Home » Lajme, Opinione » Çfarë bën Qeverit e Udhëhequra nga PDK, LDK dhe AAK-ja, për Luginën e Preshevës

Çfarë bën Qeverit e Udhëhequra nga PDK, LDK dhe AAK-ja, për Luginën e Preshevës

Shkruan: Refik HASANI

Përgjigje lidhur me takimin e sotëm të Kryeministrit në detyrë, z.Avdullah Hoti, me përfaqësuesit nga Presheva e Bujanoci, por mungonte përfaqësuesi ngaMedvegja. Ditë më parë edhe kandidatit i PDK-ës për Kryeministër z.Enver Hoxhaj, publikoi 7 zotime të ashtuquajtuar për Luginën e Preshevës. I kujtoj opinionit të gjërë se vetëm në fushatë zgjedhore kujtohet kjo krahinëshqiptare e mbetur padrejtësisht nënë administrimin e Serbisë, dhe nga këto premtime nuk do të ketë asgjë, pasi nuk jan zbatuar e realizur,si:

1.Rezolutanga Kuvendi i Kosovës për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë i miratuar, datë 06.06.2013,

2.NëGjilan është hapur zyrja, datë 30.12.2014, për Medvegjë,Bujanoc dhe Preshevë,

3.NëKuvendin Komunal-Gjilan,është miratuar vendimi mbi formimin e Komitetipërbashkëpunim ndërkufitarë,datë 27.06. 2013,

4.Qeveria në detyrë, më datën 28.09.2020, pas një takimi sikur i ditës së sotit, u zotua se do themelon Zyrën për ofrimin e asistencës për qytetarët e Luginës së Preshevës, Të gjithë më parë ishin premtime në fushata zgjedhore e zotime, por

5. Nuk jan ndarë ndihma e premtuar lidhur me Abetaret, Materniteti në Preshevë, etj. Qeveriae Kosovës edhe në takimet të përbashkëtame qeverin Shqiptare nuk kan dhënë asnjëefekt përveqë jan premtuar të ndahen nga 50 mijë euro, e të cilat nuk dihet nëse jan ndarë. Poashtu, Parlamenti dhe Qeveria e Kosovës asnjëherë nuk janpërcaktuar sakt për Referendumin e datës 1 e 2 Mars 1992, për luftën dhesakrificën e UÇPMB-ës, për Marrëveshjen e Konçulit, për heqjen e Lapidarit të UÇPMB-ës, për pasivizimin e adresave, diskriminimin e vazhdueshëm etj. Dhe Republikae Kosovës nuk kan asnjë platform e asnjë strategji për ta shtruar e ngritur në nivele e instanca të BE-ës dhe mekanizmatë OKB-së. Për dy dekada të gjitha qeverit e udhëhequra nga subjektet politike PDK-LDK-AAK, asgjë skan ndihmuar Luginën e Preshevës, përkundrazi kankrijuar konfizion në mesin e qyetarëve të kësaj krahine edhe në instanvca enivele të jashtme. Kryeministrinë detyrë, z.Avdullah Hoti, dhe kandidati për kryeministër nga PDK-ja z.Enver Hoxhaj, por edhe ish-Kryeministri z.Ramush Haradinaj, me asgjë nuk e kan ndihmuar Preshevën, Bujanocin eMedvegjën. Vetëm ish-Kryeministri i Kosovës z.Albin Kurti, ka ndarë 500 mijë euro ndihmë dedikuar për Medvegjë, Bujanoc e Preshevë jan, ku për dy dekada Shqipëria dhe Kosova bashkë nuk i kan ndarë këto mjete. E vetmja shpresë është jo vetëm për Kosovën por edhe Luginën e Preshevës.

*Autori, ka disakumtesa në konferenca shkencore për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, por edhepunime të publikuara, për diskriminim, pasivizimin e adresave,formimi ikomitetit për bashkëpunim ndërkufitarë,ka trajtuar e propozur,si:Reciprocitetin, rikonfirmimit të Referendumit datë 1 e 2 mars 1992, shqyrtimi irealizimit të Marrëveshjes së Konçulit,rexhistrimin e popullatës,inicimin që tëmiratohet një rezolut,ngritja e një fondi të përbashkët nga dy qeverit, formimi një Komisioni mikst nga Parlamenti Shqipëri-Kosovë, etj.

11 Janar 2021

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch