Home » Lajme » Çfarë kupitimi ka madhësia për republikën e kosovës

Çfarë kupitimi ka madhësia për republikën e kosovës

Ali Hertica3Demokracia e drejtpërdrejtë nuk përdor mjete deryruse.Kjo formë qeverisjeje është e hapur pikërisht për qëndrime të tilla që duhen ndaluar.Demokracia e përfaqësuar ,në terminologjinë e Medisonit,një repubublikë,përkundrazi të hapë mundësi të mëdha.Këto gjenden në dy veçori; 1)pushteti i shoqërisë delegohet te një numër më i vogël njerëzish,2)qeverisja përfshin shumë më tepër njerëz dhe mbulon një rajon të madh

Veçoria e parë bën që pikëpamjet thjeshtohen dhe zgjerohen,duke u filtruar nëpërmjet një organi të zgjedhur nga populli me qytetarë që kanë aq zgjuarsi sa të shikojnë interesat e vendit dhe që me patriotizëm dhe veprime të drejta nuk i sakrifikon ato për interesa të pjesshme afatshkuret.Shtrohet pytja a ka ni demokraci të till Kosova që në të njëjtën kohë,që me shpirtin e fraksionit,paragjykime lokale dhe qëllime të këqija, nëpërmjet intrigave,korrupsionit apo mënyrave të tjera siq po përdorën në Kosovë apo mënyrave të tjera,të marrin vota që duhen dhe të tradhtojnë vendin e tyre.

Çfarë kupitimi ka madhësia për republikën e kosovës ? A duhet me qenë republika më e vogel apo më e madhe,më të mira për mirëqenien e përgjithshme. Antarët e tyre do të bënin plane.Që do t’i kishin gjithmonë parasysh, do të pajtoheshin për rregullat konsekuente dhe do të vendosnin forma të pakthyshme.

Ata mund të marrin pjesë më të madhe të fitimit dhe prandaj,mbështeten në një angazhim më të forte.Si pasojë janë në sulm me detyrime që të fitojnë.Masa përkundrazi,kërkon të ruajë, prandaj është në mbrojtje.Kjo të çon në plogështi ,ndryshe ndodh me të zgjedhurit nga populli.Ata frymëzohen nga shpirti i kolektivit që janë pak,ata janë të dukshëm dhe janë vendosur në një sken të lartë politike dhe i marrin forcat dhe qëndrushmërin nga ambicja që kanë në shpirtin e tyre.

Populli i zgjuar përfaqësusit e tij nga shtersa e pasur,ku keta kan shumë gjëra për ti rujtur nën ombrellen e tyre,edhe ne ditët e qeta ata e mbajnë një sy të hapur mbi lëvizjen e pushtetarëve dhe janë instrumete të qeveritarëve që sinjaliztojnë në kohë

Dy vlerësime flasin për përparsitë që ka republika e madhe,për të parandaluar ndonjë komplot të mundshëm,kjo do të thotë se mundësia për të zgjedhur një rrugë të përshtatshëm dhe të drejt ndaj qdo kujtë.

Përveç kësaj,në rajonet me demokraci të drejtpërdrejtë do të thotë në rajonet e mëdha interesat dhe grupimet ndryshojnë më tepër se tek ne ku krijohet një grupim i tret me motive të përbashkta për të mos e cenuar të drejten e qytatarëve të tjerë.për më tepër,edhe sikur të ekzistonte një motiv i tillë,do të ishte vështirë të sqarohej forca e tij dhe të organizohej një aksion i përbashket.

Sikurse një shumicë të ishte e bindur se të gjithë kishin të njëjtat mosbesime,sa më shumë që të ishin për të arritur qellimin e tyre.

Ali Hertica

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress