Home » Opinione » “Buka “ e frigasve dhe frigjët serb

“Buka “ e frigasve dhe frigjët serb

“Herodoti shkruan se faraoni Psammetich I. kishte dashur të vendosë se cila ishte gjuha më e lashtë në botë (tek zëri në frengjisht thuhet, cili ishte kombi NATION, populli më i lashtë në botë ). Për këtë arsye ai kishte dhënë bariut të vet dy fëmijë të sapolindur duke i ndaluar rreptësisht që fëmijët të dëgjojnë ndonjë fjalë dhe për këtë bariu duhej të kujdesej. Fjalën e parë që ata do ta shqiptonin, duhej t’ i tregohej menjëherë faraonit. Pas dy viteve bariu i tregoi atij se fëmijët qenë futur në dhomë me duar të shtrira duke kërkuar: BEKOS!

 

Pas kërkimeve që bëri faraoni, arriti të kuptojë se fjala BEKOS ishte fjalë frigishte dhe përdorejprej tyre për BUKËN e gatuar nga mielli i grurit dhe kështu, egjyptasit e lashtë, pranuan se frigishtja ishte gjuha më e vjetër e botës. Fjala BEKOS është gjetur edhe tek shkrime tjera paleo-frigishte. Mendohet se ka lidhshmëri me foljen backen të gjermanishtes, që dmth. Pjek,thuhet në mes të tjerash tek wikipedia në italishte,por autori italian nuk ka përmendur fjalën shqipe BUKË.  ( Nga shkrimi i Lis Bukurocës per Herodotin dhe bukën )
As autori Italian e as ata serbë nuk e përmendin shqipen. Sigurisht që jo , se të dy palëve, shqipja iu prishë punë . Në pyetje është vjetërsia e një populli  : si italianët  ashtu edhe serbët e duan për vete vjetërsinë e një populli historik. Eshtë  për çudi që vetem ne shqiptarët ,mundohemi ta bejmë veten dhe historinë tonë sa më të re – e re në kuptimin historik do të thot i posa ardhur.

Me temën e Herodotit dhe Bukës  , ja se çka shkruajnë serbët të cilët nuk lenë gurë pa lëvizur që ta gjejnë serbin si fillestarin e kësaj bote.

Për “ hatër “ të skeptikëve , shqiptarëve që iu ka mbushur koka turqi dhe arabi , po i japi disa fragmente të ” studimeve” serbe . mu për këtë temë në origjinal : “ Семантички, Бриги су од ариј. б’ригу, оличење планете Венере (= Дана) а ово (полу)божанско име као именица значи “брег” по коме је народ добио име Бреги, Брегјани, Брежани или Брђани. Половином 19. века било је седам србских племена Брђана, међу којима су Кучи. Али, Кучи су најбројније племе у Авганистану, а има једно племе Куча у Свенској (Шведској), док су чак на северу Британије Бриганти са својом епском хероином Бригантијом, истоименој ирској светитељки Бригид (Бригит) богињи лечења и носиоцу култа плодности који се у Ирској слави 1. фебруара.” (http://www.vaseljenska.com/vesti/najdrevniji-narod/ ) Ja edhe shqip, e përkthyer me kujdes : “ Në mënyrë semantike brigët arian janë pasqyrim i planetit Venera ( Afërdita ) dhe këtë emër (gjysëm)hyjnor e murrën populli i atëhershmë nga “bregu” (serbisht , pra bregu fxh) dhe u quajtën Bregasit ,Brehjanët , Brezhanët apo Bërgjani . Në shekullin 19 ishin 7 fise serbe ( serbët nuk kan ndarje fisnore fxh) Bërgjanësh , nga të cilët ishin edhe Kuqët. Kuqët janë fisi më i madh në Afganistan, por ka Kuq edhe në Svenska ( Suedi), për deri sa edhe në veriun e Britanisë ( së Madhe fxh ) janë brigandët (britët fxh) me emrin e tyre epik Bregantija ( Britania fxh), gjithashtu edhe hyjnesha irlandeze Brigita .( perëndesha e mjekimit si dhe  e bartësit të kultit të pleshmërisë që tek ata që festohet  (në Irlandë ) me 1 Shkurt  të çdo viti  ( edhe sot fxh)

Por nuk mbaron me kaq ; kush janë Brigët dhe ku ishte  Brigia , të cilët edhe libri i shenjt i përmend. Pastaj Brigët , paraardhësit e serbëve quheshin popull “hyjnor “ dhe popull mitik  të cilët njerëzimit ia sollën zjarrin ( 10,46 )
Ku mbetën Brigët dhe të gjithë serbet antikë – pyeti autori . ai e mallkon historinë e shkruar në mënyrë “thash e themesh”  për t`i  shpikur  “ Slavët” virtual .(Где су онда нестали ти Бриги и сви антички Срби, који су у историографији познати под још неколико стотина различитих имена? Нигде, они су ту где су одувек, само су помоћу “научног шибицарења” претворени у виртуелне “Словене”! )
(Медија је земља библијске рајске реке Фисон (Дунав) у којој има злата (Постање, 2,13), а звала се Сербан вели Бошар. Потврду ове Србије даје Свето писмо под прикривеним називом Хавила који треба читати Сабира, а народ Сабири, јер, Јевреји и Источни народи слово “с” редовно замењују спирантом, уз замену течних сугласника што је редовна појава у свим језицима. Да ли је онда чудо што се библијски опис географске Србије поклапа с њеним именом? )

E shihni që serbët nuk pranojnë të jenë as sllav , por duan që të jenë edhe frigjë(brigjë) , edhe pallazg, edhe ilirë edhe malësorë si Kuqët edhe … .Dhe ne çka jemi , kush jemi dhe nga erdhëm?

Fahri Xharra,23.07.15 , Gjakovë

frigjët serb
Foto nga http://www.vaseljenska.com/vesti/najdrevniji-narod/

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress