Home » Lajme » BESELIDHJA E RE SHQIPTARE – PETICION!

BESELIDHJA E RE SHQIPTARE – PETICION!

Beslidhja foto bashkohu-1REPUBLIKA E SHQIPTAREVE TE BASHKUAR
BESELIDHJA E RE SHQIPTARE

PETICION!

Drejtuar:
Presidentit te Republikes Bujar Nishani
Parlamentit te Shqiprise
Kryeministrit te Shqipris Edi Rama
Partive politike Shqiptare
Per informim :tere opinionit publik Shqiptare dhe nderkombtare, Trupit diplomatik te
akredituar ne Tirane :
———————————-..
Ndersa jemi ne vijim te proçesit te integrimit , si proçes global instituticional, verejme , nje pa pergjegjeshmeri te theksuar te instituticioneve ne kuader te mjaft ceshtjeve, te cilat lidhen direkt apo ndikojne ne sigurine tone mbare kombtare.
E theksojme ‘mbare kombtare’ kete term ,pasi sikur e dijme :Shqiperia gjindet e copetuar edhe e ndare ne disa pjese, territor i cili u aneksua pergjate mbi nje shekulli duke e defaktorizuar ndjeshem edhe fragmentuar fuqine e saj nder Njerez edhe pasuri kombetare.
(Pamundesia e te berit shtet unik mbi kritere mbare kombetare ,duhet nenvizuar ,si fakt i dobesimit te rrolit te qeverisjes ne kuader mbare kombetare.Ku Shteti amtare, jo vetem te kishte rrolin e njohur te zbehte te kujdesit ndaj Shqipetareve te ndare nder disa multishtete fiktive, por te kishte rrol te drejteperdrejte duke bere unike vendimarrje ne dobi te interesave mbare kombtare.
Eshte pikerisht kjo e mete e madhe e cila na ben te “vegjel” , perkunder shteteve komb(Shtete te cilat i bene kombet duke na marre trojet edhe Njerezit tane)te cilet perballen me Ne biletarisht edhe multibilaterisht me fuqine e tyre bazuar ne te drejten e shtetit komb.
Tashme kemi para faktin e pa kundershtuar, se, objektiva globale integrues ,anashkalohen hapur kur vjen puna e interesave kombetare.Duke na bere ne Shqiptarve te ditur edhe esull ,se ende kombi mbetet kriter moral mbi interesa globale edhe pacifiste.
Retorika e politikes “pragmatiste”ne trajte bajate, vijon te ripertype objektivin shterp:-Shqiptaret do integrohen ne Europe…”Kur , kush edhe si ndodhi ,qe nje komb i copetuar u bashkua si popull nder interesa te vet ,jasht terrenit te vet, duke prodhuar qeverisje te pavarur edhe solide ?!
Natyrisht qe duhet te integrohemi , madje sa ma pare , por nderkohe integralisht duke ja njohur te drejten vetes dhe duke e kerkuar me vendosmeri, gjetjen e mundesive per nje integrim te brendeshem ne trajte unike.
Sa kohe jemi ne kete gjendje absurdi,levizjes patriotike Shqiptare ngado gjindet brenda kufijve, ne diaspore edhe emigracion i mbetet detyre edhe obligim, te trajtoje ceshtjen si nocion mbare kombtare deri ne realizimin e te drejtes se berit shtet unik mbi kritere mbare kombtare.
Ne kete konteks, ky Peticion tenton te terheqe vemendjen tuaj duke saktesuar dhe sjelle posacerisht kerkesen per te cilen ju drejtohemi:
Eshte e njohur ,tema e hapur nga organizatat ambjentaliste edhe patriotike, ne lidhje me mundesine e marrjes se sasive ujore te lumejve Radika edhe Vjosa nga ana e fqinjeve.
Na thuhet nga pala qeveritare :se nuk dijme, nuk ka projekte.Nder kohe, kur ka , edhe ne terren konkret fqinjet hapin llageme, punojne duke na vene para faktesh te kryer.
-Ka vendime te cilat te cilat ne forme bujare u japin fqinjeve sasira te medha uji (shih v 1989).
-Ka projekte deri aty ,sa jane bere edhe kerkesa per financime nga Banka boterore.
Por nese vijohet te kembengulet se nuk ka , atehere po ju drejtohemi duke ju vene ne dijeni :
– Njihuni me projektin e realizimit te kanalit(koridorit) ujore BEOGRAD- SELANIK!
Ky projekt! ka ekzistuar ne mendjen e shovinistev edhe Cubriloviceve kohe me pare,kur po zbatohej plani i pushtimit te Shqiperise veriore(Sanxhak i Nishit Lugina e Presheves)
Kohe kur po zbatohej plani i shfarosjes se Shqiptarve, debimit te tyre masiv ne Turqi
e jo me kot u zbatua plani makaber “KREHJA”.Po ashtu kohe kur trojeve Shqiptare i shkeputet Cameria. Kohe kur u projektua plani i debimit te tyre nga trojet.
A e dini pse, sepse sot ,kur fare hapur po realizohen keta plane grabitese , sot, te mos perballeshin me Shqiptaret edhe shum kush nga Ju te thoshte :-“Ky nuk eshte problemi yne …Sanxhaku, Lugina nuk jane tonat, Cameria po ashtu ,pse me vendime nderkombtare na i moren…”!
Por nese beme strucin mbi nje shekull kohe kur na e hoqen pavaresine edhe vijuam te themi e kemi shtetin por te cunguar, tashme po perballemi me vete falimentimin.
Nese na ndane planet makabre dhe na ndane ideologjite, ujrat e lumejve na bashkojne .Per kedo ,qe paksa ka shkolle e kupton, se,hapja e ketij kanali te lundrueshem neper trojet tona , lidhja e tij ne det ne Selanik , flet per defaktorizim te metejeshme ne planin afat gjate ekonomik. Portet tona ne Adriatik edhe Jon me nuk do e kene ate rendesi strategjike . Rruget e Kombit edhe Arberit nuk do e kene me ate efikacitet.
E pra Radiken qe te kuptohet edhe Vjosen edhe nje sere lumenjsh tevegjel mes kesaj hapesire ,do na i marrin per te bere te lundrueshem kete kordor te lundrueshem.
PrA: ATA NA MARRIN UJIN E PISHEM GJE TE CILEN E KANE REALIZUAR NDER DEKADA PACIFIZMI MJERAN SA EDHE VIJOJNE, EDHE VETE DALIN NE DETE.
Ne lidhje sa me siper kerkojme:
1)Marrjen ne shqyrtim me tematike te posacme te ketij problemi ne instutiticionet e shtetit , parlament , qeveri , Gjykaten kushtetuese etj.
2)Konsiderimin e trojeve te aneksuar ,ceshtje te hapur edhe trajtimin e tyre si ura bashkjetese . Te kerkojme bashkarisht ne tera instituticionet nderkombetare ku te na thuhet: Ku jane ne keto troje Shqiptaret, ku i kane pronat e tyre. Pse keta fqinjet na i debuan, na i vrane edhe bene tilla plane shfarosese?
3)Sakaq te ndalemi per te analizuar edhe bere ceshtje faktin e kesaj gjendje. A mundemi keshtu te integrohen Shqiptaret ne vendet fqinje kur keta perballen me gjenocid edhe plane shfarosese, me zhvillim jo te barabarte?
Eshte kjo nje ceshtje qe na ben bashkarisht Shqiptare , ta duam vendin, pasurite , trojet per te cilet brezat u sakrifikuan. E nese instticionet tona nuk ndalen edhe seriozisht , te dihet: se kurre nuk ka paqe sociale aq te desheueshme per integrim. Nuk ka qetesi shpirterash gjendje qe e kerkon ardhmeria e nje kombi.
Ky eshte problem madhore ne te cilen gjejne pergjegjesi , maxhornca edhe opozita, te shkuar edhe te sotem tedjeshem edhe te pardjeshem. Askush mos marre rrolin e paditesit edheakuzuesit, bashkarisht te ndalet per te ndaluar menjehere kete aktivitet anti Shqiptare ngaku interesa madhore dhe interesa kombetare ,demtohen mbare kombetarisht. Ketu kane detyrime tere politika edhe instituticionet ku jane ne Prishtinen edhe ne Maqedoni etj.Duke e konsideruar nje ceshtje te sigurise mbare kombtare edhe jo si deri me sot, Shqiptaret duhet te jene bashke ne keto momente.

5 Mars 2014

Beslidhja vula

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch