Home » Lajme, Opinione » Dimensioni emocional i sigurisë është nëse dikush ka një të mirë të caktuar

Dimensioni emocional i sigurisë është nëse dikush ka një të mirë të caktuar

Ali hertica

Sidoqoftë, nuk është akoma e lehtë të përcaktohet termi. Për të zbuluar saktësisht se çfarë përfshin koncepti, mund t’i drejtohemi punës për “sigurinë” . Globalisht, thotë ai, siguria mund të përshkruhet si një marrëdhënie midis një individi dhe një të mirë. Ajo e mirë mund të jetë gjithçka që kontribuon në mirëqenien e njeriut. Shembuj janë integriteti fizik (siguria e kësaj ne shpesh e quajmë “siguri”) ose të ardhura (kjo ndodh shpesh me “sigurimet shoqërore”), por edhe një mjedis i këndshëm jetese ose një marrëdhënie. Më vonë në këtë pjesë do të marr si shembull sigurinë e punës së dikujt.

Më konkretisht, mund të përkufizohet si mundësia që një individ të ketë një të mirë në dispozicionin e tij / saj në të ardhmen. Duke barazuar sigurinë me një mundësi nën këtë përkufizim, siguria bëhet çështje shkalle – jo diçka që njerëzit kanë ose nuk kanë, por diçka që ata kanë në një shkallë më të madhe ose më të vogël. Sigurisht që është e mundur të bien dakord të flasim për siguri vetëm me një shans 100%. Në këtë pjesë nuk e përdor atë rregull; në pjesën tjetër të kësaj pjese unë trajtoj sigurinë herë pas here si një kualifikim absolut për lehtësi.

Bazuar në punën ne mund të dallojmë tre dimensione të konceptit të sigurisë. Së pari, ekziston “dimensioni faktik”. Ne po flasim për shansin objektiv që një individ të ketë një të mirë në dispozicion të tij në të ardhmen. Në rastin e sigurisë së punës së dikujt, përgjigjja është pyetja: duke pasur parasysh se si qëndrojnë gjërat në të vërtetë – gjendja e ekonomisë, planet e punëdhënësit, performanca e punonjësit dhe fakte të tjera të rëndësishme – sa e madhe shansin që punonjësi të mbajë punën e tij në të ardhmen?

Siguria ka një “dimension të bindjes”. Tani ka të bëjë me shansin subjektiv që një individ të ketë një të mirë në dispozicion të tij në të ardhmen. Shembulli i mësipërm ka të bëjë me përgjigjen e pyetjes: duke pasur parasysh njohuritë dhe bindjet e tij – dispozitat në kontratën e tij të punës, sinjalet që ai merr në punë, përvojat e tij të së kaluarës, etj – sa e madhe vlerëson punonjësi shans që ai të mbajë punën e tij në të ardhmen?

Më në fund, ekziston një “dimension i ndjenjës” për sigurinë. Njerëzit zakonisht e lidhin sigurinë me një gjendje emocionale të qetësisë dhe sigurisë. Nga ana tjetër, mungesa e sigurisë zakonisht shoqërohet me ankth dhe frikë. Dimensioni emocional i sigurisë nuk ka të bëjë me atë nëse besimi se dikush ka një të mirë të caktuar – për shembull punën e tij – në dispozicion të tij në të ardhmen, por për përgjigjen e pyetjes: si ndihet ai?

Në praktikë, tre dimensionet e sigurisë shpesh janë të ndërlidhura ngushtë: faktet që njerëzit perceptojnë rreth tyre ndikojnë në besimet që formojnë, të cilat nga ana tjetër shkaktojnë ndjenja të caktuara. Sidoqoftë, nuk ka asnjë lidhje të nevojshme midis dimensionit faktik, dimensionit të bindjes dhe dimensionit të ndjenjës së sigurisë. Për shembull, në shembullin tonë, punonjësi në të vërtetë mund të mos ketë shanse të humbasë punën e tij: punëdhënësi i tij synon t’i ofrojë atij një kontratë të përhershme nesër. Sidoqoftë, punonjësi mund të jetë i bindur që ka të ngjarë të humbasë punën e tij: ai nuk e di se çfarë i takon punëdhënësi i tij, kontrata e tij e përkohshme do të skadojë, dhe bazuar në raportet e lajmeve për një recesion të afërt, ai dyshon për një raund pushimesh. Në të njëjtën kohë, ai mund të ketë një ndjenjë të pasigurisë vetëm një pjesë të kohës: Gjatë seancës së tij ditore të meditimit, ai ndjehet plotësisht i qetë; vetëm kur sheh lajmin në orën tetë, një ndjenjë frike zvarritet mbi të.

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch