Home » Histori

AHMET KRASNIQI,NJERI I PAQES, I LUFTËS, I PËRJETËSISË

Nga: Kolonel Ahmet ALISHANI – ish shef i Shtabit të Përgjithshëm të FARK-ut, Kosovë Kolonel Ahmet Krasniqi është lindur më 15 Janar 1948 në Zhilivodë të Vushtrrisë, Kosovë, në gjirin e familjes së patriotit Aziz Zhilivoda. Shkollen fillore e kreu në Zhilivod dhe Hade, ndërsa të mesmen në Prishtinë, pastaj regjistrohet në Akademinë Ushtarake të Ushtrisë Tokësore... 

Jehu i tingllëmës buzë lartësive qiellore dhe marrëveshja Osmane me Kishën Ortodokse pas rënies se Konstantinopojës

Nga Nue Oroshi Tregimi për të pambërrishmën rreth përputhshmërisë së një realiteti që sillet e mbeshtillët duke e krijuar një lëmsh të madh por të çthurur dhe të ngatërruar shumë me njëra -tjetrën që nuk po i gjindet fija e zgjidhjes.Shpeshherë lëmshat mitologjik duke u mbështjellur në luftën e Anteut për tokën sillën rreth Penatëve dhe Larëve që ishin... 

Frashëllinjtë flamurtarë të Kombit

Nga Azgan Haklaj Naim Frashëri dishepull i lirisë, apostul i shqiptarizmit, ideolog i Bektashizmit, konstruktor i bashkimit kombëtar, Shtetit Komb të shqiptarëve, arkitekt i doktrinës së integrimit dhe progresit të Shqipërisë midis kombeve të civilizuara Meditim në vitin jubilar të 120- vjetorit të kalimit në amëshim të Bilbilit të Gjuhës Shqipe, Rilindasit të shquar... 

TELEISJA E FYTYRËS SË NUSES NË PRESHEVË ME RRETHINË

Shkruan : Xhemaledin SALIHU, profesor Hyrje Presheva në kohën antike, i takonte Dardanisë. Në kohëra të ndryshme, kjo qytezë u sundua nga romakët, bizantët, sllavët, turqit e jugosllavët, mirëpo asnjëherë nuk u dorëzua dhe me dinjitet e xhelozi të madhe ruajti dhe mbrojti traditën dhe kulturën popullore. Ritet e dasmës shqiptare u ruajtën gjeneratë pas gjenerate dhe... 

ZEJTARIA DHE TREGTIA NË PRESHEVË

Shkruan : Xhemaledin SALIHU, profesor Hyrje Zanafilla e zejeve dhe vjetërsisë së tyre në Preshevë, sipas kërkimeve dhe shënimeve arkivore të gjetura daton që nga shekulli XVI apo më konkretisht që nga regjistrimi i vitit 1570. Atëhërë për herë të parë u regjistrua një zejtar-farkatar i quajtur Damjan. Poashtu në këtë shekull, Presheva pas Vranjës, por para Vllasinës... 

Lokalitete dhe vendbanime arkeologjike në Preshevë

Shkruan : Xhemaledin SALIHU, profesor “Ata që nuk e njohin të kaluarën janë si foshnja – nuk dinë gjë!” (Lucrecius Car).  “Popujt, si dhe foshnja, kanë rritën e vet dhe kjo rritë bazohet në njohuritë dhe përvojat e fituara nga e kaluara, nga rrënjët individuale e kolektive. Këto rrënjë gjenden në trashëgiminë kulturore, të krijuar nga njerëzit dhe për... 

Korridori ndërkombëtar Adriatik Alpe, aorta e Kombit Shqiptar

Nga Azgan Haklaj Ne ideatorët e tij shpresojmë që ky projekt të realizohet nga Kryeministri i ardhshëm i Shqipërisë Lulzim Basha Lugina e Drinit një “Parnas” shqiptar Rrugët janë po aq të rendësishme për zhvillimin ekonomik, kulturor e civilizues të një kombi siç është sistemi i venave dhe kapilarëve për qarkullimin e gjakut në trupin e njeriut.Qysh... 

EDHE NË MESJETË, LIDHJA TREGTARE, KULTUROREE RAJONIT TË VRANJËS, LUGINËS SË PRESHEVËS ISHTE ME PRISHTINËN DHE KOSOVËN

Shkruan : Xhemaledin SALIHU, profesor Lugina e Preshevës, në  Mesjetë ishte fushë e shumë ngjarjeve historike e luftarake për shumë arsye, por arsyeja më e rëndësishme  ishte ajo sepse Karadaku i Preshevës u bë një vijë komunikacioni e qarkullimi tregtar e kulturor me shumë rëndësi. Gjegjësisht, Lugina e Preshevës u bë varijantë e udhës më shumë rëndësi... 

Më 2 korrik 1990, delegatët shqiptarë të Kosovës, përmes deklaratës, shpallin pavarësin e Kosovës nga Serbia

Me rastin e 30-vjetorit të Deklaratës së 2 Korrikut, gazetari Nuhi Bytyçi ka ndarë momente të asaj kohe kur delegatët shqiptarë të Kuvendit të Kosovës po përgatiteshin për të miratuar dokumentin e rëndësishëm me të cilin do të shpallej pavarësia e Kosovës nga Serbia. Në “Librin e luftës”, Nuhi Bytyçi jep detaje nga periudha e asaj kohe kur ai së bashku me kolegët... 

Dera e Lirisë

Projektë/IdenëDuke u bazuar ne publikimin se eshte duke u ndertuar nje memorial/ shtigjet  ku luftuan ushtaret e  Zones se Nerodimes. Vendosem qe te japim kete ide si kontribut te lirise qe kemi tani nga pjestaret  UÇK-së të kesaj zone. Me kete derë jemi munduar te pershkruajm se ajo ku po hyn vizitori është diqka madheshtore, jo ne dukje por ne vepra, po ashtu njëherit të tregojme vleresim... 
© 2020 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch