Home » Histori, Opinione » Dëshira sllave , dhe e të gjithë sllavëve t`i mvishen histories sonë. ( Pjesa e parë)

Dëshira sllave , dhe e të gjithë sllavëve t`i mvishen histories sonë. ( Pjesa e parë)

“…kam vёnё re se librat e lutjeve fetare ndёrsa kanё lutje pёr çdo shkollё e pёr çdo zanat, s’kanё ndonjё lutje tё veçantё pёr shkrimtarёt. Unё nuk jam shumё fetar, por nganjёherё mё hipёn zjarri pёr njё besim tё shkurtёr. Jam nё njё gjendje tё tillё dhe kam gatuar njё lutje, tё cilёn ju kёrkoj leje ta kёndoj. S’ka tё bёjё me asnjё fe tё veçantё, dhe njerёz tё çdo feje mund ta pranojnё.
“Ati ynё qё je nё qiell,jepna fuqinё tё mbajmё gojёn mbyllur kur s’kemi gjё pёr tё thёnё. Falna durimin tё thellojmё njё punё pёrpara se tё shkruajmё mbi tё.!Frymёzona me njё ndjenjё tё mprehtё tё drejtёsisё qё tё flasim jo vetёm me paanёsi,por edhe tё sillemi ashtu!
(Faik Konica – Lutja e shkrimtarit 1933.)

“Shpёtona nga grackat e historisë, nga shtrёmbёrimet e saj dhe nga lajthimet e  atyre të  pahistori  . Ashtu qoftё! “ ( fxh )

Shikoni  e lexova këtë pyetje :  “Apsurdistan: Čiji je gen najstariji; srpski, hrvatski ili bosanski?. ( Apsurdistani : Cili gjen është më i vjetër ; ai serb , kroat apo bosanac ?) “

Ne, thuajse i kemi rregulluar  të gjitha , si ato nga e kaluara ashtu edhe nga e ardhmja ; thuesjse e kemi siguruar “ pasaportëne parajsës “ sillemi me aq pa përgjegjësi  ndaj vetës sa të na ketë bota zili  ( bota qeshet me ne ! )

Nuk jemi dhe nuk mendojmë se kush ishim dhe si të tillë kah po shkojmë ; të tjerët po mendojnë për të “kaluarën e tyre “ duke na e vjedhur atë margaritar historik  që e kishim.

Të ju them një gjë , ka filluar një epokë e re panjugosllaviste e cila mundohet që ti bashkojë të gjithë jugosllavët e e ballkanit në një burim :     “ E vërteta është ndryshe ; ne jemi një popull , të gjithë Sllavët e Ballkanit janë  një dhe një popull i vetëm dhe kjo është toka e jonë mbi të cilën i kemi të gjithe të drejtat dhe pëgjegjeësitë . Ketu gjendet fillimi i kulturës së Europës . Pa e e parnuar vetveten ne nuk kemi të drejtë në lirinë tonë dhe në pasurinë tonë “
( Istina je posve drugačija: mi smo jedan narod, svi balkanski Slaveni su jedan jedinstveni narod i ovo je naša zemlja na na koju imamo svo pravo i odgornost. Ovdje se nalazi iskon europske i svjetske kulture. Bez prihvaćanja samog sebe nećemo imati pravo na vlastitu slobodu i blagostanje. Od toga našeg jedinstva ovisi stabilnost, sudbina te ispravna prošlost i budućnost Europe i svijeta. http://nexus-svjetlost.com. /, www.index.hr , https://plus.google.com/.. )

Dhe shkojmë më tutje. E shifni ndonjë ndryshim me qëndrimin shqiptar? Si , jo ? shumë bile . Ne e mohojme vetveten , historinë tonë , kombin tonë dhe me të njejtin ritëm vazhdojmë , pa u ndalur , pa ne ardhur aspak turp , pa përgjegjesi nacionale.

Nëse ne nuk dijmë se kush jemi dhe si arrijtëm këtu ku jemi , ne nuk mundemi t`i largohemi robërisë shpirtërore , robëri të cilën e duan ata që na kishin robëruar me shekuj. Pra, nëse i kemi humbur disa shekuj apo  një ose   dy mileniume, tani më kemi asi lloj vetdije të lartë njerzore  që mos të “vritemi ndër veti  ‘” dhe të humbasim kohë . E ardhmja është e jona.

 Olova-1

 

10-tonski kameni ilirsko-slavenski znamen – obelisk (“totem”) u Gornjim Bakićima kod Olova u Bosni i Hercegovini. Slične inačice kamenih samostojećih stupova (“menhira”), sa ili bez uklesanih crteža i znakova, nalazimo u svim zemljama južnih Slavena.
(foto: Domagoj Nikolić)  .

Spjegimin ndër foto në gjuhën sllave  e postova me qëllim : “ Obelisku 10 tonelatash  iliro sllav   në rnjim Bakićima ( BOSNE  . kësi lloj shtyllash me shenja apo pa to i gjejmë në gjithe tokat e sllavëve të jugut/

Pra ku jemi “?

( neser ; zbulimet e reja “sllave  “ në tokat iliro- sllave )

 

Fahri Xharra

03.05.15 , Gjakovë

 

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress