Home » Lajme, Opinione » Aristoteli nga filozofia nuk është i imagjinar

Aristoteli nga filozofia nuk është i imagjinar

Ali Hertica 

Në gjeneratën e dytë dhe të tretë të reformacionit, Aristoteli u kthye përsëri, por më pas “i zhveshur”, sipas Van ‘t Spijker. Vetëm shkrimet logjike të filozofit grek u pranuan. Që atëherë, kjo ka mbetur e tillë në teologjinë e reformuar. Njerëz si Zanchius, Ursinus, Hypperius, Voetius dhe të tjerë hodhën poshtë pikëpamjet tipike pagane të Aristotelit, por pranuan rëndësinë e një edukimi të plotë në të menduarit logjik.”Përdorimi i filozofisë si një kuti mjetesh u konsiderua i nevojshëm për të shpjeguar të vërtetën e krishterë, gjithashtu në llogaridhënie ndaj botës së jashtme,” thotë Van ‘t Spijker. can. Ju gjithashtu duhet ta doni Zotin me mendjen tuaj.” Sipas tij, është një “thjeshtëzim i jashtëzakonshëm” nëse dikush dëshiron të japë fjalën e fundit në ekzegjezë. Në fund të fundit, këtu secili sjell interpretimin e tij. Prandaj filozofia mund të të bëjë të zbulosh p.sh., se unë kam vënë syzet e gabuar “Çdo njeri mendon, dhe gjithashtu çdo teolog zgjedh një filozofi. Dhe pastaj bëhet fjalë për zgjedhjen e një filozofie të mirë.” 

Prof. dr. Van ‘t Spijker pranon se rreziku i një rritjeje të tepërt nga filozofia nuk është imagjinar. Në fund të fundit, ka pasur edhe teprime në periudhën e lulëzimit të teologjisë së reformuar dhe, veçanërisht që nga iluminizmi, ka qenë zakon që arsyeja të sundojë mbi zbulesën. Teologjia aktuale në veçanti ndërthuret me filozofinë, por më pas bazohet në një ideal të autonomisë, sipas Van ‘t Spijker.Më pas ai bën thirrje që mendimi filozofik, gjithashtu e ashtuquajtura filozofi reformuese, të diktohet nga Shkrimi dhe rrëfimi. Shndërrimi i mendjes është i nevojshëm, sepse mendja jonë vjen nga zemra mëkatare. “Njeriu mendon me zemër dhe duhet të jetë rob i bindjes ndaj Jezu Krishtit. Prandaj teologët e reformuar gjithmonë kanë vënë në dukje ndriçimin e nevojshëm të mendjes dhe ripërtëritjen e vullnetit. Rënia nuk preku vetëm përmbajtjen, por edhe metodat e të menduarit logjik. Nga ana tjetër, nëse doni të ngriheni mbi Biblicizmin, nuk mund të mendoni kurrë pa arsye.  

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress