Home » Lajme, Opinione » Borgjezia të heqë dorë nga besimi në sistemin politikë

Borgjezia të heqë dorë nga besimi në sistemin politikë

Ali Hertica 

Sigurisht që spekulimet kanë filluar të rriten. Numri i sondazheve po rritet gjithashtu me shpejtësi. Tashmë ka shumë debate në media rreth kandidatit më të përshtatshëm për krytar shtei. Për të fituar favorin e votuesit, partitë e ndryshme përpiqen të tejkalojnë njëra-tjetrën në masat shtrënguese. Goditja duhet të bjerë atëherë bëhet e qartë se cila parti do të ketë kashtën më të gjatë. Një ekonomi krejtësisht e bllokuar Kriza ekonomike po ndizet në të gjithë botën. Askund nuk ka një rreze shprese.Edhe këtu kriza është më e thellë se kurrë dhe shifrat e rritjes janë në një pikë të ulët të paparë. Shifrat e rritjes janë ende në rënie, fuqia blerëse është në rënie dhe papunësia po rritet me shpejtësi. Deficiti vjetor i buxhetit është dyfishuar, borxhi kombëtar është rritur një herë e gjysmë dhe pagesat e interesit për borxhet e papaguara janë rritur me 45%. Ende nuk u rikuperua plotësisht nga tronditja,  gjithçka kërcënoi të ngecte, burgeoisie kërkon me padurim mënyra për t’i çuar gjërat përsëri, pa nxitur inflacionin. Por, përkundër të gjitha masave, ekonomia ka pak shanse të rikthehet në rrugën e duhur. Për shembull, ekonomistët në raportin e tyre tremujor ekonomik “Asnjë rimëkëmbje e qëndrueshme e kërkesës. Sidoqoftë, nuk ka rimëkëmbje të qëndrueshme të kërkesës, sepse investimet e biznesit ngadalësohen dhe ka pasiguri në lidhje me shpenzimet e qeverisë dhe konsumatorit “. Por sigurisht që borgjezia duhet të ruajë besimin e saj në forcën e ekonomisë Kosovare . Kjo është arsyeja pse të gjitha llojet e politikanëve pohojnë në të njëjtën kohë se ekonomia tashmë po shkon më mirë. “Pas krizës financiare ndërkombëtare, Kosova është në gjendje relativisht jo të mirë në Evropë”. (…) “Ne nuk po ecim aspak mirë ndërkombëtarisht.” Tani gjithashtu e pamundur për borgjezinë të heqë dorë nga besimi i saj në sistemin e saj  politik dhe nuk ka zgjidhje tjetër përveçse të kërkojmë furishëm një mënyrë për të dalë nga kriza. Por e vetmja zgjidhje që borgjezia mund të na ofrojë është ajo e më shumë shfrytëzimit, më shumë papunësie dhe më shumë varfërie. Shkurtimet masive, të cilat tani duhet të zbatohen, e bëjnë këtë më të qartë se kurrë. Sepse kushdo që është atjeqeveria vjen, pavarësisht se çfarë shkurtimesh buxhetore do të bëhen, është klasa punëtore ajo që do të duhet të paguajë faturën. Shkurtimet e buxhetit, të një madhësie të paparë në historinë politike mënyrë që të zvogëlohet në mënyrë drastike borxhi kombëtar, deficiti buxhetor dhe interesi i borxhit të qeverisë.  

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch