Home » Opinione » BAN KI MUN I OKB-së TË VIZITOJ MEDVEGJËN, BUJANOCIN DHE PRESHEVËN

BAN KI MUN I OKB-së TË VIZITOJ MEDVEGJËN, BUJANOCIN DHE PRESHEVËN

Me të paralajmëruar që sekretari i  përgjithshëm i  OKB-së më 24 të këtij muaji do të vizitoj  Kosovën  përveqë takimeve që do të ketë sipas agjendës së caktuar paraprakisht  . Kërkojm  dhe presim

Që gjatë ksaj vizite që po ia bën ksaj pjese të Ballkanit  të ndan   kohë dhe t’na  viziton neve këto tri Komuna shqiptare të mbetura padrejtësisht nën amdnistrimin e Serbisë  .

***

I kërkojm që personi me përgjegjësi  më të madhe morale dhe institucionale të Organizatës së Kombeve të Bashkuar që së bashku me liderë institucional të Prishtinës , Tiranës dhe Beogradit ti viziton lokalitetet dhe vendbanimet shqiptarë të ksa krahine shqiptare .

 

Ka shumë argumente , nevoj dhe  arsye që sekretari i  përgjithshëm OKB-së pasi ka vendosur që më datën 24 të këtij muaji do të vizitoj  Kosovën ti viziton  edhe kët tri komuna , si :

 

–          Diskriminimi e shqiptarëve të ksaj krahine ,

–          Respektimin e marrëveshjes së Konçulit ,

–          Burgosjeve dhe kurdisjev kundër ushtarëve të ushtarëve të UÇPMB-së ,

–          Për të dëbuarit , zhvendosurit dhe të shpërngulurit nga kjo krahinë ,

–          Mos respektimin e të drejtave të njeriut dhe atij kolektiv sipas  konventavë ndërkombëtare ,

–          Investimin në këto pjesë në zhvillim të infrastrukturë dhe punësimit  ,

–          Amnistisë dhe demilitarizimit të ksaj krahine ,

–          Kjo krahinë është shëndrruar në një poligon ushtarak ,

–          Si të arrihet refrerendumi i arritur më 1 e 2 mars 1992 ,

–          Përdorimi i gjuhës , simboleve kombëtarë , kulturës dhe ruajtjes së monumenteve kulturo-historike nga kjom pjesë  ,

–          Hapjen e një universiteti publik në gjuhën shqipe ,

–          Pengesat për vendosjen e një shtataoreje të Skënderbeut në Bujanoc .

Kërkojm që liderët partiak  dhe institucional të tri komunave shqiptare që do të takohen t’ia dëshmojn në forma të shkruara , me shkres e inserte filmike , dëshmi e dokumenta sekretarit të  OKB-së Ban Ki Mun ‘

***

Prandaj kërkesë e jona e intelektualëve kudo që jan nga kjo krahinë , është që   :

Këshilli i sigurimit  të debatoj në senacën vjeshtore dhe tem e debatit të jetë –

–          Diskriminimi i shqiptarëve të ksaj krahine dhe

–          Që në këto tri komuna të vendoset një mision mbykqyrës , me një monitorim të përhershëm të OKB-së

 

Ka shumë argumente , nevoj dhe  arsye -së pasi ka vendosur që më datën 24 të këtij muaji do të vizitoj  Kosovën ti viziton edhe këto  tri komuna .

 

10.07.2012

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress