Home » Histori, Lajme » Zonja e madhe Elx

Zonja e madhe Elx

Shetitja nëpër Detin Mesdhe ose si e quajnë edhe Deti Pellazgjik të jep një kënaqësi të posaçme;.deti i kryqëzimeve .  zhvillimeve , ballafaqimeve të “ kulturave “ dhe lindja e civilizimit europian.


Historia  e jonë nuk ka fillim e as mbarim. Fillet e saja janë shumë të lashta ,të cilat duhet ti gjejmë dhe t`i vendosim në sirtarët e kohës nëpër të cilen kemi kaluar,

Një gjë është e sigurt qe Roma u ndërtua mbi , mbi tokat tona dhe me diturinë tonë. Roma  u themeluat nga etruskët dhe ilirët dhe pastaj u zgjerua mbi frigjet ,lidiasit  , iberiket dhe shkoi  shumë largë. Roma i gjeti të gatshme të gjitha territoret që i pushtonte , ato e kishin zhvillimin dhe qytetërimin e tyre , ato o kishin perënditë e tyre. . Romakët u qeverisen nga etrusket dhe iliret ,porse  të gjithë  ata që nuk e pranuan gjuhën artificiale latine u zhdukën pa mëshirë .

Mrekulli e kohës , të zhdukësh vetveten për të ndërtuar një vetvete të re sa të madhe aq edhe rrënuese për të kaluarën e saj. Por , këto ishin tiparet e të parëve tanë.
Jo rastësisht “lundrova ‘ virtualisht në qytetin Elche ( Elx) , në provincën autonome të Valencias , në Spanjën juglindore, që lagët nga Lumi Vinalopó.
Qyteti është me origjinë iberike por gjatë kohërave i banuar nga kartagjenasit dhe romakët. Thuhet edhe prej grekëve .( Po, kush ishin grekët e asaj kohe ?)

Tema e e four sot quhet : « La dama de Elche » ,një bust para-romak i shekullit 4 pr.K  Busti u gjet në vitin 1897 , në një qendër arkeologjike të Elches. ( E mendoni , se ku ishim ne në atë kohë (1897 ) . « as në tokë e as në qiell » )

 

“Dama e Elches “është  i njohur si artefakt Iberik nga shekulli i 4-të pr.K. ( thuhet me ndikim grek (?). Por , “Enciklopedia e Religjioneve “ beson që “Lady of Elche “ ka ndërthurje direkte me Taniten , perëndeshën kartagjenase.
Duhet cekur që prania kartagjenase në Iberia ishte nga viti 575-206 BC , pra deri në rënjen e Kartagjenëve nga Republika Romake në betejën e ILIPes
( lufta e dytë punike)
Origjina e skulpturës “ me ndikim grek “ ka hapur debate tek specialistet, sepse sipas tyre i takon vet vendit të gjetjes -1897 në L’Alcúdia , sepse deri më sot nuk është gjetur diçka e ngjashme greke.
Kur jemi tek Perëndesha kartagjenase Tanit , të shikojmë ngjashmërinë dhe ndikimin e saj në “Zonjën  e Elches”

  
Ju kujtohet Kryki ?

Tanit-i ose Tanithi ishte Perëndeshë e madhe e Kartagjenës . Ajo ishte Perëndeshë e Qiellit e cila mbretëronte mbi Diellin , Yjet dhe Hënen; dhe si nëna Perëndeshë asaj i besohej plleshmëria. Quhej  edhe ‘ Zonja gjarpër “
( mendoni tek maqedonasit e lashtë dhe simboli i tyre  gjarpri) .


Sipas studjuesve të ndryshëm . të gjitha këto ishin mbetje të Kulturës së Atlantidës .(
From Earth Ancients )

Se Katallanët ishin  popull në veti e tregon edhe kjo pyetje e studjuesve: Sa huazime gjuhësore greko-romake ka gjuha Katalone? (Like other languages, Catalan has a large list of loanwords from Greek and Latin. This process started very early, and one can find such examples in Ramon Llull’s work.[23] In the 14th and 15th centuries Catalan had a far greater number of Greco-Latin loanwords than other Romance languages, as is attested for example in Roís de Corella’s writings.[23] )

Edhe diçka fjala “ Skulpturë Iberike “ i referohet Kohës së Bronzit , pra para kohës së pushtimeve romake.( “Pre-Roman” Iberian sculptures “  )
Termi “Iberik”  në kuptimin etnik përdorej nga grekët- romakët që të përshkruhen 23 grupe të ndryshme fisesh pellazgjike që jetonin në Gadishillin Iberik para kohës Romake. Të 23 grupet , ishin të njëjta me karakteristika të njëjta etnike , pra një shoqëri homogjene,

Të shtojmë edhe këtë , burimet e sakta italiane e shkruajnë se “ Kartagjenasit ishin etrusket e Afrikës Veriore “Perëndesha e Kartagjenës “Tanith”, Perëndesha e Qiellit.

Fahri Xharra,14.05.17
Gjakovë

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

Home » I pakategorizuar » Zonja e madhe Elx

Zonja e madhe Elx

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch