Home » Lajme, Opinione » Çfarë është udhëheqja autoritare

Çfarë është udhëheqja autoritare

Ali Hertica 

Për të kuptuar fuqinë e udhëheqjes autoritare, është e rëndësishme që së pari të kemi një kuptim të mirë të vetë fjalës autoritare. Autokratikisht rrëfen se dikush përcakton rregullat e tij. 

Autoritar gjithashtu do të thotë që dhe përdoret shpesh në kuptimin e kryelartësisë ose arbitrarëve. Por kjo është më shumë mënyra në të cilën dikush përcakton rregullat e tij,domethënë pa dëgjuar të tjerët.Një hap më tej merr një kuptim tjetër të autoritarizmit. Domethënë, dikush jo vetëm që përcakton rregullat e tij, por gjithashtu ua imponon atyre të tjerëve. Një edukatë autoritare është, për shembull, një edukatë në të cilën fëmijët nuk kanë asgjë për të thënë.Një mënyrë më pozitive që dikush vendos rregullat e veta është nëse dikush është personi më i mirë për të vendosur rregullat, sepse ata janë një autoritet në fushën e tyre. 

Nga kuptimi i fjalës autoritare mund të nxirrni përfundimin se udhëheqja autoritare do të thotë që një person të marrë të gjitha iniciativat për një grup njerëzish. Udhëheqja autoritare është një stil lidershipi në të cilin një individ merr të gjitha vendimet, pa kërkuar kontribut nga grupi. Prandaj, udhëheqësit autoritarë zakonisht bëjnë zgjedhjet e tyre bazuar në idetë dhe vlerësimet e tyre. Për shkak se udhëheqja autoritare do të thotë që një person të marrë vendimin për një grup, ai gjithashtu shihet shpesh si diktatorial ose regjentik. Por kjo është një shoqatë negative që është e vërtetë vetëm në situata kur udhëheqja autoritare nuk është e përshtatshme. Sidoqoftë, ka edhe situata të mundshme, shih më poshtë, ku udhëheqja autoritare madje është e nevojshme për të qenë i suksesshëm. Ashtu si të gjitha cilësitë e tjera të udhëheqjes, udhëheqja autoritare është pra efektive në disa situata dhe jo në të tjera. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch