Home » Lajme, Opinione » Detyrimi që imponon njeri në vetvete është më i pashmangshëm

Detyrimi që imponon njeri në vetvete është më i pashmangshëm


Ali Hertica-4Këtë shkrim po e filloj me një thënje të pamfletistit francez, Pol-Luj Kurije: “Le t´iu marrin nëpër gojë, t´iu përqeshin, t´iu dënojnë, t´iu burgosin e, madje edhe t´iu varin, por publikoni mendimin tuaj”!…

 Mr.Ali Hertica

Si e tillë, atëherë rasti mund të jetë “përgjithësisht i vlefshëm” dhe në këtë mënyrë të jetë i vendosur i detyrueshëm dhe pikënisja për shembull e një filozofi ligjore Leo Polak. Por, arsyeshmëria, si e vërtetë nëse është e nevojshme, është dhe mbetet një çështje e brendshme që i imponon mbi vete të gjitha llojet. Ky detyrim që imponon njeriu, në vetvete është më i pashmangshëm. Fakti se ka vështirë se në një mënyrë ndodh në njeriun modern, gjithnjë e më të vlefshme, si diçka fatale. Shumë çrregullime mendore lindin nga kjo kur në perlementin tonë votohet specialja.Kur dëgjojmë që thonë disa njerëz se duhet votuar, sikur të jetë çmenduri . “Nuk e kuptoj këtë që disa pseopatriot të hutuar dhe të pakënaqur me mos votim nga LWW,që kanë mendim goxha te keq dhe vazhdimisht, të pa kuptuar, ku njeriu tregon shkakun e konfuzionit të tij … Asgjë më lartë për këto arsye ka edhe një e jashtëm dhe një aspekt të brendshëm. Por, në qoftë se njeriu tani duhet të jetë i detyruar nga dikush qe të bej diçka te detyrueshëm , në të dy rastet ai e vë atë si një lodër të tillë dhe luan me fatin e tij. Diçka që me të vërtetë është, e që, nuk mund të bëhet vetëm nga njerëzit, e që, qeveria nuk duhet t,i lidhë këmbët se vetëm duhet të votohet specialja,si masë e shpëtimit. Dhe në këtë mënyrë të detyruarit duhet te bëjnë, në qoftë se e detyron vetën e tij nga dikush tjetër – këto terma vazhdojnë ne vijmë të vijimit qe 16 vite ,në konceptin e “qeverisë” si koncept i “arsyeshmërisë” (kjo e fundit si parim i detyrueshëm për qëllim se e kemi nga faktori ndërkombtar te detyrushëm ) nuk ekziston në të vërtetë,dhe thjesht nuk ekzistonNë atë masë që njerëzit të mendojnë se janë të mirë, ky është një iluzion dhe duhet gjithsesi ta votojnë. Në rrjedhën e zhvillimit njeriut ka vendosur shumë gjëra të arsyeshme dhe nuk është tjetër veq papjekuri politike dhe intelektuale, por edhe kombëtare, në mënyrë të një parimi të detyrueshëm nga faktori tjetër, sepse ajo është diçka qe deputeti duket i papjekur politikisht ne rast specifik të historisë. Kjo do të thotë, në praktikë se njerëz që mendojnë në atë, gjë historike automatikisht sipas modeleve të lidhur me këtë rast duhet të jenë shumë të kujdesëshëm se çka mund të sjell e nesërmja sikur se iu solli 6 pikshi i Ban Ki Munit .Dhe është aq çmenduri në syrin e sovranit që e shohin këtë shfaqje që të deklaruara ta votojnë si pa mendje . Dhe të gjitha llojet e mekanizmave psikologjikë kundërshtojnë ketë vendim që shkatërron performancat historike. Kuptohet, kjo është se sovrani zakonisht don të dëgjon idetë të cilat kanë gjithë fuqinë për ta mbrojutur viktimën nga xhelati .Ku LWW kategorikisht refuzon të marrin në konsideratë dhe ta votojnë specialen e (e jashtëm dhe i brendshëm), le vetëm të pyes veten se si një botë e tillë do të duken si të votohet specialja nga psepoatriotë edhe LW ku do të shkon atëherë kjo lëvizëje . Ata dëshirojnë që të mos angazhohen nga “Utopia” dhe përcaktojnë vetën në rastin më të mirë për një njohje dashamirëse por të rezervuar,në syrin e faktorit ndërkombtar se vërtetë janë për shetet ligjor, për fat të keq jo të gjithë. Njerëzimit pa asnjë parim më të lartë – në qoftë se janë të paktën njëkategori e pjekur duhet te jetë i mençur nuk do ta pranonin kurrë – një speciale që funksionon në vetvete si një funksionim të shëndetshëm organizmit që do ta paguan taksa e qytetarit . Por “logjika” është në vetvete diçka tjetër . Megjithatë, kjo është në fund të fundit rasti, atëherë çdo pushtet duke u mbështetur në çfarë parimi më të lartë, ku do të bëhet i pamundur. Sidomos në kohët në të cilat ne tani jetojmë, shenjat e para të një ndjenjë të vërtetë të lirisë për ditë me shumë janë më të tmerrshme per shoqërinë Kosovare . Megjithatë, për shkak se këto shenja shfaqen në kuadër të “modeleve historike” janë ata kryesisht një reagim në mënyrë tipike e paarsyeshme të këtyre modeleve. Kjo situatë ka një karakter shumë të ndryshme se ajo e opozitës. Për situatën e fundit është që të njohin dhe të pranojnë gjendjen dhe për këtë arsye për të thënë se kush e kundërshton akoma mendon kryesisht në modelin e kundër. Ajo kërkon një kuptim shumë më të madh, dhe për këtë arsye ajo është edhe më e rrezikshme për këto fuqi, nëse dikush duhet të bëhet pa kaluar . A do të thotë kjo se njerëzit duhet ndaluar rezistencën e tyre? Jo, kjo nuk e bën për shkak se rezistenca është dhe mbetet një shprehje e nevojës njerëzore për çlirim. Por kjo shprehje është e përcaktuar historikisht dhe si e tillë e dënuar – çfarë e bën pas një kohë individin. Se nga kjo kohë do të zhduket nuk është më ajo që ka vërtet rëndësi Liria e individit!

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress