Home » Lajme, Opinione » Dallimi midis lobit dhe nepotizmit

Dallimi midis lobit dhe nepotizmit

Ali Hertica 

Politikanët duhet të ndikohen në një mënyrë të tillë që të promovojë funksionimin e demokracisë. Politika nuk zhvillohet në dhomën e këshillit ose në dhomën e Përfaqësuesve. Diskutimet që zhvillohen atje janë më tepër pjesa e fundit e një diskutimi, madje edhe më e ndërlikuar: ajo midis politikanëve dhe palëve të interesit. Lobimi, qoftë i kryer nga lobistë apo njerëz të tjerë që përfshihen në politikë, është një pjesë thelbësore e funksionimit të politikës. 

Të gjithë po lobojnë. Lobimi po përpiqet të fitojë simpati për pozicionin tuaj (politik). Lobistët e mirë dhe me përvojë i njohin njerëzit me të cilët duhet të flasin, njohin sfondin e diskutimeve politike, temat dhe janë me përvojë se si të paketojnë një mesazh. Lobistët me përvojë janë në mënyrë të padiskutueshme përpara të tjerëve në arritjen e politikanëve. 

Lobistët e mirë janë një përfitim i demokracisë. Ata shtojnë njohuri, mbikëqyrin fushën e lojës dhe mund të ndihmojnë politikanët të marrin vendime. Lobistët e mirë gjithashtu mendojnë për reputacionin e tyre; nëse i jepni politikanëve përshtypjen se nuk po u siguroni atyre në asnjë mënyrë me ndershmëri, ata nuk do të dëshirojnë të flasin me ju herën tjetër. 

Por, a kanë fuqi lobistët me këtë? Vendimi përfundimtar për temat merret nga vetë politikanët. Dhe ata duhet të përgjigjen vetë. Mbetet përgjegjësia e politikanëve të kuptojnë angazhimin e lobistëve dhe të marrin vendimet e tyre. Transparenca është pjesë e kësaj; lobistët e mirë dhe politikanët e mirë mund të shpjegojnë në çdo kohë se për çfarë përfaqësojnë dhe pse bëjnë zgjedhje të caktuara. Reputacioni është gjithçka; Ndjekja e lobistëve verbërisht është po aq e mençur për politikanët sesa për lobistët që të përpiqen të ryshfet politikanëve. Në të dy rastet ju e dini që kjo është në kurriz të funksionimit tuaj. 

Ndërsa qëllimi përfundimtar i lobimit është të ndryshojë sjelljen e qeverisë, një lob ka për qëllim ndryshimin e politikës së qeverisë,bëhet fjalë për lojën politike. 

Kjo është ndryshe me klientelizmin, pasi ekziston ende në disa pjesë të Hollandës. Të ndikosh në sjelljen e qeverisë në dhomat e pasme, për shembull duke bërë marrëveshje rreth shpërndarjes së parave, ndikimit dhe fuqisë në këmbim të mbështetjes politike, është avokim dhe mund të ngjajë me lobim, por nuk është kështu. 

Në një holl ka një shkëmbim mendimesh; shkëmbimi i pushtetit në klientelizëm. Lobi është një pjesë thelbësore e demokracisë, nepotizmi dhe klientelizmi vrasin demokracinë. 

Në kohën time në Feijenoord u përballa me një kombinim të anëtarëve të caktuar të partisë, organizatave të banorëve dhe punëtorëve të komunitetit të cilët tradicionalisht ishin mësuar të ndanin pushtetin, paratë dhe punët midis tyre. 

Organizatat dhe banorët, kryesisht të zemëruar dhe të zhgënjyer, por ata vazhduan të mbajnë procedurat që ishin të kushtueshme dhe të padobishme, kryesisht për të përjetësuar pushtetin ton Unë u përpoqa të bëj diçka në lidhje me këtë duke alokuar subvencione për organizatat e banorëve bazuar në aktivitetet e tyre dhe duke organizuar punën e komunitetit në mënyrë të tillë që të përfitojnë të gjithë banorët e nën-komunës nëse ata janë të përfshirë me mbështetësit e tyre. 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch