetëm me sërbisht. ( nga TAJANSTVENI ETRURŠČANI ( ETRURCI ) )

ETRUSKET SERB ETRUSKET SERB

Studimet dhe gjetjet arkeologjike nëpër Serbinë e sotme , atyre edhe më shumë po “iu rritë bindjen “ se janë trashëgimtar të një historijeje të lashtë .Por e vërteta është ndryshe !
Vranje – nekropola e vjtër rreth 4000 vjet

 

Instituti arkeologjik pranë SANU-s së Beogradit , në afërsi të qytetit të Vranjës e ka gjetur nekropolisin e kohës së bronzit të vjetër deri në 4000 vjet .Nga instituti lajmërojnë që aty janë gjetur edhe elemente tjera të qeramikës , të cilave nuk iu dihej qëllimi dhe përdorimi.

Në koridorin e 10 , që nga fshati Grabovnice af\r leskovcit e deri në preshevë dhe aty kaj kufiri i Serbisë me Maqedoninë , janë të regjistruara edhe 30 lokalitete tjera .arkeologjike

 

Pra edhe një “dokument” i lashtësisë së serbëveGjetje të vjetra 2 500 vjeqare

Gjetje të vjetra 2 500 vjeqare

Afër Pribojit , në fushat e Shqepanit , në luginën e lumit Kratova, janë gjetur ene të qeramikes, bizhuteri dhe armë të cialt ishin të “fisit ilir serb” -Autariatëve.

Në këtë anë janë me dhjeta e dhjeta varreza të vjetra ilire/
– Në sipërfaqen e 4 rrathëve koncetrik , në 14 varre janë gjetur , vathë , qafore , dorëza shtiza, , thika të shkurtëra dhe të gjata si dhe gjurmët e ritualit të varrimit. sipas serbëve këto i takojnë kohës së Kulturës së Glasincit , të vjetra deri 400 vjet para krishtit.

Tertsenik - plani më i vjetër urbanistik në botë
Tertsenik – plani më i vjetër urbanistik në botë

 

Një zbulim epokal afër Tërtenikut në Serbi , ëështë gjetur plani urbanistik më i vjetri në botë në madhësinë e kokrrës së grurit , i vjetër mbi 8000 vjet . ( ТРСТЕНИК – Најстарији урбанистички план на свету, који датира од пре 8.000 година пронађен је на археолошком локалитету код брда Мали Благотин, 26 километара од Трстеника. У овом ранонеолитском насељу чувени српски археолог др Светозар Станковић (1948-1996) пронашао је тај план прецизно угравиран на зрну пшенице! )

Kokërrza e drithit me vlerë , gjëndet në Universitetin Popullor të Tëstenikut , dhe

webabout

e dokumenton rritje e herëshme të drithërave në këto anë.

Këtë lokalitet ( Blagotin afër Krushevcit) e banonin civilizimet e vjetra mbi 8 000 vjeqare. në këtë lokalitet janë gjetur edhe 16 ooo fragnete tjera nga qeramika, dheu i pjekur në madhësinë e kokrrës së grurit ( На локалитету је нађено невероватних 16.000 фрагмената керамике, фигуре, мање богиње, глинени модели зрна пшеница, која указују да је благотински ратар веровао да су она божанског порекла. Откривено је седам полуземуница око трга, где је посебно светилиште са богињом плодности и богињом земље. Нађене су и алатке, садилице, мотике, рала од јелењег рога. На основу ископаних статичних делова жрвњева, закључено је да су Благотинци правили брашно! Открића из деведесетих година тако су указивала и на прву производњу хлеба на свету! )

Tertsenik - plani më i vjetër urbanistik në botë2

Interesant të ceket se askund nuk përmenden ilirët si parardhesit e shqiptarëve, apo që të shkruhet se shqiptarët jane më të vjetrit në këto anë.
Serbët në kërkim dhe rikërkim të identitetit të tyre kombëtar ( e ne në kërkim të identiteti fetar ) po mundohen ta paraqesin vetën e tyre si banuesit më të lashtë të këtyre tokava të Ballkanit. Aq bukur flasin dhe shkruajnë e dokumentojnë sa që një i pa informuar ,bie në kurthën e “hulumtimeve” të tyre.

Fahri Xharra, 30.03.15
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress