Home » Lajme, Opinione » BE është pikërisht ajo burokraci që Weber e admiroi dhe në të njëjtën kohë e urrente

BE është pikërisht ajo burokraci që Weber e admiroi dhe në të njëjtën kohë e urrente

Ali Hertica 

Në praktikë, megjithatë, parlamenti ishte i populluar nga parti politike që, ashtu si aparati shtetëror, ishin plotësisht të burokratizuar dhe të profesionalizuar. Me kalimin e kohës ato ishin kthyer në makina fushate pa ndonjë qëllim tjetër përveç fitimit të zgjedhjeve. Shumë zyrtarë të partisë nuk ishin asgjë më shumë se po-burra që nuk menduan vetë dhe thjesht ndoqën vijën e partisë verbërisht. Weber pra i kishte vendosur shpresat e tij jo te parlamenti ose te partitë, por tek individët që punojnë me pasion dhe përkushtim nga njëra anë, dhe një ndjenjë përgjegjësie dhe një distancë të caktuar nga ana tjetër, për të zgjidhur problemet e ndërlikuara politike. 

Rëndësia e lidershipit politik si kundërpeshë ndaj burokracisë nuk mund të ilustrohet më mirë sesa nga Bashkimi Evropian. Me sistemin e tij të strukturuar në mënyrë shumë hierarkike përqendruar rreth rregullave të shkruara, procedurave të vendosura dhe specializimit teknik, BE është pikërisht ajo burokraci që Weber e admiroi dhe në të njëjtën kohë e urrente. Për shkak se shumë rregullore evropiane po mbytin, BE-ja shihet nga shumë si pikërisht përbindëshi i tmerruar nga Weber. Kriza e euros gjithashtu ka treguar se disa probleme nuk mund të zgjidhen me anë të rregullave dhe procedurave të vendosura. 

Të vetmit që mund ta mbajnë nën kontroll këtë përbindësh burokratik, Weber ndoshta do të kishte argumentuar, janë udhëheqës të fuqishëm politikë. Por udhëheqja politike evropiane është pikërisht ajo që BE-së i mungon. Shërbimi drejtohet kryesisht nga teknokratë dhe politikanë të Brukselit nga vendet e mëdha anëtare. Shkaku i kësaj mungese të lidershipit politik është se integrimi politik i Evropës ka mbetur shumë prapa unifikimit ekonomik dhe burokratik. Rezultati është që ne kemi një monedhë të përbashkët dhe shumë rregulla evropiane, pa ekzistuar një qendër politike që me të vërtetë mund të marrë përgjegjësinë për këtë. 

Ajo që BE i duhet urgjentisht është jo më pak, por më shumë integrim politik. Duhet të ketë zgjedhje të mirëfillta Evropiane, në të cilat politikanët garojnë për pushtet dhe të kenë mundësinë të shfaqen si udhëheqës politikë në nivelin Evropian. Atëherë sigurisht që duhet t’u jepet edhe më shumë kompetenca për të jetuar me të vërtetë në udhëheqjen e tyre. Dizajni aktual i BE-së siguron që një qendër evropiane e fuqisë nuk mund të dalë kurrë nga toka dhe për këtë arsye nuk do të ketë kurrë udhëheqës politikë evropianë me kompetenca të mjaftueshme për të marrë vendime dhe kështu të kundërpeshojë burokracinë evropiane. 

Ekziston një arsye e dytë pse lidershipi i fortë politik është kaq i rëndësishëm për Weber: të mbajë nën kontroll opinionin publik. Qytetarët janë të paaftë për të kuptuar problemet komplekse politike, e lëre më t’i zgjidhin ato, sipas Weber. Prandaj është detyra e udhëheqësve të mirë ta bëjnë këtë në emër të tyre. Siç u tha më parë, për Weber-in demokracia nuk ishte një sistem në të cilin vetë qytetarët marrin vendime politike, por një formë e qeverisjes në të cilën qytetarët zgjedhin udhëheqësit gjatë zgjedhjeve për ta bërë këtë. Kështu që u takon politikanëve të bindin votuesit për idetë e tyre. Kjo do të thotë që udhëheqësit e mirë nuk duhet të ndjekin opinionin publik, por përkundrazi të përpiqen ta formësojnë atë vetë. 

Ka ende pak për të vërejtur në lidhje me këtë. Deri më tani, partitë e mesme holandeze kanë ndjekur kryesisht votuesit. Gjatë referendumit të vitit 2005, u duk se zërat euroskeptikë morën shumë mbështetje. Që nga ajo kohë, nga frika e humbjes elektorale, ata mezi kanë guxuar të flasin sinqerisht për më shumë Evropë dhe shpesh i përmbahen deklaratës me gjysmë zemre se Evropa është “mjaft e rëndësishme”. Sidoqoftë, për të parandaluar një ndëshkim në shtator, ata do të duhet të sjellin një histori më të mirë. Me afrimin e një fushate elektorale në të cilën Evropa është tema qendrore, dhe dy parti euroskeptike që nuhasin gjak, partitë e mesme më në fund duhet të guxojnë të bëjnë një zgjedhje të qartë për më shumë Evropë. 

Kjo në asnjë mënyrë nuk do të thotë se ata duhet të fshehin faktin se ka probleme të mëdha me funksionimin e BE-së. Përkundrazi, kjo do të thotë se ata duhet t’i identifikojnë ato probleme dhe të tregojnë se këto probleme mund të zgjidhen vetëm duke transferuar më shumë pushtet në Bruksel. Ata mund të tregojnë udhëheqje duke bërë më në fund të qartë se problemet e BE nuk janë rezultat i shumë integrimit politik, por përkundrazi i mungesës së tij. Por për fat të keq, fakti që pa udhëheqja në nivelin evropian ende nuk është një çështje e vërtetë për partitë e mesme tregon se deri më tani ne jemi gjithashtu mjaft pa udhëheqës në nivelin kombëtar.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch