Home » Lajme, Ndërkombëtare » Dita Botërore Humanitare: Homazh në përkujtim të masakrave në Kosovë

Dita Botërore Humanitare: Homazh në përkujtim të masakrave në Kosovë

Nga: Ermira Babamusta, Ph.D., (Gruaja Ndërkombëtare e Kurajos & Gruaja Humanitare Ndërkombëtare)

 

Të mësojmë nga historia dhe të ndërtojmë një të ardhme më të mirë

 

19 gusht 2013 – Me rasitin e Ditës Botërore Humanitare sot kujtojmë ato persona në botë që shpeshherë kalojnë vuajte dhe rrethana të rrezikshme në jetë. Këtë vit përkujtojmë ngjajet tragjike në Kosovë dhe katastrofinë humanitare të shqiptarëve të masakruar, persekutuar, dëbuar nga toka e tyre, si dhe heronjtë e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Fushata e spastrimit etnik nga forcat jugosllave dhe serbe, nën drejtim të Slobodan Milosheviçit do kujtohet përgjithmonë si vitet më të errëta dhe përgjakshme në historinë shqiptare.

[Në foto: Emine Emini dhe Ermira Babamusta te Memoriali i heroit legjendar, Adem Jashari, Prekaz, 2007]

 

Me 19 gusht 2013, kur bota përkujton luftën kundra genocidit, është e rëndësishsme të reflektojmë në aspektin historik të genocidit dhe masakrimit të shqiptarëve.

 

Këtë ditë ia dedikoj veçanërisht familjes guximtare Kunoviku, dy mbijetues të luftës dhe heronj, Gëzim dhe Egzona Kunoviku. Edhe pse përvuan krime tragjike nga lufta, kanë rrezikuar jetën e tyre për të shpëtuar të tjerët gjatë punës së tyre me ushtrinë amerikane në në Lindjen e Mesme. Ndez një qiri për prindërit e tyre të mrekullueshëm, viktima të pafajshme të luftës, Zylije dhe Namon Kunoviku.

 

[Në foto: Zylije and Namon Kunoviku, viktima të pafajshme të luftës]

 

Si dëshmuese e padrejtësive ndaj refugjatëve kosovar dhe mbijetues të genocidit gjatë vizitës time në Kosovë në 2007 dhe 2012 kujtoj sot dhimbjet e tyre, krimet e shëmtuara dhe përndjekjen e vëllezërve dhe motrave të mia kosovare. Kujtoj këtu ato familje të cilat akoma nuk dinë fatin e të dashurve të tyre të zhdukur dhe zhvendosur. Shpresoj t’u jepet drejtësi!

[Në foto: Familja Babamusta përkujton pesonat e zhdukur në Kosovë përpara Kuvendit,  Prishtinë, 2007 (Ermira, Suzana, Neki, Emine)

 

[Në foto: Ermira, homazh te varrezat e dëshmorëve dhe heroit legjendar Adem Jashari, Prekaz, 2007]

 

Si gjeneratë e së ardhmes kemi një përgjegjësi të madhe – të mësojmë të kaluarën tonë, të jemi të bashkuar dhe të inkurajojmë udhëheqësit tanë të ndërtojnë një të ardhme më të mirë. Një kriter kyç për paqe, diplomaci dhe prosperitet është përmbushja e katër vlerave kryesore demokratike: drejtësi, mirëqeverisje, zhvillim ekonomik dhe mirëqenie sociale. Një demokraci e shëndetshme është për popullin dhe nga populli!

[Në foto: Ermira Babamuta, vizita në BE, Strasburg, 2010]

 

Falenderoj Amerikën në vazhdën e traditës së saj demokratike dhe humanitare. Pata rastin të takoj udhëheqës të mëdhenj dhe liderë të Kongresit Amerikan si Senatori Harry Reid (kryetar i Mazhorancës të Senatit Amerikan), Senatori Tom Harkin, ish-sekretar i shtetit Colin Powel, Sekretari i Asamblesë së OKB-së Kofi Annan, etj, të cilët kanë të njëjtin pasion dhe përkushtim për paqe, domokraci dhe mbrojte të drejtave të njeriut. Respektoj masat e marra nga Presidenti Bill Clinton, Presidenti Obama, z.p. Joe Biden, Senatorja Hillary Clinton, Dr. Jill Biden dhe znj. Michelle Obama, të cilët kanë mbështetur të drejtat njerëzore, veçanërisht të shqiptarëve, dhe vazhdojnë të përkrahin vlerat demokratike në botë.

[Ermira gjatë punës së saj në fushaten elektorale të z. Obama, në foto z. Joe Biden me gruan Jill Biden, dhe znj. Michelle Obama, Colorado, 2008 (photo nga Melanie T.)]

 

Më kujtohen fjalët e ish-presidentit J.F. Kennedy, “bota është shumë ndryshe sot sepse njeriu në duart e tij mban fuqinë për t’i dhënë fund të gjitha format e mjerimit njerësor si dhe të gjitha format e jetës njerëzore.” Ka ardhur koha për një lëvizje globale për të siguruar drejtësi, të mbrojmë të drejtat e njeriut, të ndërtojmë paqe dhe demokraci në vend the botë. Historia ka treguar që shqiparët janë një model i suksesshëm për botën. Duhet të zhvillohemi më tepër ekonomikisht dhe të luajmë një rol më vendimtar në arenën botërore.

[Ermira Babamusta, 100 vjetori i pavarësisë në mëmëdhe, Tiranë, 2012]

 

—————————————

World Humanitarian Day: Remembering Kosova Genocide

 

By: Ermira Babamusta, Ph.D., (International Woman of Courage & Distinguished Humanitarian)

 

 

Learning from our history to build a better future

 

August 19, 2013 – World Humanitarian Day is an opportunity to recognize those people around the world often in dangerous and difficult circumstances. This year I would like to pause and remember the tragic events in Kosova and the humanitarian catastrophe of ethnic Albanians killed, expelled and persecuted in their own land. The ethnic cleaning campaigns led by Slobodan Milosevic and the Yugoslav and Serb forces against Albanian civilians shall forever be recorded as dark years in the history ofAlbania and Kosova.

[Emine Emini and Ermira Babamusta, at the memorial of the legendary hero Adem Jashari, Prekaz, Kosova, 2007]

 

 

This August 19, 2013 as the world commemorates the fight against genocide, it is important to reflect on the historical aspects of genocide against ethnic Albanians.

 

I especially dedicate this day to the brave Kunoviku Family in Kosova, two war survivors and heroes Gëzim and Egzona. Despite the horrific events they endured during the war, they risked their own lives to save others during their humanitarian mission with the US Army in theMiddle East. I light a candle for their wonderful parents, Zylije and Namon Kunoviku, innocent victims of the Kosovar war.

[Photo: Zylije and Namon Kunoviku, innocent Kosova war victims]

 

As I witnessed the injustice of the Kosovar refugees in 2007 and of the genocide survivors in 2012 I am reminded of their struggles to hang on and lead a normal daily life despite the horrible lived trauma. Today I think about those still missing and their families trying to find their loved ones and have no answers. I hope justice will soon be served!

[Babamusta Family remembering the displaced and missing persons in front of the Assembly of Kosova, (Ermira, Suzana, Neki and Emine), 2007 Visit, Prishtina]

[Ermira Babamusta honoring the legendary Hero Adem Jashari and his family members, Prekaz, Kosova, 2007]

 

As the future generation we have a great responsibility – the opportunity to learn the past, be united and encourage leaders to build a better future. It is essential to peace, diplomacy and prosperity to ground our efforts on the four pillars of democracy: justice, good governance, economic development and social welfare. A healthy democracy is for the people by the people!

[In Photo: Ermira Babamusta in Strasbourg, European Union, 2010 visit]

 

I applaudAmericafor leading the way in this effort of peace and democracy building. I had the chance to visit and meet with great leaders and US Congress members like Senator Harry Reid, Senator Tom Harkin, formerUSSecretary Colin Powel, UN Secretary General Kofi Annan, etc, who share my commitment to peace, human rights and democracy. I applaud their brave actions and the extraordinary efforts of President Bill Clinton, formerUSSecretary Hillary Clinton, President Obama, Vice President Joe Biden,USSecretary of State John Kerry, Dr. Jill Biden and First Lady Michelle Obama for staying at the forefront of building and strengthening democracy in US and around the world and promoting human rights.

 

[Ermira Babamusta during her presidential campaign work, 2008 Colorado. Senator Joe Biden, Dr. Jill Biden and Michelle Obama, giving a speech ‘Economic Prosperity’ (Photo by Melanie T.)]
As J. F. Kennedy stated, “the world is very different now, for man holds in his mortal hands the power to abolish all forms of human poverty, and all forms of human life.” This is the time to start the movement for global equality, promote human rights, improve governance and deliver justice around the world. I am proud thatAlbaniaand Kosovo are great successful models of such moral and democratic principles.

 

[Ermira Babamusta celebrating Albanian’s 100 years of independence in Tirana, Albania, 2012]

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch