Home » Lajme, Opinione » Vllnetarizmi është veprimi i njohurive në dobi të komunitetit dhe shoqërisë

Vllnetarizmi është veprimi i njohurive në dobi të komunitetit dhe shoqërisë

militant-plakolli

Militant Plakolli

Në suaza interpretative , do të duhej të nominohej si ” Shërbim ndaj komunitetit dhe shoqërisë ” , ngase në kuadër të veprimit vullnetar , në krye të piramidës vepruese , si primacion dhe kulminancë , në mënyrë imperative shfaqet vetëm interesi qytetar dhe ai kolektiv , pa pasur për qëllim interesin individual dhe personal .

Vullnetarizmi është një ndienjë e fuqishme dhe humane .

Ajo karakterizohet me altruizmin dhe sakrificën e vetëvetës , me qëllim që të ndihmohen të tjerët .

” Kur ndien dhimbjen tënde je gjallë , kur ndien dhimbjen e tjetrit je njeri “.

Le të ikim nga monotonia biblike , dhe t’i kthehmi realitetit në vendin tonë , i cili përsa i përket punës vullnetare është i mishëruar me ide demonistike e sataniste .

Republika e Kosovës ka aporovuar e miratuar mijëra ligje të ndryshme , por as edhe një ligj për vullnetarizmin .

Republika e Kosovës ligjërisht nuk e njeh punën vullnetare në vend , ndërsa realisht kjo punë vullnetare sa e sa herë është poentizuar politikisht , duke kaluar në servilizim të plotë dhe po ashtu në klientelizëm represiv .

Unë si një vullnetar , me një përvoj pune afro 10 vjeçare , pjesëmarrës në qindra aktivite vullnetare e sensibilizuese , i bëj apel dhe thirrje Institucioneve të Kosovës që punën vullnetare t’a njohin dhe t’a mbrojnë ligjërisht dhe në të njejtën kohë t’a nxisin si të tillë , mbase deri sot shteti duke mos e njohur ligjërisht , vetëm sa e ka stigmatizuar .

Stigmatizimi më i madh është kur shteti ndanë 0.50 € në vit për një të ri dhe e gjithë puna vullnetare kryhet po nga të rinjt .

Neglizhimi i tillë institucional ka bërë që qindra e mijëra të rinj që deri dje kanë qenë vullnetarë , në mos më shumë kanë vepruar në Kosovë , sot janë pajisur me pasaporta serbe duke e mësyer Perëndimin .

Andaj , duhet t’a përkrahni punën vullnetare dhe vullnetin e lirë , për një shtet të lirë .

 

Për Vullnetin e Madh , vullnetari i vogël .

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch