Home » Histori, Lajme » Dita e plisit!

Dita e plisit!

Propozim !

Shkruan Besir Bajrami
Redaktoi : Fahri Xharra

Dita e plisit foto “Eshte diskutuar dhe eshte kerkuar vetevetiu ne masë qe te caktohet nje date per diten e plisit te shqiptaret. Duke marr parasysh rendesine simbolike qe ka kesula ne veshjet kombetare (*1), aq me teper kur e dijme rendesine simbolike qe ka plisi si nje element kyc qe sherben si nyje qe ben nderlidhjen e kohes sone me ate pjese te qyteterimit antik qe njihet ndryshe ndër ne edhe si “dija e lashte”, une, si gjithnje, konsultohem me miqte e mi qe jane te profilizuar ne fusha te ndryshme, per te nxjerr nje perfundim me te gjithanshem. Ashtu si me rastin per alfabetin pellazgjik (*2), edhe tani, bacen Xhemë (Xhemajl Gashin), e kam te zgjedhurin tim per te diskutuar pjesen e numerologjise (te nderthurur me matematiken dhe mitologjine, si elemente te vecanta te dijes se lashte, prej nga na vijne edhe simbolika e plisit).

Keshtu kemi ardhe ne perfundim se dita e plisit duhet te jete 6 qershori, apo dita e 157 e vitit (pas vitit te brishte).

1,618 – 1,461 = 157

1,57 + 1,57 = 3,14

Sqarim plotesues:

* 1,618 “Prerja e arte”;

* 1,461 Numri i diteve gjate 4 viteve (deri sa te arrijme te viti i brishte);

* 3,14 Pi

 

Dita e 157 eshte plotesimi i gjysmes se rrethit, apo vezes kozmike (simbolikes se plisit).

Cikli 4 vjecar (deri sa te arrihet te viti i brishte me nje dite me teper), eshte gjysma e ciklit te plote, qe me dite i bie 1,461 dite. Shumes se dy cikleve 4 vjecare 2,922 (pra, dy here nga 1,461) i’a shtojme numrin Pi 314 (dy here dita e 157, apo rrethi i plote), del numri 3,236 (pra, 2,922+314=3,236). Ky numer 3,236 eshte ne fakt cikli i plote i dy 4 vjecareve qe e kane vitin e brisht ne mes, por ne fakt ky numer eshte edhe shuma e dy prerjeve te arta 1,618+1,618=3,236.

 

Pra, koha prej 8 vitesh dhe 314 shtese (rrethi), paraqet vezen kozmike, kurse gjysma e ketij cikli, pra, dita e 157 e cdo cikli 4 vjecar simbolizon gjysmen e vezes kozmike, apo me sakte PLISIN (ose ate qe plisi e simbolizon *3).

 

Gezuar diten e plisit 6 qershorin !

Dita e plisit 6 Qershori grafiku

1,618 – 1,461 = 157

1,57 + 1,57 = 3,14

Sqarim plotesues:

* 1,618 “Prerja e arte”;

* 1,461 Numri i diteve gjate 4 viteve (deri sa te arrijme te viti i brishte);

* 3,14 Pi

 

Dita e plisit duhet te nderlidhet me dijen e lashte, e jo me ndonje ngjarje historike !

Simbolika e numrit 12 te kulturat e ndryshme antike dhe trashegimi (ruajtja) i kesaj simbolike deri tek shqiptaret…

 

12 muaj, 12 orë, 12 shenja të zodiakut, 12 anëtarë të familjes “magjike” të Krishtit, 12 dishepuj të Muhamedit, 12 dhe ankthi http://www.aquariusrising.co.za/ankh.htm… po 13 ?!

 

_________________

… deri te shqiptaret:

Te iliret numri 12 ka patur rendesi te vecant. Ky numer percakton fiset më numerike te tyre ku edhe sot perdoret numri 12 tek shqiptaret ne te njejte forme simbolike. 12 fiset kryesore shqiptare (poashtu si tek 12 fiset izraelite).

 

+ Përmes 12 Pleqve, apo 12 Prijësave të 12 Fiseve, si Paria e 12 fiseve shqiptare në fjalë, u formua si gjykatë popullore me emërtimin – Pleqnia – Plakonia – Kuvendi I Pleqve shqiptarë. Ta permendim logun (llozhen) e burrave, ku kuvendohej me 12 pleq kryesore nga secili fis, por edhe vet i dyti per cdo fis 12+12=24 dhe beja e shqiptarit qe behet ne 24 pleq. Simbolizmi natyrshem vazhdon te 12 fiset kryesore shqiptare qe sot njihen me keto emra KRASNIQËT (Cresnit), BERISHËT (Frigjet, Brigjet), GASHI (Gasi), HOTET (Hetet, Hetitet, Hititet), KELMENDI (Clementi), THAÇI, MORINA, KRYEZI, KASTRATI (Castrioti), SOPIA (Thopia), BYTYÇET (Beotiant) dhe SHALIANT (Sellojt, Selli, Suli, Suliotet).

Plakonia shqiptare e sotme, si forum zakonor juridiksional, na përkujton Plakoninë illiro-pellgaze të lashtë.

 

+ Nji krye i Flamurit, po u thirr në nji bé 24 vetësh, 12 i a nief gjygji e per 12 të panjefun âsht vetë

 

+ Pô u lyp per Poronik nii nder Pleq të mdhaj, vehtja e tij xêhet per 12 Poronikë tëpaniefun

 

+ Në darsem të Kanus hijn: a) 12 Krushq e 13 Krushka…

 

+ Gjykimi me 12 Pleq, apo Betimi me Njëzetekatër (nga dy prijësa-princa për çdo fis), është edhe sot në shprehjet shqipe si: “Njëqint gjaqe bëhen dhe në fund nuk kanë çare pa u ulë në çergë me 12 Pleq në Plakoni / Duhet patjetër me dalë n’Plakoni / Beja bahet me 12 Pleq edhe me 24 / Qysh ta ndanë Pleqnia – nuk guxon me luejtë / Ta bajë benë me 24 / etj. Pakonia shqiptare ka rregulluar problematikën ekzistenciale – si një Gjyq i Popullit në funksion edhe nën shtete e pushtete të huaja shekullore. Me shume ne lidhje me kanunin: https://www.facebook.com/BesirBajramii/posts/265846666796443

(Perndryshe, kanuni i trasheguar gojarisht (“kotodama”- eshte “shpirti” i fjaleve ne nje shoqeri ku me shuem vleresohet fjala se shkrimi, apo autoriteti) tek shqiptaret, eshte pjese e asaj kulture mahnitese te pellazgeve antik… nga e cila doli edhe vepra legjislative “Kodi i Justinianit”, nepermjet perandorit ilir Justiniani i I, që ka mbetur edhe sot e kësaj dite themeli i të drejtës civile moderne, qe mesohet ne te gjitha universitetet e botës).

 

Mythologjia illiro-pellgazgjike, si trashigimi etnogjenetike reale pasardhëse deri tek shqiptarët ballkanik, është përciellë me përkushtim të plotë nga mythi deri tek Realja – respektivisht, duke I spjeguar ethymologjikisht 12 zotat e Lashtësisë.

Eshte edhe nje e dhene te A.Stipçeviq ku thuhet se ne bjeshket e Shkrelit (bjeshket e nemuna) e kan mat vitin ne baz te stineve.

Pra edhe numri dymdhjet paraqet nje kronometri/kohe, sic eshte svastika simbol edhe i stineve.

+ Ja edhe 12 pikat kyce astrologjike dhe natyrore qe pellazget aq shume i respektonin, dhe me vone ne kontakt me paganizmit, u quajten nga tregimet mithologjike si zotra pagan.

1. Zeusi… zoti suprem, zojsi suprem (qe sipas enciklopedise Britannica, ka mbijetuar sot tek shqiptaret me fjalen Zot);

2. Apolloni… zoti i diellit (The Albanian lind (sun) and pjell (p.t polla, *polli) are synonims to each-other. This last one is the root of the noun APOLLO);

3. Poseidoni… zoti i detërave dhe termeteve;

4. Hermesi… zoti i fshehtësisë, i ngarkuar nga Zeusi, ne rolin e ndermjetesit Here+Mes;

5. Dionisi… zoti i argëtimit; Thot- Orfe + Dionis (si perendi ambivalente, ose le ta themi edhe me te dy sekset) Dio+nis (Dio+njish; Dio+ni; Di+ni…);

6. Klimnestra… perëndia e klimës, motit – klima nestra (nesër);

7. Aresi, Marrsi… zoti I luftërave, marrësi i marrë i jetërave në luftëra – Marsi;

8. Ethana, Athena, Thana… perëndia e të folurit, mbrojtjes dhe e bimëve;

9. Afrodita… dita afron, perëndia e ditës, e bukurisë dhe dashurisë (qe duket para agimit);

10. Hera… perëndia e qëndresës, fuqisë qiellore, erës;

11. Dhemetra… perëndia e bujqësisë – ama e dheut, arës së bukës;

12. Artemidha… perëndia e arteve dhe e gjuetisë – arte m’i dha, m’i dha artet…

– Ma detajisht: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=110088509038927&l=d9b6840366

 

(*1) “Një nga simbolet më përcaktuese të identitetit kombëtar është kapuçi. Po e ndërrove atë, me automatizëm, e ndërron edhe identitetin kombëtar. Bie fjala, nëse një shqiptar do të pranonte ta mbulonte kokën me kapuçin serb, ‘shajkaçën’ do të identifikohej nga të tjerët si serb dhe, anasjelltas, nëse një serb do ta mbante plisin e bardhë, pa dilema do të perceptohej si shqiptar. Prandaj, këto mundësi hipotetike nuk ndodhin në realitet, pos në skena teatrore ose në filma ku kostumografi, përmes veshjes, e identifikon përkatësinë etnike të personazheve. Mirëpo, çuditërisht, këto parime nuk vlejnë për huazimet nga popujt e tjerë. Shumë shqiptarë nuk janë të vetëdijshëm se kapuçat që i mbajnë, terllëqet e famshme, u takojnë popujve semitikë, arabo-hebrenjve” – Arben Xhaferi në librin “Në Tetovë, në kërkim të kuptimit”

Leave a Reply

You must be Logged in to post comment.

© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress