Home » Lajme, Opinione » Çfarë do të ndryshoj për Serbët dhe fqinjët Presidenti i Serbisë z.Vuçiq!?

Çfarë do të ndryshoj për Serbët dhe fqinjët Presidenti i Serbisë z.Vuçiq!?

Shkruan: Refik HASANI

Mbajtja e zgjedhjeve presidenciale në Serbi dje është pritur nga shumë qarqe jo vetëm në hapsirat ish-Jugosllave e Ballkan por edhe më gjërë. z.Aleksandar Vuçiç, një ish-Sekretar i Partisë Radikale të Serbisë me von krijoi Partinë Përparimtare të Serbisë duke marrë postin dy herë radhazi Kryministër i Serbisë dhe si parti më e votuar në dy parë zgjedhje është një lider që është dy rritur furishëm në fuqi të votava të marra. Tani sipas të gjitha gjasave që në ruandin e parë do të jetë President i Serbisë. z.Vuçiç, për një mandatë do të jetë president shumë i votuar dhe do të mbahet mendë që si ish-ministër që ishte gjatë bombardimeve të NATO-së në Serbi.Vetë kalimi nga pozita e Kryemnistrit, futja në garë për presidentë dhe fitorja që në ruandin e parë fletë për një fuqi. Por, këtij rezultati do të hapen shume pytje: Si kush do të zëvendësoj në pozitën e Kryeministrit. Befasi e këtyre zgjedhjeve ishte kandidati i dytë nga z.Sasha Jankoviq, një ish-Avokati i Popullit, dhe debakli për kandidatin për president Radikalin z.Vojisllav Sheshel. Nga këto është pritur shumë më shumë nga diplomati z.Vuk Jeremiq, që është ranguar shumë dobët. Presidenti Serbisë z.Vuçiç, çfarë do të sjellë për Serbët në Serbi,në krijimin urave të reja të fqinjësisë së mirë, apo do të rifilloj një kthim mbrapa në tentimin që Serbia me politikën e vetë të tentoj të dominoj mbi ish-Republikat Jugosllave tani shtete të pavarura dhe sovrane. Nga Presidenti do të varet shumë edhe pse sipas kushtetutës në fuqi nuk ka ndonjë komptenc të madhe, por si Parti Përparimtare e Serbisë ka fuqi në Parlament të Serbisë. Presidenti z.Vuçiç, çfarë do të sjellë, do të afrohet me Federatën Ruse apo me BE-në.Unë në tri vazhdime kam shkruar që Serbia është në mesë të BE-së edhe Rusisë, sigurisht do të vazhdon kështu se më së miri do të përfiton nga dy palët.Me Presidentin z.Vuçiç, a do të ndryshoj diskursi politik në Serbi në raportet me ne shqiptarët veçmas me ndryshimin e Kushtetutës së Serbisë që ende figuron Kosova. Ajo që është me rëndësi për opinionin e gjërë jo vetëm shqiptarë a është pikërisht ky Presidentë që do të fillon një kapitull të ri në raportë që të njoh Republikën e Kosovës dhe që përfundimisht do të bëhet ndërperja e luftës jo e shpallur në mesë të dy popujve më të mëdhenjë në këtë pjesë të Ballkanit dhe Evropës që jan Shqiptarët dhe Serbët.Presidenti z.Vuçiç,do të jetë më i fuqishëm deri më tani, mendoj që e ka shkallën më të lartë të fuqisë politike . A do fillon rrugës së ish-kryeministrit të vrarë të Serbisë dhe ish-liderit të Partisë Demokratike, Zoran Gjingjiq. Në kohën që po jetojm kur ka shumë përplasje në mes të Rusisë dhe SHBA-s, në Serbi keni shumë forca të Rusisë, kur mekanizmat dhe instancat e BE-së kan telashen më të madhe. Në kohën kur Bosnjë Hercegovina ka shumë vështërsi të funksionon, në kohën kur Maqedonisi, është pikë pyteje e msdhe të ekzistimit të këtij shteti,në kohën kur Malit i Zi, pati një grushtë shtetë. Çfarë do të sjellë për Serbët dhe fqinjët, Presidenti Serbisë Vuçiç,të gjitha këto dhe pyetje tjera do të jep përgjigje vëtëm koha nëpër të cilën do të kalohet.

3 prill 2017

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch